Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 18:24 1 515 4

Родители скочиха срещу връщането на Класическата гимназия в кв. "Модерно предградие"

  • нгдек-
  • родители-
  • срещу-
  • връщането-
  • класическата гимназия-
  • модерно предградие

Те искат НГДЕК да остане на временния си адрес в центъра на София

Родители на ученици от Националната гимназия за древни езици и култури са готови на гражданско неподчинение, ако Министерството на културата върне НГДЕК "Константин-Кирил Философ" в кв. „Модерно предградие“ и за пореден път призоваха МК да не го прави. Министърът на културата Вежди Рашидов вече е издал заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в сградата на ул. "Баба" №16 в "Модерно предградие". Родителите искат заповедта да бъде отменена и са готови да направят жива верига срещу връщането на учебното заведение на този адрес, както и да сезират европейските институции за проблема.

След ремонта на сградата предстои Класическата гимназия да се помещава отново на стария си адрес в „Модерно предградие“. Родителите обаче твърдят, че с 2 млн.лв, които са отпуснати за него, не са изпълнени обновяващите дейности - вътре в сградата има течове, а и доказателства за наличието на азбест. Днес МК приведе резултати от анализи, които опровергават наличието на азбест, но недоволството на родители и ученици идва и от това, че мястото е прекалено отдалечено от центъра на София и така достъпът до елитното училище става по-труден. Те изтъкват, че там нападенията на учители и ученици не са рядкост.

Родителите обжалват решението на Вежди Рашидов пред Върховния административен съд за преместването на гимназията, като са внесли и отворено писмо до ангажираните с казуса лица.

„Липсват ясни и приемливи за нас аргументи за преместването на НГДЕК в сградата на ул. "Баба" в съответствие с последното решение на МК и в средата на втория срок на учебната година“, казва се в позиция на родителите и членове на Настоятелството на Националната гимназия за древни езици и култури.

Осъщественият с европейски средства проект в същността си не предвижда изграждане на специализирана материално-техническа база за целите на Класическата гимназия и свързаните с това методи на обучение, поради което неговата целесъобразност не е доказана, смятат родителите.

Те се притесняват, че няма доказателства откритият в сградата на ул. "Баба" азбест да е бил премахнат и припомнят, че азбестът е на практика неотстраним от конструкциите на сгради, че е канцерогенен и опасен за здравето.

Сред исканията е да бъде наложен мораториум върху преместването на Класическата гимназия извън сградата на 13-о училище на ул. "Кирил и Методий" в центъра на столицата близо до Женския пазар, където то временно бе настанено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 554236

    0 0 Отговор
    Аве ееей, кой ви пита къде искате да е сградата на някакво си даскало? Всички училища и университети трябва да са извън града и по крайните квартали. В центъра е място за "6 без 10" "чики-рики" "жик-так рицар", а не за някакви си училища. Само чалготеки и борси за алкохол, трябва да има в центъра- свърши се вече с вашия комунизъм, сега е пазарна икономика! Легализирайте марихуаната и 30% от цената на БМВ, Алуди и Мерц-Бенц да се поема от държавата- КАЗАХ!!!
  • 2 Rosen

    0 0 Отговор
    Преструкуриране и закриване им трябва на повечето училища,защото са безполезни и бълват безработни и след това стават имигранти.
  • 3 Petar Kimonov

    0 0 Отговор
    Абе що не си го кажете направо: кварталът има реноме на цветнокож, съответно не може да ми се смеят всички, че префиненото ми дете учи в ромско училище... Айде сега сезирайте Европейските институции за азбест ;)
  • 4 Samuilov

    0 0 Отговор
    Трябва да се разрови в Министерство на Културата. Кой там е вземал решения по проекта, с какво е бил поощрен, кой е проследил ремонтните дейности и тяхното качество...... Кой е бил заинтересован?