Last news in Fakti

16 Януари, 2012 18:33 1 532 3

Пуснаха шуменския прокурор под домашен арест

  • румен пенев-
  • шумен-
  • прокурор
Пуснаха шуменския прокурор под домашен арест - 1
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийски градски съд пусна под „домашен арест" шуменският прокурор Румен Пенев. Прокурорът от Районна прокуратура-Шумен бе задържан в петък, 13 януари, при получаване на 21 000 лева подкуп. Той бе обвинен за търговия с влияние.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение Пенев да е извършил престъплението, за което е обвинен и това подозрение се извежда от събраните по делото доказателства. Установено е, че обвиняемият Пенев е поискал 25 хиляди лева и е получил 21 хиляди лева, с цел да съдейства за прекратяване на воденото наказателно производство срещу адвокат Найден Николов от страна на друг прокурор от Районна прокуратура Шумен – Янко Железов.

Софийска градска прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на прокурора. Според държавното обвинение събраните доказателства навеждат към извода, че има обосновано предположение за извършване на престъплението от обвиняемия. В миналото си Пенев е имал присъда, но е реабилитиран.

Според прокуратурата няма опасност обвиняемият да се укрие, но има опасност да въздейства върху волята на свидетели и върху техните показания и по този начин да изгради защитната си теза.

От своя страна, защитата на Пенев поиска от съдията категорично да се абстрахира от обстоятелството, че обвиняемият е прокурор при вземането на решението. Според тях в нито един доказателствен източник „няма нито една думичка, буквичка, запетайка", че Пенев се е опитвал да влияе на свой колега за разрешаването на досъдебно производство.

Адвокатите изтъкнаха още, че той „имал идея и мислил да уреди отдавна възникнали имуществени взаимоотношения между колегата си и мъжа, от който е искал подкупа". По думите на защитниците, за всяко изречение на свидетелите се предполага, че обвиняемият можел да повлияе.

Адвокатите посочиха, че в случая с Пенев е създадена обстановка за провокация, на която шуменският прокурор станал жертва.

Според защитата, извършеното от него е дисциплинарно нарушение, укоримо морално. За да защитят клиента си, те цитираха и членове от НК от 1948 година по отношение на мерките за неотклонение, от което според тях ставало ясно, че България била по-демократична през 1948-ма отколкото през 2012-та

Прокурорът по делото беше шокиран от пледоарията на защитата и подчерта, че адвокатите четат доказателствата, както Дяволът Евангелието. „Боже Господи, Боже Господи", бе репликата на прокурора по отношение на защитната теза, че едва ли не Пенев е бил стресиран, за да вземе подкупа.

Защитата веднага реагира и посочи, че по същия начин, по който прокуратурата обвинява Пенев, така може да повдигне обвинения за убийството на Мечо Пух и всъщност става дума за плагиатство.

Тук съм само защото познавам две лица и бях помолен да разреша един спор, заяви Пенев и добави: Безспорно това е извън служебното ми задължение. Нямам намерение да се укривам, още по-малко да извършвам друго престъпление, увери той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смрад на корупция

    1 0 Отговор
    ДА КАЖЕ КОЛКО Е ПЛАТИЛ за да стане прокурор
    !!!!
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    ЕТО ЗА ТОВА НЕЩАТА В ТАТКОВИНАТА НЕ ВЪРВЯТ ДОБРЕ!!
    ИРЕЧЕК,ИРЕЧЕК....колко отдавна си ни преценил,че смеси ГАНЬО,А
    ганьо е ЛАКУУМ,ДОЛЕН И ОЩЕ други неща.ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ КОЛКО СЕ СМЕЯТ НАБЛЮДАТЕЛИТЕ ОТ ЕС.ПРОКУРОР,ПОДКУП,БЯГСТВО ОТ МЕРОПРИЯТИЕ НА МВР,ЗАДЪРЖАНЕ,РАЗГЛЕЖДАНЕ НА МЯРКА И ВЪЛШЕБНОТО РЕШЕНИЕ ДОМАШЕН АРЕСТ/СВОБОДА/ Н Е Г О Д Я И на кого да
    вярвава народа ако не във ВАС - С Ъ Д !

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иракли Иракли":

    @2 tova prokororche samo petni imeto na instituciata koiato prestavliava.