Last news in Fakti

30 Януари, 2024 16:08 1 291 3

142 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

  • владимир димитров - майстора-
  • годишнина-
  • рождение

На 1 февруари ще се състои 12-то издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Неподвластни са на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. Майстора е светлият пример за един достойно изживян живот. Неговата личност е сила и упование за всички нас, които се прекланяме пред таланта му и завещаното от твореца за поколенията във времето.

На 1 февруари 2024 г., 12:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои дванадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов, Атанас Парушев и Румен Гашаров. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложба на носители на Наградата за живопис, експозиции с творби на Николай Дюлгеров и на Стоян Венев.

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

Източник: novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    9 0 Отговор
    Поклон
  • 2 Акула

    0 4 Отговор
    госпожа Маринова сПОРЕД жЕНАТА дНЕС мАЙСТОРА УМИРА дЕВСТВЕН иСТИНА ЛИ Е
  • 3 Некой си

    4 1 Отговор
    За мен е най-добрият български художник.Поклон.