Last news in Fakti

11 Април, 2015 14:24 3 055 3

Обвинения по цигарената афера

  • цигари-
  • митничари-
  • митници-
  • обвинения-
  • цигарена-
  • афера

Прокуратурата привлече като обвиняеми двама митнически служители, граничен полицай, управител на спедиторска фирма и служител за контрабанда

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама митнически служители, граничен полицай, управител на спедиторска фирма  и служител за контрабанда, съобщиха от прокуратурата.

Митническите служители от пункт „Капитан Андреево“ Христо Палазов и Юри Гудев, граничният полицай Янчо Георгиев, управителят на спедиторска фирма Динко Щирянов и служителят Николай Перчемлиев са привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура – Пловдив за контрабанда.

39-годишният Христо Палазов е обвинен за това, че на 29 март 2015 г. в митнически пункт „Капитан Андреево“, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач, заедно с другите обвиняеми като помагачи и с извършителите – турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения пренасянето през българо-турската граница на значително количество цигари без бандерол на обща стойност 39 807 300,00 лева, без знанието и разрешението на митниците. Това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

53-годишният Юри Гудев е обвинен за това, че на 17 март 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с извършителите – турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения на пренасянето на значително количество цигари без бандерол през българо-турската граница. Стоката е на обща стойност 31 036 200 лева. Това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

45-годишният Янчо Георгиев е обвинен за това, че на 29 март 2015 г. в митнически пункт „Капитан Андреево“, като длъжностно лице, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач, заедно с другите обвиняеми и с извършителите – турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения пренасянето през българо-турската граница на цигари без бандерол на обща стойност 39 807 300, 00 лв., без знанието и разрешението на митниците. Това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено тежки размери и случаят е особено тежък.

50-годишният Динко Щирянов е обвинен за това, че на 29 март 2015 г. на митнически пункт „Капитан Андреево“, в условията на продължавано престъпление, като управител на спедиторска фирма, която е в непосредствена връзка с митническа служба – митнически пункт „Капитан Андреево“, в съучастие като помагач с останалите обвиняеми и с извършителите – турски граждани, умишлено е улеснил пренасянето през българо-турската граница на значително количество цигари без бандерол на обща стойност 39 807 300,00 лева. Това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

36-годишният Николай Перчемлиев е обвинен за това, че на 29 март.2015 г. в митнически пункт „Капитан Андреево“ в съучастие като помагач, заедно с Христо Палазов и с извършителите – турски граждани, умишлено е улеснил чрез съвети и разяснения пренасянето през българо-турската граница на значително количество цигари без бандерол на обща стойност 15 518 100 лв. Това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Днес, Окръжен съд – Пловдив ще разгледа мерките за неотклонение на обвиняемите.

Прокуратура настоява за постоянното им задържане под стража.

Също днес ще бъде разгледана мярката и на митническия служител Красимир Добрев, обвинен за длъжностно престъпление – прокуратурата настоява за задържането му под стража. 

Както Факти.бг първи съобщи, тези дни бе огласено разбиването на голям контрабанден канал за внос на цигари без бандерол и бяха арестувани 13 митничари, 3-ма гранични полицаи, 7 контрабандисти и още трима охранители на товара. Незаконната операция, продължавала дълго време, е включвала нелегален трафик на папироси от Турция в огромни количества - цели тирове - а задържаните са били добре организирана група. Както ви информирахме, по време на полицейската операция на пункта се намираше заместник-директорът на Митниците - Розалия Димитрова, тъй като митничар № 1 Ваньо Танов бил в отпуск.

Източници на Факти.бг съобщиха, че на цялата смяна е започната проверка като на физически лица от НАП.

Беше задържан и ТИР в складово помещение в Пловдив. ТИР-ът беше с българска регистрация и натоварен с 1420 кашона цигари без български акцизен бандерол. Според експертна оценка стойността на иззетото количество тютюневи изделия е 7 983 950 лева.

В складовото помещение бяха задържани шофьорът - турски гражданин, и шестима българи, на които с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена на 72 часа. Освен турският шофьор, в ареста останаха товарачите от Столипиново.

По-късно Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата товарачи на хванатия в Пловдив ТИР и турският му шофьор. Четирима се считат за осигуряващи "логистиката" на камионите, идващи от Турция с незаконен товар. Това са Атанас Петров, Емил Петров и братята Стефан и Николай Пещерлиеви, а петият е турският шофьор на ТИР-а, заловен в Пловдив - Ремзи Караибрахимоглу.

За вероятен организатор на канала за контрабанда на цигари се смята небезизвестният Николай Николов - Паскал от град Хасково.

След разкрития контрабанден канал за цигари премиерът Бойко Борисов се закани да не остави на мира контрабандистите. Засега обаче въпросите са повече от отговорите относно поредната шумна акция на граничен пункт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    0 0 Отговор
    герб циганска партия
  • 2 дидо

    0 0 Отговор
    боко да поткрепи бьлгарите а не циганите
  • 3 ЕГН

    0 0 Отговор
    Обвинителният текст "кърти мивки".Съвети и разяснения.Тая гугутка - зам на ЕГН-то като е била там : защо не е светнала на прокурора да не пише глупости.На бас че ще ги оправдаят.