Може би сте чували ужасни истории за хора, отровени от покълнали картофи, но има ли истина или това са само измислици? Ако се вгледате внимателно в един картоф, ще забележите, че той има малки петна. Това са възлите на стеблото, откъдето в нормални условия се пораждат новите листа и клони. Ако картофите бъдат изложени на светлина, това ще ускори процеса на покълване. Затова трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, за да увеличат своя „срок на годност“. Но светлина и топлината също водят до производството на соланин – химично вещество, което може да доведе до отравяне при хора, ако бъде прието в големи количества. Симптомите включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, главоболие, световъртеж. Затова е препоръчително да не се ядат картофи, които имат зелен оттенък или такива, които вече са покълнали.
15 Август, 2016 00:15 12 635 0
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА