Last news in Fakti

29 Април, 2012 00:08 2 441 1

Ученици експериментират с видеоарт и дигитална интеракция

  • ученици-
  • видеоарт-
  • дигитална интеракция-
  • рене беекман-
  • албена баева-
  • алос
Ученици експериментират с видеоарт и дигитална интеракция - 1

Приключиха уъркшопите по Видеоарт и дигитална интеракция,  реализирани в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, гр. Трявна по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Наред с възпитаниците на тревненското художествено училище, в тях участваха и ученици от художествената гимназия в Троян, които по това време бяха в Трявна във връзка с участие в друг арт симпозиум по същия проект.

Уъркшопът за видеоарт бе ръководен от преподавателя в Националната художествена академия Рене Беекман. Беекман е сред основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства” в академията. Преподава в няколко дисциплини, свързани с модулите Екранни изкуства и Системи за интерактивно изкуство.

Уъркшопът за дигитална интеракция бе воден от Албена Баева, която е от първия випуск в академията, завършил магистърската програма. В момента се изявява като дигитален художник. През 2011 година Баева печели престижните награди за съвременно изкуство ESSL и VIG.

Практическите занимания в уъркшопите бяха предхождани от лекции и видео презентации на двамата водещи, които разясниха основите на тези видове изкуства в теоретичен и исторически план. По-късно, в процеса на работа участниците заснеха и монтираха свои видеотворби основани на експериментиране с камерата и програмите за видеомонтаж. По този начин те представиха своята художническа гледна точка в употребата на тази медия.

В уъркшопа за дигитална интеракция участниците създадоха интерактивни арт  инсталации, които реагират на звук и движение. В произведенията се използваха компютърни програми, които преобразуват сигнал от микрофон и уеб камера за управление на екранни изображения в реално време. Засегнатата проблематика изследва възможностите за диалог между човека и машината.

Резултатите от работата бяха представени в рамките на обща презентация пред ученици, преподаватели и гости на тревненската художествена гимназия.

„Паралелни стъпки, паралелни пространства“ е културно-образователна инициатива, насочена към млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят. Идеята е чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби) да се създаде възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.

Проектът се реализира от екипа арт-педагози на Център за неформално образование и културна дейност – Алос, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
    uspex