Last news in Fakti

15 Август, 2012 10:03 1 012 2

Атанасова: ДДС за лекарствата може да падне

  • ддс-
  • лекарства-
  • десислава атанасова

Има шанс да бъде намалено ДДС-то на лекарствата, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Вчера обаче вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков бе категоричен, че няма да се правят "каквито и да било промени, включително диференциране на ДДС".

В началото на месеца Атанасова също изрази надежда, че разчетите за бюджет 2013 ще дадат възможност за диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Това ще стане ясно може би, когато започнaт бюджетните процедури в края на септември, каза здравният министър.

Последното намаление на цените на лекарствените продукти е от последната седмица. Намаленията започват от 30%, има и по 62%, заяви днес пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Десислава Атанасова. Тя посочи, че намаленията се дължат на служебните проверки на Комисията по реимбурсиране. Предложено е комисията да заседава и да извършва проверки не в едногодишен период, а за полугодишен, както тя да стане национален орган.

Безспорно увеличаваме и референтните държави, с които България ще сравнява най-ниските цени на производител. Те вече ще са 17, заяви Атанасова.

Пакт за почтеност, който да осигури пълна прозрачност на провежданите процедури по възлагане на обществени поръчки в здравеопазването, ще подпишат днес министър Десислава Атанасова и Асоциация "Прозрачност без граници". Инициаторите на документа уточниха, че с подписването му ще се гарантира ефективно антикорупционно поведение и добро управление на публичния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    На всички е ясно, че подбобно нещо като намалянето на ДДС на дадена стока НЯМА как да се случи , защото покрай тази вратичка в закона ще почне да се вкарва какво ли не а по документи ще е лекарство и така ще стане още по лошо положението.
  • 2 WOW

    0 0 Отговор
    Аз пък се моля, тази лелка "тежката артилерия на ГЕРБ", много скоро и тя да падне заедно с нейните вождове!