Last news in Fakti

14 Август, 2013 13:07 1 839 0

Студенти на стаж в Научния архив на БАН

  • бан-
  • научния архив-
  • студенти-
  • стаж-
  • дигитализирани

Те сканират фотографии, разчитат почерци, разпознават документи в риск и др.

Студенти са на стаж в Научния архив на БАН и в продължение на месец и половина ще работят сред своите по-опитни колеги. Участниците в стажантската програма са от специалностите "Архивистика и документалистика", "История" и "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на БАН.

Научният архив на БАН дава изключителната възможност на стажантите да усвоят нови знания и умения. Те работят по създаването на електронен справочен апарат, който има за цел да представи в близко бъдеще дигитализирани описи в интернет среда, сканират архивни фотографии и въвеждат данните за тях, участват в обработката и паспортизацията на фонда. Институтът по математика и информатика на БАН предостави на Научния архив компютри за дейността на всички практиканти.

В процеса на работа, който е и процес на текущо обучение, студентите се научават да създават описи и каталози, да разчитат почерци и др. Стажантите преминават и кратък курс по опазване на фонда и се учат да разпознават т.нар. „документи в риск“.

„Вярваме, че крайният резултат ще бъде положителен за младите хора, които в процеса на работата не само ще научат много нови неща, но и ще могат да разширят кръга на своите приоритети”, посочи директорът на Научния архив доц. Р. Симеонова.

В момента и до края на първия етап на проекта „Студентски практики” са включени 11 студенти. Това е програма на Министерство на образованието и науката, финансирана от ОП „Развитие на човешки ресурси“ и съфинансирана от Европейския социален фонд. Програмата дава възможност да се разшири кръгът от специалности, респ. студенти, които имат практически и научен интерес към архивната дейност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА