Last news in Fakti

7 Юли, 2022 14:58 2 770 11

БНТ започна снимките на най-мащабната си продукция до сега - „Войната на буквите“

  • войната на буквите-
  • продукция-
  • бнт-
  • сериал-
  • исторически сериал-
  • исторически филм

"Войната на буквите" е единственият български сериал, реализиран с партньорство между  филмова компания „Ню Бояна Филм Студиос“ и Българска национална телевизия

На 6 юли (сряда) започнаха снимките на една от най-мащабните до момента телевизионни продукции в БНТ - „Войната на буквите“, като лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

„Войната на буквите“ беше одобрен миналата филмовата сесия на БНТ, а само няколко месеца по-късно снимките вече започнаха. "Производството на телевизионно кино, посветено на историята ни, е задължително и се гордея, че догодина именно в ефира на обществената телевизия зрителите ще гледат не просто българска продукция на световно ниво, a филм за историческото ни богатство, какъвто не е правен от десетилетия.“, каза генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков.

12-серийният филм е реализиран по световни стандарти, с най-актуалната в момента кинотехника. Специалните ефекти са изпълнени от холивудското студио, доказано в цял свят - World Wide Effects. Това е единственият български сериал, реализиран с партньорство между филмова компания „Ню Бояна Филм Студиос“ и Българска национална телевизия и е първата подобна продукция от повече от 30 години.

БНТ започна снимките на най-мащабната си продукция до сега - „Войната на буквите“

Средновековната драма „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол. Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата.

БНТ започна снимките на най-мащабната си продукция до сега - „Войната на буквите“

Режисьори на сериала „Войната на буквите“ са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. В главните роли зрителите ще видят Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова. Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде живота в Преслав и Константинопол през 10-и век.

„Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала лесно достъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина“, сподели режисьорът Виктор Чучков.

БНТ започна снимките на най-мащабната си продукция до сега - „Войната на буквите“

„Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а сериалът „Войната на буквите“ е част филмопроизводството на обществената телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукча

    6 4 Отговор
    Децата не знаят историята.Те снимат на историята- историята.Пари на вятъра!Темата трябваше да е - Украинците в България!
  • 2 Механик

    10 1 Отговор
    А дано направят нещо хубаво, че от 89-та насам съм гледал не повече от 2 що-годе със света филми!
  • 3 Любопитен

    9 1 Отговор
    В кой епизод Баян трещи на задна прашка дъщерята на византийския император?

    Коментиран от #8

  • 4 Жалка картинка

    6 2 Отговор
    Пак някакъв пасквил за 100000 лева.
  • 5 Ром Бакарди

    4 2 Отговор
    Кат бях малку чаве, веднаж четух идна книга...ей-тъй, от зор заман, викаше се "Боян Магесник". Хараби книжка беши, имаше сичку вав нея: за богомилите утде са се пръкнали, кой им е бил баш тартора, за цар Петар-синат на виликия Симион, за брат му Боян, дет са увлича по богомилската ерес и става най виликия знахар и са измислят легенди за негу, чи е можел да са превраща вав вълк, за превземанету на Преслав ут уния-византийцити...се таквиз неща, интирисни и увлекателни. Сига са чудя, дали аджеба-тоз сериал ша е по-хараби ут книгата. Там, дето играй Кошлуков....май-май ни стават нищата, да ни са укажи някоя боза, чи язък за парете. Можиши да напраят примирну продалжение на "стар уорс" - там поне имаше стрелби,любовна история, разни джидаи и рошав маймун, някакав тарикат сас наметалу и черна каска дет ни можиши да диша гаче го душаха, принцеса и някакав контрабандис дет митничарити все го утърваха, неква звизда имаше.....
  • 6 мици

    10 2 Отговор
    жална му майка на българското кино !
  • 7 Адам Хилтън

    6 1 Отговор
    "Войната на буквите" в която ще става въпрос за всичко друго, ама не и за буквите.
  • 8 провинциалист

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Тц. "Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото", т.е. трещенето ще е с императора.
  • 9 Оракула

    3 1 Отговор
    Отдавна беше време ,нещо подобно разказващо истината за Българската -тракийска култура
    да бъде показано на зрителите в България!
    Да се надяваме че няма да има" славянски език и култура" ,
    който да втрещи българите !
    Генетично доказано днес ,70% сме тракийски наследници точка!
  • 10 Знам си

    1 0 Отговор
    "Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни."

    Най-после да се повдигне тази тема на по-широко "обществено обсъждане"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.