Last news in Fakti

13 Май, 2023 20:33 2 180 18

Гръцките власти търсят решение за връщането на скулптурите от Партенона

  • партенон-
  • скулптури-
  • мрамор-
  • британски музей-
  • гърция-
  • културно наследство

Мраморите в момента са в Британския музей, а Гърция иска да си върне културното наследство

Гръцките власти търсят решение за връщането на скулптурите от Партенона - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви, че правителството му търси общо приемливо решение на един от най-заплетените спорове за културното наследство в света - съдбата на скулптурите от Партенона в Британския музей. Той обаче изключва всякакви сделки, в които включват думата "наем". Това става известно от интервю на гръцкият премиер с Асошиейтед Прес, предава news.bg.

"Никога няма да признаем, че тези скулптури са собственост на Британския музей", каза Мицотакис. "Но все пак, трябва да бъдем конструктивни и иновативни, ако трябва да бъде намерено решение."

През февруари, директорът на музея заяви, че разговорите са били "конструктивни" и че Великобритания и Гърция работят по споразумение, което ще доведе до изложба на скулптурите както в Лондон, така и в Атина.

Фризът, който е дълъг 160 метра, е изработен между 447-432 г.пр.н.е. и е бил посветен на Атина, богиня на мъдростта. Въпросните скулптури са били изнесени от британски дипломат, Лорд Елгин през 19 век, докато Атина беше все още под властта на Османската империя. Скулптурите се намират в Британския музей от 1816 г. и са познати като "Мраморите на Елгин".

Гърция твърди, че те са били незаконно придобити по време на чуждо управление, но британците отказват неколкократните искания за тяхното връщане.

Гърция е постигнала две споразумения, които са довели до връщането на няколко мраморни фрагмента от скулптурите на Партенона от европейски музеи. В началото на годината Ватиканските музеи върнаха три малки части от скулптурите, като "дарение" от папа Франциск, докато друг фрагмент пристигна в Атина под наем от музей в Палермо, Сицилия. Музеят на историята на изкуствата във Виена води разговори за връщането на други два фрагмента. Музеят на Акропола в Атина има галерия, посветена на мраморните скулптури, където липсващите части са заменени с гипсови отливки.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    29 1 Отговор
    Не може така. Ако всички си поискат нещата на ингилизите ще им остане гол...х.... музей. Но както е тръгнало и това време ще дойде.
  • 2 Спецназ

    20 2 Отговор
    Това което е изнесено от Гърция( и не само- Египет, Сирия, Индия, Мексико, Китай, България и т.н.)
    към Великобритания никога не е било сделка на държавна продажба,
    а чиста контрабанда с цел печалба от Музеите.
  • 3 Баба Гица

    15 2 Отговор
    Няма по- големи крадци и обирджии от британците... Упс, май че има - американците са по- големи и от тях, все пак са селектирани бивши англичани мешани с немци и всякаква craн
  • 4 Кво става

    18 0 Отговор
    Колониите масово зеха да си искат откраднатите от Великобритания артефакти. Индия,Гърция... Явно нещо се променя...авторитета расте. Нале? Тия тихи факти са показателни.
  • 5 Русенец

    11 0 Отговор
    Пират заграбено не връща.
  • 6 Айде бе...

    13 8 Отговор
    От кога съществува държава Гърция, кой ѝ организира и финансира въстанието за независимост през 1821 г. след като предварително прогони турците от Пелопонес и закаква собственост претендира държавата Гърция на която всички територии са подарени от западноевропейците, а не завладяни чрез лични военни действия? Не стига, че им подариха цялата тракийска митология, която днес в цял свят е позната като гръцка, а вече станаха и много претенциозни.

    Коментиран от #7

  • 7 Лъжливото гърче

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе...":

    Изпревари ме, точно това щях да пиша..
    Гърция за първи път е държава от 1830 г.!! Единен гръцки народ в древността не е имало. Гръцката пропаганда обаче върши страхотна работа, и сега адски много хора са уверени, че в древността е имало единен гръцки народ, че дори и гръцка държава.
    А днешните гърци имат толкова общо с древна Елада, колкото днешните македонци с Александър Македонски.
    По време на Източната римска империя, елин е било равнозначно на езичник под влияние на християнската църква.
    През Възраждането сред етносите в Османската империя започва процес на формиране на националната идентичност. Сред потомците на данайците и част от други бивши поданици на Източната римска империя , започва процес на формиране на националната идентичност на съвременните гърци, обединени около „Великата идея” и „Голямото въстание” за освобождение на Гърция, но паралелно с ползване на името Елада.
    Няма дума "Гърция"? А Елада?
    А Елада не е етническо, национално, или държавно наименование.
    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
    Основното население на древна Елада са йонийците. Те са местно население и нямат общо с данайските пришълци от Етиопия (братовчеди на семитите). “Timeo Danaos et dona ferentes (Страхувам се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци). Вергилий.

    Коментиран от #9

  • 8 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    Може би е наказание ,когато Византииската/Римска империя върне всичко на пострадалите държави и народи тогава и гърчулята си земат "тяхното ".Гърците са някъква хибридна смес като нашите мекета и лъжци те са никой .Така или иначе по силният крадец държи заграбената стока по слабият с голи ръце .
  • 9 Колко глупости си написал не е истина!

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Лъжливото гърче":

    сЕленикъ (хЕленик) е име откраднато от пеласгите (аркас - аркади). Аркадите нямат нищо общо с данайците етиопци. Днешните македонци имат много общо с Александър велики, защото дори Темен, родоначалникът на македоните (едони) е тракиец - екзоним (българин). Нямало е тракийци (данайски екзоним), а ари и блъгари.

    Пар-ТЕон в превод палещи богове слънца. И оттам Тина (Дина - Танит небесната жена на Баал, Нейт) палада, замаскирано на А-тина от данайците (Ден - Отец). Тини - ви-тини. Тинос небесния (Юпитер) мъж на Уни - уницата (Юнона). Цялото това наследство е наше, а не на данайците, разбираш ли? Онези македони са производство на арите, както днешните македони на блъг-арите.

    Коментиран от #13

  • 10 Мома англичанка

    9 0 Отговор
    Ето за това са богати западните страни. Хилядолетия са ограбвали по-малките народи като техни колонии и не само. А нашето злато защо е във Великобритания? Кога ще ни го върнат? Никога. Те не са го прибрали, уж на съхранение, за да го връщат.
  • 11 Йеронимус БОШ

    6 0 Отговор
    Британските крадци....са честни и цивилизовани хора ! ? И понеже са справедливи и хуманни , тутакси ще върнат ЗАГРАБЕНОТО ! Само почакайте и ще видите.
  • 12 Пийпинг ТОМ

    6 0 Отговор
    Какво ли ще стане , ако всички окрадени , експлоатирани , поробени народи си поискат своето ? Ще остане ли нещо от културата и ценностите на Британия , Франция , Испания , Португалия , САЩ ?
  • 13 Лъжливото гърче

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Колко глупости си написал не е истина!":

    Нищо не разбрах. Коментарът ти се препокрива с моя, но аз съм писал глупости?!
    Освен за Александър Велики и Филип Македонски, които ( без значение, дали са тракиец/българин) са говорили език, който е бил доста близък лингвистично до езикът, на който са говорили в Атина и са били с гръцки манталитет.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лъжливото гърче":

    Вие сте прав ,дригият/а не знам защо из бу хва и ви напада ,в древността никога не е имало обединена гръцка държава, а множество градове-държави.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лъжливото гърче

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лъжливото гърче":

    ...Още повече, че до 18-19 век името на територията на сегашната С.Македония е било друго - Кутмитчевица, или просто България.
  • 18 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    английските колониалисти ако може всичко да прилапат...........