Last news in Fakti

17 Май, 2016 19:13 1 952 0

Ханс Цимер хвърли музикална бомба в София

  • ханс цимер-
  • бомба-
  • софия-
  • музика

Концертът на композитора разтърси столицата

Ханс Цимер хвърли музикална бомба в София - 1
Снимки: БТА

В нощта на понеделник Ханс Цимер изнесе концерт, който българската публика отдавна чака.

Филмовата музика много отдавна е нещо повече, от просто фон, който върви на заден план по време на филма. Тя може да бъде определена като модерна класика. А Цимер е майсторът на тази класика, стоящ наравно с гении като Джон Уилямс, Енио Мориконе и Хауърд Шор. За това и в понеделник вечер около 6000 души с удоволствие гледаха шоуто му в „Арена Армеец“.

Ханс Цимер хвърли музикална бомба в София

Това, което Цимер демонстрира не беше просто концерт, а истински спектакъл, комбиниращ класика, хорово пеене, метал, поп и светлинни ефекти в шоу, което у нас рядко може да се види.

Шоуто беше разделено на две части. В първата зрителите получиха всичко това, за което си бяха купили билети. Изпълнения на музикални шедьоври, които представляват саундтраците към филми като „Гладиатор“, „Шифърът на Леонардо“ и „Карибски пирати“. Големият момент на нощта обаче беше сегментът с „Цар Лъв“. Петте минути, в които Лебо М изпълни вокалите на песента, акомпаниран от оркестъра на Цимер и оркестърът на Софийската филхармония. Само това изпълнение напълно изплати цената на билета за концерта. Тези пет минути бяха толкова невероятни, че с удоволствие бих си купил още един билет, само за да чуя само това изпълнение. Не съм от хората, които плачат на филми и т.н., но дори аз изтръпнах докато слушай песента.

Сегментът с музика от „Гладиатор“ беше първият удар, който успя да разплаче част от публиката. Това беше нова версия на саундтрака, с доминиращо присъствие на акустична китара и страхотни вокали.

Пикът на първата част беше саундтрака на „Карибски пирати“, който беше страхотно съчетание между класическа и електронна музика, комбиниран с поразяващо светлинно шоу. Тази част от концерта приличаше на рок изпълнение, като с финала си накара публиката буквално да взриви залата.

Самият Цимер на няколко пъти взимаше думата, разказвайки историята на отделните филми и музика.

Втората част беше същински рок концерт, водеща роля, в която имаше китаристът на  Incubus

Марк Ейнзингер. Публиката чу бесни електрически китари, тежки барабани и прекрасни инструментали, примесени с електрическа музика. Всичко това бе съпътствано с визуална презентация на видео стена. Публиката чу суандтраците от „Черният рицар“, „Тънка червена Линия“ и „Генезис“.

Ханс Цимер хвърли музикална бомба в София

„Кристофър Нолън ми се обади един един ден и ми разказа историята на Джокера. Един анархичен и харизматичен образ, с много пънк елементи. Каза ми, че той ще се играе от един безстрашен млад актьор, който се казва Хийт Леджър. Той беше страхотен. Ние виждахме, че дава всичко от себе си. Направихме анархична музика, със звуци от трошене на метал и стъкло. Всеки кадър с него, който виждахме с него беше невероятен.“, заяви Цимер, почитайки паметта на актьора.

Шоуто се допълваше от красиви цигуларки, облечени в къси ролки и дълги ботуши. Така, че господата имаха и с какво да облажат очи.

Ханс Цимер хвърли музикална бомба в София

„Послушал съм доста от българската народна музика. Тя определено е вдъхновяваща. За мене беше удоволствие да съм заедно с вас днес“, заяви Цимер при сбогуването си с публиката след 3-часовия спектакъл.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА