Last news in Fakti

9 Януари, 2012 19:23 9 034 1

Бум на варицела в Южна България

  • варицела-
  • бум-
  • кунчев-
  • грип

Бум на варицела има в страната. В първата седмица на новата година броят на заболелите е около 800 души, предимно деца до 5-годишна възраст, предаде бТВ.

В момента най-голям е броят на заразените в Южна България - в района на Пловдив, Стара Загора, Хасково. Боледуват предимно малчуганите в детските градини и яслите, но и учениците.

Епидемиолозите казват, че и през цялата минала година от варицела са боледували доста повече пациенти - над 25 500, и в сравнение с предходната година, но успокояват, че това е нормално.

В Пловдив в момента имат най-голям брой регистрирани случаи. Варицелата постави под карантина почти всички детски градини и ясли в града. На места има случаи, където повече от половината деца в групите са болни от дребната шарка. Личните лекари  също съобщават за повишена заболеваемост от варицела.

През изминалата седмица в страната са регистрирани близо 800 случая. Най-много новозаразени има в Пловдив - 152. Следват София, Стара Загора и Варна.  Епидемиолозите прогнозират разпространение на шарката постепенно в цялата страна. Най-често боледуват децата в детските градини и яслите.

Варицелата е една сезонна инфекция и зимата, и пролетта, има най-висока заболеваемост. През декември започна една такава вълна. Когато се натрупа група деца, които не са боледували, се получава една по-висока заболеваемост, и този цикъл се повтаря на 4-5 години”, обясни епидемиологът д-р Ангел Кунчев, МЗ.

Заболяването започва със симптоми на настинка.

„Обикновено 1-2 дни има повече прояви на ОРЗ - с температура, с отпадналост. Такива деца не се допускат до градините и яслите. Препоръчваме, когато обривът е ясен, това дете да си остане за седмица вкъщи, за да не заразява и другите”,  обясни епидемиологът.

Шарката преминава за седмица в повечето случаи без усложнения.

Все у нас още няма изолиран грипен вирус през тази зима, съобщиха още от здравното министерство. Епидемиолозите прогнозират, че грипна епидемия може да се очаква в края на януари и началото на февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ujas