Last news in Fakti

15 Май, 2015 16:27 1 568 0

Ирина Бокова призова античният град Палмира да бъде спасен от Ислямска държава

  • ирина бокова-
  • ислямска държава-
  • палмира

Той е едно от най-големите културни наследства на Сирия

Ирина Бокова призова античният град Палмира да бъде спасен от Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/AP

Генералният директор на Юнеско – Ирина Бокова обяви безпокойството си за това, че бойците от „Ислямска държава“ в Сирия все повече се приближават до античния град Палмира, съобщи „Хералд Стандарт“.

Останките от Палмира се считат за най-голямото историческо наследство на Сирия и са част от Световното наследство на Културната агенция към ООН. Бокова заяви, че останките, които са на поне 2000 години, не бива да стават поле на каквито и да е бойни действия.

Тя говори пред медиите в Бейрут след среща с ливанския премиер Тамам Салам. Активистки групи съобщават, че правителствени бойни самолети атакуват цели на Ислямска държава в източните покрайнини на Паламира. Има информации и за наземни боеве. Дамаск вече призова международната общност да защити останките в Паламира от Ислямска държава, бойците на която вече разрушиха някои ценни археологически обекта в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА