Last news in Fakti

21 Август, 2014 14:16 5 258 0

Влади Люцканов: Младежкият театър може да затвори в средата на септември, а Народният - в края

  • влади люцканов-
  • павел васев-
  • младежкия театър-
  • народния театър-
  • намалените-
  • бюджети

Директорите на тези театри отказаха да подпишат намалените с 30% бюджети

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на Младежкия театър Влади Люцканов потвърди в коментар във Фейсбук думите на министъра на културата в служебния кабинет Мартин Иванов, че има сериозен риск за театралния сезон, тъй като поради липса на средства театри и опери може да са принудени да хлопнат кепенците.

„От половин година бием камбаната - Павел Васев, Маргарита Младенова (директорите на Народния театър и на Сфумато“ - б.ред.) и аз, това ще се случи!!! МК ни намали бюджетите с 30%, в резултат на което с Васев им направихме разчети, че Народният ще затвори в средата на септември, а Младежки театър "Николай Бинев“ - в края. Опитаха се да ни накарат да подпишем тези бюджети. Колегите Пашов и Митков го направиха (Мирослав Пашов е директор на Театър „Българска армия“, а проф. Здравко Митков на Сатиричния - б.ред.), ние - Васев, Младенова, Люцканов – отказахме“, пише Влади Люцканов.

Всъщност още миналия октомври в разговор за Факти.бг Люцканов прогнозира това: „Ако парите за сценични изкуства се свият още, ние наистина ще бъдем принудени да спрем да работим“, каза тогава Влади Люцканов, а още по-рано бе направил разчети, че огромните разходи на театрите за парно, ток и т.н. ще изядат парите за нови постановки и заплати – за реалното съществуване на трупите и сцените.

Сега в социалната мрежа той продължава разказа за сагата на препатилите театрали: „Два пъти сигнализирам на Христо Мутафчиев (председателя на Съюза на артистите), че в разпределяните на ДВА ПЪТИ от Министерски съвет допълнителни средства Министерството на културата ОТСЪСТВА!!! Отговори ми, имали среща със зам.-министър Василев и той им казал, че имат пари, но казвали че нямат, та Финансите да им дадат още... Отговорих на Христо, че това е отговор за наивници! Че е долна лъжа! Не било...“.

Люцканов рисува следните нерадостни сценарии за подопечния му театър: „Още в края на сезона предупредих трупата на Младежкия, че ако дупката в бюджета на МК не бъде запълнена, има два изхода: 1. Затваряме в края на септември, за да има поне заплати до края на годината, и 2. Затваряме в края на октомври, заплати за ноември и декември няма!!!“.

„Това е положението – обобщава директорът актьор и режисьор. - И не обвинявайте реформата, тя е несъвършена, защото беше направена една първа крачка и толкова! А сме давали толкова предложения!!! Ако бюджетът на МК остане толкова, който и министър да дойде, няма да направи нищо! Но и къде е този министър на културата, който да постави на министър-председателя своите условия и ако те не бъдат изпълнени да си подаде оставката? Всеки се бори за портрет на шестия етаж!!!“

Според Влади Люцканов, онова, което трябва да се направи като начало, е да се вдигне процентът от БВП за културата, който сега представлява обидните 0,5%. на първата си пресконференция като министър, Мартин Иванов обеща да се бори тази цифра да стане поне 1%, колкото да е недостатъчно и това... Очакваме следващата стъпка на служебния министър, който е познат като амбициозен и упорит преследващ целите си професионалист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА