Last news in Fakti

1 Юли, 2023 17:09 1 423 5

Робот дирижира оркестър в Сеул (ВИДЕО)

  • робот-
  • диригент-
  • оркестър-
  • сеул-
  • южна корея

Това е първи подобен случай в историята на страната

Робот дирижира оркестър в Сеул (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Робот дирижира оркестър в Сеул, съобщи Ройтерс, предава БТА.

Андроидът ЕвъР 6 застана на диригентския пулт, за да дирижира националния оркестър на Южна Корея. Това е първи подобен случай в историята на страната.

Роботът има две ръце, а дизайнът е разработка на Корейския институт по индустриални технологии. Дебютът на ЕвъР 6 беше в националния театър на страната. Роботът с човешко лице най-напред се поклони на публиката, а след това започна да поклаща ръцете си, за да контролира темпото, с което свирят музикантите.

"Движенията бяха много детайлни", каза диригентът Чой Су-йеул, който ръководеше оркестъра, застанал близо до робота. "Той може да движи ръцете си много по-добре, отколкото си представях."

Според диригента обаче слабостта на ЕвъР 6 се състои в това, че той не може да слуша музиката. Ли Юнг-ю, който изучава традиционна корейска музика и е присъствал на концерта, каза, че движенията на робота, макар и да са били в ритъм, не са можели "да дишат". Роботът не е можел да поддържа оркестъра в готовност за колективна ангажираност, което е най-важното за едно представяне. "Роботът просто работеше."

Сон Ин-хо, друг зрител в залата, каза, че ЕвъР 6 е изглеждал елементарно. "Предполагам, че той би могъл да дирижира всичко, когато е снабден с изкуствен интелект и е в състояние да разбира и анализира музиката."

Хуманоидът дирижираше три от общо пет музикални откъса. Една от пиесите беше дирижирана съвместно с Чой. "Това е концерт, показващ как робот и човек могат да живеят заедно и да се допълват, вместо единият да измества другия", каза диригентът Чой след концерта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    5 0 Отговор
    Хубаво, ама кел файда, когато пак стават екокатастрофи, горски пожари, войни, убийства ... човечеството не виждам да е много напреднало, сечейки клона на който седи.
  • 2 Помак

    5 0 Отговор
    Изкуствен интелект ясно , ... ама да дирижира човешка музика е малко страшно .
  • 3 Некой си

    2 0 Отговор
    Божидарке, къде е (видео)- то, маса ?!
  • 4 Стефан Лъя

    0 0 Отговор
    Скоро и за правата на роботите ще се настоява и говори.
  • 5 Стефан Лъв

    0 0 Отговор
    На предишният си коментар исках да написа Лъв,но се обърках.