Last news in Fakti

27 Януари, 2012 20:45 4 457 0

Свидетел по “Октопода” разказва за заплахите на Алексей Петров

  • алексей петров-
  • октопод
Свидетел по “Октопода” разказва за заплахите на Алексей Петров - 1
Снимка: БГНЕС

Делото "Октопод" започна по същество. Ключов свидетел разказа как е рекетиран от Алексей Петров. Според Валентин Шотев причина за изнудването станал апетитен имот в столицата, който Трактора поискал за себе си.

„Ще те смачкам. Свършено е с твоето семейство” - с тези думи Алексей Петров заплашвал бившия си съдружник преди 12 години, когато имали общ бизнес.

„Каза, че ще ме изгори жив, ще ме размаже... Това е, то е записано в протокола. И то няколко пъти повтори. Какво друго да си помисля, че ще ми се случи?”, попита Шотев.

В отговор Петров заяви, че силните хора никога не заплашват.

Пред съда Шотев разказа в детайли как подал жалби в МВР и в прокуратурата срещу Алексей Петров, но от жертва се превърнал в подсъдим за набеждаване.

Защитата обаче намекна, че показанията са резултат от стари сметки между бивши съдружници.

„Изнудван може да бъде и действителен длъжник. Не казвам обаче, че Шотев е такъв. Просто законът не позволява спрямо някого да се употребява насилие или заплаха”, обясни прокурорът по делото Светозар Костов.

В третия ден на процеса се появи и друга голяма интрига, свързана с премиера Бойко Борисов. Неговата охранителна фирма преди 12 години е била наета да пази Шотев и имота му от хората на Алексей Петров. Защитата и обвинението на този етап не са решили дали ще поискат и министър-председателят да бъде призован като свидетел в съдебната зала по делото „Октопод”.

Преди това по делото срещу Алексей Петров беше разпитана бившата говорителка на ДАНС и  бивш главен редактор на вестник „Галерия”  Зоя Димитрова. Тя разказа пред съда за подробности около познанството си с Алексей Петров и създаването на вестник „Галерия”.

Тя познава подсъдимия, защото за времето от една година е била говорител на ДАНС, а той – служител там. Според нейните наблюдения, Петров се е държал „безупречно” като служител в ДАНС. Пред съда тя каза, че са й известни срещи между прокуратурата и ДАНС, свързани с общо сътрудничество, но до там.

Тя се възползва от правото си да не отговаря на всички въпроси, които й бяха зададени от прокурор Костов, тъй като беше посъветвана от адвоката си да не го прави, защото е подсъдима по друго дело.

По нейни думи – вестник „Галерия” няма нищо общо с Алексей Петров, докато тя е била главен редактор. По време на разпита, на свидетелката Димитрова й беше предявен договор за заем между фирмите Лев Корпорация ААД, която е собственост на Алексей Петров и фирмата КРОС ААД, която издава вестник „Галерия”. Това се наложи поради твърденията на свидетелката, че с Кристина Патрашкова, която предстои да бъде разпитана, са стартирали издаването на медията със собствени средства.

Свидетелите Ангел Темелков и Вили Бельов бяха разпитани също на днешното заседание. Те са служители във фирмата на Веселин Шотев - ЕТ Ивена Комерс. Те са присъствали на разговора по телефона между Алексей Петров и Веселин Шотев.

Те разказаха пред съда, че подсъдимият Петров е звучал много агресивно и е заплашвал потърпевшия Шотев. В рамките на един месец след разговора по телефона между Шотев и Петров, свидетелят Бельов е получил анонимно обаждане и е бил заплашен от мъжки глас. Той му е казал, че ще дойде в офиса и ще му „разбие зъбите”. Тогава свидетелят Бельов е бил много притеснен.

Съдия Ченалова наложи глоба от 200 лв. на адвокатката на Алексей Петров Ина Лулчева, заради недопустимо процесуално поведение, тъй като адвокатката попита съдия Ченалова „Г-жо съдия, Вие чухте ли въпроса ми, за да го отхвърлите”. Стана скандал и с факта, че заседанието се записва, за да се улеснят секретарките, които пишат протокола, но това не било по НПК.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА