Last news in Fakti

21 Август, 2014 11:35 908 2

Кмет събира пари за паметник, прокуратурата го саботира

  • кмет-
  • пари-
  • паметник-
  • прокуратурата

Добрата новина е, че вече са събрани 43 000 лв., а лошата, че според Окръжна прокуратура, действията на кмета са неправомерни, защото паметника е държавна собственост

Кмет събира пари за паметник, прокуратурата го саботира - 1
Снимка: gramofona.com

Прокуратурата удари през пръстите кмета на Малко Търново Илиян Янчев, заради дарителската кампания, която организира, съобщиха от gramofona.com.

По инициатива на Общината в момента се набират средства за възстановяването на паметника на Петрова нива.

Добрата новина е, че вече са събрани 43 хиляди лева, а лошата, че според Окръжна прокуратура, действията на кмета са неправомерни. Янчев е получил писмо, в което го уведомяват, че няма право да събира пари за паметника, защото той е държавна собственост.

Тоест работа на културното министерство е да набере необходимите средства и да възстанови монумента. Само че Министерството бездейства, а паметникът се руши и вече е опасен.

„Не се притеснявам и нямам намерение да спра. Всеки лев, който съберем ще бъде предаден в ресорното министерство”, заяви Илиян Янчев.

Той е убеден, че не прокуратурата се е самосезирала, а някой услужливо й е изпратил информация за дарителската кампания. Днес предстоят серия от разговори със служебния министър на културата, за да се стигне до компромисен вариант и да се съберат нужните средства.

Кметът обаче е изправен и пред ново предизвикателство. В събота са традиционните тържества на Петрова нива, но организаторите се натъкват на трудност след трудност.

Последният случай е от вчера, когато военния оркестър в Сливен поискал хонорар от 2 хиляди лева, за да свири на тържествата.

„Става въпрос за тържества, на които почитаме паметта на загинали войни. В Македония щяха да изпратят специалните си части, а на нас ни искат хонорар”, не крие възмущението си Янчев.

Убеден е, че въпреки всички спънки, нещата ще се случат, защото празненствата се правят за хората и място за дребно политиканство на Петрова нива няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vlad

    1 0 Отговор
    Браво! Това се казва кмет. Ако всички кметове се постараят поне малко и държавата им помага, а не обратното може и да се случи нещо хубаво в България.
  • 2 mitko mitov

    0 0 Отговор
    един от малкото кметове родолюбци и прокуратурата се занимава с него ,а другите дето ограбиха общините и държавата не ги зака4а за нищо.