Last news in Fakti

30 Юли, 2023 08:38 2 464 4

Коя държава харчи най-много за луксозни стоки?

  • разходи-
  • харчи-
  • луксозни стоки-
  • южна корея

Разходите на Южна Корея за луксозни стоки са се увеличили с 24% през 2022 г. до 15,4 млрд. евро или около 300 евро на глава от населението

Коя държава харчи най-много за луксозни стоки? - 1
Снимкa: Shutterstock

През последните години в много страни се наблюдава увеличение на разходите за луксозни стоки, но една държава се откроява като най-големият потребител на луксозни стоки на глава от населението в света.

От чанти Chanel до Rolex, луксозните стоки отдавна са популярна покупка за потребителите по целия свят и тази тенденция не показва признаци на забавяне.

В много страни се наблюдава увеличение на разходите за луксозни стоки, но една страна сега се откроява като най-големия харч за луксозни стоки на глава от населението в света: Южна Корея.

Според анализатори от Morgan Stanley разходите на Южна Корея за луксозни стоки са се увеличили с 24% през 2022 г. до 15,4 млрд. евро или около 300 евро на глава от населението.

Това е много повече от 46 и 234 евро на глава от населението, които харчат китайските и американските граждани.

Голямото търсене на луксозни стоки се дължи на редица фактори, сред които увеличаване на покупателната способност и желание за демонстриране на социален статус.

В корейското общество е по-приемливо да се демонстрира богатство. Според проучване на McKinsey само 22 % от анкетираните корейци смятат, че демонстрирането на луксозни стоки е проява на лош вкус, докато 45 % от японските и 38 % от китайските респонденти смятат същото.

През последните години южнокорейският пазар на луксозни стоки се разраства стабилно, като този растеж се ускорява от пандемията COVID-19. Тъй като много потребители предпочитат да пазаруват онлайн, луксозните марки отбелязват значително увеличение на продажбите в електронната търговия.

Луксозната мания в Южна Корея е повече от полезна за марките. Moncler, например, съобщи, че приходите му в Южна Корея са се увеличили повече от два пъти през 2022 г. в сравнение с 2019 г. По подобен начин Richemont Group, която притежава, наред с други, Cartier и Van Cleef & Arpels, наблюдава значително увеличение на продажбите в страната от Югоизточна Азия.

В допълнение към разрастващия се пазар на луксозни стоки в Южна Корея луксозните марки използват и огромната развлекателна индустрия в страната, за да увеличат продажбите си.

Ярък пример за това е неотдавнашното назначаване на звездата на BTS Джимин за глобален посланик на марката Dior.

Миналия месец Dior обяви партньорството с Джимин чрез социалните медии, като заяви, че назначаването на звездата на BTS “затвърждава” приятелството му с френската марка и “продължава връзката” с артистичния директор на мъжкото облекло Ким Джоунс.

Ким Джоунс и преди е проектирал сценични тоалети за к-поп групата, което допълнително заздравява връзката между Dior и Джимин.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 5 Отговор
    Е това е да се изджендъриш на макс ! Не случайно Си ограничи кейпопа в Китай. Туризма и лукса никога не са били приоритет в развитата част на Азия. Добрата изработка, да, но кичозния скъп лукс….
  • 2 А в Северна

    10 5 Отговор
    с рубашки !
  • 3 цербер

    5 0 Отговор
    Държава не харчи,харчат пари хората в нея. Корейците са богати и могат да си позволят да харчат най-много за луксозни стоки.
  • 4 Тези жълтури

    4 1 Отговор
    Толкова се опитват да станат западняци, че са се пренапрегнали до крайност! От там и многото психични разстройства и самоубийства!