Last news in Fakti

11 Януари, 2012 12:20 1 033 0

Бум на варицелата във Варна

  • варна-
  • варицела

19 детски заведения във Варна са под карантина заради варицела, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В 10 от забавачниците има регистрирани от 11 до 53 заболели от варицела, а в останалите случаите са единични.
За втора поредна година се регистрира подем на заболеваемостта от варицела. Цифрите във Варненска област съответстват на данните за цялата страна, коментира за Дарик д-р Светла Станева - шеф на дирекция „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.
Предаването на вируса става по въздушно-капков път. По-често боледуват децата, тъй като повечето от възрастните са прекарали този вид шарка и притежават доживотен имунитет към това заболяване.
Колкото по-малко е детето, толкова по-леко се прекарва болестта. Може и изобщо да не преболедува. При възрастните води до пневмонии и много рядко до поражения върху нервната система като менингит и енцефалит, показва опитът на д-р Станева.
Данните в световен мащаб сочат, че 1/3 от хората са естествено резистентни на варицела.
Варицелата е заболяване без задължителна имунизация за децата в нашата страна. Заболяването се лекува симптоматично и локално, детето остава в дома си до завяхване на всички обривни единици. Противоепидемичните мерки за това заболяване са основно карантина в дома и детското заведение, където има болен, наблюдение на контактните за 21 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА