Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 18:15 6 674 9

Тези 4 професии увеличават риска от деменция

  • професии-
  • тежък физически труд-
  • деменция-
  • мозък

Това установиха норвежки учени

Тези 4 професии увеличават риска от деменция   - 1
Снимка: Shutterstock

Тежкият физически труд повишава риска от развитие на деменция. Това установиха норвежки учени от изследователския център HUNT. Резултатите от тяхната работа са публикувани в научното списание Science Direct, предава zdrave.to.

В доклада се посочва, че данните за възрастните норвежки граждани са консолидирани от 2017 до 2019 г. В експеримента са участвали седем хиляди души.

Резултатът от проучването е следният: хората, които се подвизават на физически тежки работни места, са с 15,5% по-склонни да развият деменция от останалите. Списъкът на „опасните” професии, които водят до деменция, включва касиери, продавачи, медицински персонал и животновъди.

Представителите на тези професии, подчертава докладът, прекарват цялото работно време, както се казва, на крак, дейностите им са свързани с тежки физически натоварвания, неудобни графици и стрес. Оттук идва и емоционалното прегаряне. Хората просто нямат време за почивка и саморазвитие. Липсата на почивка води до „износване“ не само на тялото, но и на мозъчната материя, което след това се отразява негативно на когнитивните способности на индивида.

Въпреки това, още в края на 80-те години на 20-ти век, специалисти от Стокхолмския геронтологичен изследователски център проведоха мащабно 12-годишно проучване на деменцията (т.нар. Проект Kungsholmen). Още тогава те стигнаха до извода: Хората, занимаващи се с ръчен труд, са по-податливи на сенилна деменция и Алцхаймер, отколкото тези, които изкарват прехраната си с главите си.

С други думи, изследователите са доказали, че мозъкът е орган, който подобно на мускулите на ръцете и краката се нуждае от постоянно обучение. Затова хората, които цял живот са се занимавали с активен умствен труд, по-рядко се сблъскват с деменция, а ако я развият, то е в много по-късна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    15 1 Отговор
    Ръчен труд. Бай Дън и Брус яко са прали на ръка май...
  • 2 Артилерист

    9 0 Отговор
    От това изследване може да се направи обосновано предположение, че Байдън не си е служил много с горната глава, за да го пипне толкова изкъсо деменцията ...
  • 3 Тома

    3 3 Отговор
    А при нас е ако си министър председател и се казваш бмб
  • 4 Хевидюти

    4 3 Отговор
    Редовните посешения в този сайт и подобните му, - също.
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Животът е Рисков
  • 6 Ццц

    2 1 Отговор
    А президент на САЩ защо не е включено в рисковете?
  • 7 колориметър

    3 0 Отговор
    Значит,ако копаш с мотиката на село в двора,ще получиш деменция,а ако си бърбориш в парламента от трибуната няма да си байиздъновски.Яастнооо!

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "колориметър":

    И двете не изискват мисловна дейност 😉
  • 9 Идън

    3 0 Отговор
    Това твърдение е грешно. Претоварването е вредно също толкова, колкото и бездействието. независимо от вида труд. Липсата на баланс е главната причина за когнитивните разстройства .Те включват и деменцията.Обездвижването и прекаленото движение са вредни също толкова колкото зациклянето в едно нещо и постъпването на много информация. При малко движение кръвта не се движи правило- същото е и с мозъка. Прегарянето се получава при прекалена умствена дейност- възстановяването е много по- трудно от това при физическата дейност.