27 Март, 2015 12:25 22 307 22

Когато Никола Груевски искаше да направи от Охридското езеро море

  • владимир лазаревик-
  • никола груевски-
  • искаше-
  • да направи-
  • охридското езеро-
  • море
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Владимир Лазаревик, бивш заместник-министър на здравеопазването от Македония в периода 2006 г. - 2008 г.

Това беше едно от онези кошмарни заседания на Правителството на Република Македония, разтеглени като локум от 12 на обяд до когато може да се издържи. По това време аз често замествах министър Имер Селмани, който беше и вицепремиер, отговарящ за изпълнението на Рамковото споразумение. Така имах възможност да участвам в множество правителствени заседания.

Точка в дневния ред беше „как да привлечем повече туристи в Охрид“. На заседанието беше поканен да участва и един разумен човек – Деян Пановски от Охрид, който тогава беше на поста държавен секретар в Министерсво на екологията. Министър-председателят се обръща към членовете на Правителството с творческото предложение:
„Какво мислите да извадим всичката тръстика от езерото, да няма повече тръстика и да могат хората да си плуват в езерото, без нищо да им пречи?“

Членовете на правителството са объркани и повечето от тях мълчат. Все пак, в отговор на това предложение, малко разум внася Деян:

„Г-н Премиер, вижте, не можем да извадим тръстиката от езерото, защото така ще нарушим цялата му екосистема. Тъкмо в тръстиката се размножава шарана“.

Груевски го гледа, гледа ни и нас и му отговаря:
„Абе, Деяне, сега ние шаран ли ще размножаваме или туризъм ще правим в Охрид?“
Въпреки, че не се взе окончателно решение дали ще се вади или не тръстиката от езерото, креативните предложения не спират. Никола вече има друг фокус – да махне камъните и казва:
„А какво мислите да вземем да махнем всички камъни от брега на Езерото и да ги заменим с пясък? Само пясъчни плажове да има по цялото Охридско карайбрежие?“

Миле Янакиевски (тогавашен министър на транспорта – бел.ред.), готов, както винаги отговаря:
„Ами г-н Премиер, вижте, не знам как ще се справим с качеството на пясъка. Ще трябва да донесем от Гърция, в Македония нямаме такъв пясък. Особен размер пясък трябва…, трябва това…, трябва онова.“

Дискусията става оживена, дават се различни предложения от къде и как да се донесе пясъкът, от някоя река в Гърция, от тук, от там…. И Деян Пановски отново прави опит да внесе малко разум в предложенията:
„Г-н Премиер, не можем в Охрид да слагаме пясък на брега“.
Никола го пита: „И защо?“
„Ами“, казва Деян, „защото Охридското езеро е бурно, има големи вълни и езерото ще повлече целия пясък.“
Никола го поглежда и дава най-креативното предложение, най-творческото предложение, на което аз съм бил свидетел. Разбира се това в никакъв случай не изключва възможността в последващите години то да е било надминато многократно. И казва:
„Тогава защо да не направим едно парапетче около цялото езеро? Едно такова 20 см високо и, преди да влезеш във водата, прескачаш парапетчето. И пясъкът си остава на брега, и всичко е наред“?

Настъпва тишина. Не знам за другите, но аз имах чувството, което ме държи и до ден днешен, че това не е Правителствено Заседание на Република Македония. Човек просто си мисли, че това е скрита камера или Джон Клийз и Монти Пайтън са превзели властта.

Като днес помня как излязох от заседанието, хванах се за главата и си казах, Владо, човече, това не се издържа.

В този момент от Заседанието излиза и Ивица Боцевски, който по онова време беше говорител на Правителството. Тогава, смятайки го за разумен, му казвам: „Ивица, бе човече, давай да се махаме, това тук е луда работа. И Ивица ми казва: „Не, Владо, трябва да останем, промените се правят в институциите.“ А аз отвръщам: “Да, в институциите, но когато се излиза с подобни предложения, ще полудеем“.

Това се случи 2007 година. И ето, че стигнахме и до 2015-та и Министър председателят е същият. Безспорно креативността и идеите на Никола са достигали своя разцвет през тези години, но аз не бих могъл да свидетелсвам за тях. Може би някой друг ще успее да предаде по-добре от мен атмосферата, в която са били поставяни членовете на Правителството. Тази атмосфера я предаде точно Зоки Ставрески(министър на финансите на РМ– бел.ред.) в разговорите с  Горде Янкуловска (министър на вътрешните работи на РМ – бел.ред.), които чухме в записите, показани от опозицията.

Има и още нещо, което ми прави впечатление. Аз тази история, в която Никола искаше да направи Охридското езеро море, съм я разказвал безброй пъти. Разказвал съм я в приятелските ми кръгове, разкавал съм я на студентите, на които съм преподавал. И почти съм сигурен, че хората не ми вярваха дали говоря истината или не. Но съм сигурен, че един ден, и това с Ивица Боцевски го констатирахме заедно, когато се публикуват стенограмите от правителствените заседания, младите изследователи ще проявят огромен интерес към тях. Те ще искат да работят по теми, свързани с начините на вземане на политически и държавни решения на ниво Правителство. Защото още кой знае колко подобни такива приказни истории ще се появят.

Това, което изглежда фантастично и тепърва ще бъде обект на дългогодишни научни, за жалост комични, анализи, е енергията, с която тези творчески предложения се реализираха. Силата, с която хората бяха готови, а и все още са, да подкрепят лудостта. Въпреки че не съм бил свидетел, вярвам, че и гениалната идея за „Скопие 2014“ е родена на една точно такава правителствена среща. Която, разбира се с течение на времето е допълвана и надграждана…. Но, както би казал Никола: „Истината е като шило. Боде, боде и накрая излиза на повърхността“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jwal

    1 0 Отговор
    Жалко за Мекедония... дано станат промени там, оти Македония нема да постои ако така продължава.
  • 2 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Може би ако го бяха обявили за океан,щеше да има консенсус.И
    сега да си имат Охридски океан.
    Е.аси смешниците.

    Коментиран от #3

  • 3 миседниш накура

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Поп":

    охридския океан щеше да мие бреговете на континента македония-хахахаха
  • 4 Батето

    2 0 Отговор
    Имам чувството, че това е заседание на българското правителство-същата дивотия, същото езхаберие. Дано не съм прав.
  • 5 1234

    1 0 Отговор
    Някои хора като ги направят началници , и са прости ,измислят какви ли не простотии,за това човек трябва да си отваря очите на четири кога отиде да гласува на избори
  • 6 djani

    1 0 Отговор
    Типична македонска мегаломания. Защо да не превърнат езерото в море, след като направиха историята си родоначалник на световната цивилизация? Това е мъката на малките народи и държавивички...
  • 7 Я М Х

    0 0 Отговор
    Що ми се чини,
    че тези дето са се привързали към някакви исторически конни герои и вождове, имат нещо общо с героте на Сервантес от ренесанса: Санчо и Дон ке Хоте.
    С други думи хора с болни фантазии, дето сами си измислят историята та накрая и самите те вярват в нея.
    НЯМА ТАКАВА НАЦИЯ - МАКЕДОНЦИ И ТОЧКА.
    Нямаше държава Македония,
    когато 681 год. Аспарух прекоци Дунав и отвоюва България.
    Голямата Римска Порта и Ватикана признаха Християнска България а за Македония на балканите и дума не е ставало.
    ООН от самото си създаване има като официален свой член Република България но НЯМА НАЦИЯ МАКЕДОНИЯ. Дори ООН се затругнява, как правилно да ги назовава и днес. Разгеле използува се компромисен вариянт - формер републик оф Югославия.
    Нещо като изоставено сираче, ни към Сърбия ни към България.
    Никой не им противоречи, та нали с болни хора спор се не води.
    Болни ?
    Ами езика му полу - език, изкерлиферчен до безобразие, само и само да не до сущ Български : да вземем именуването ЛюПчо от българското ЛюБчо,
    как се пише правилно? На Български - Любо, Любомор, Любов, любовник, любовчия.
    А на формър републик оф Македончия: Люпо, Люпомир, люповник.
    Има ли смисъл да цитираме хановете и царете Български, техните царски фермани и печати с над 1300 год. история на България.

    Националност не се формира на основание от района на където живее.
    Пиринка нация, Тракийска, Добруджанска, Мизийска, Средногорска, Странджанска, Дунавска, Родопска и т.н. нации.
    Колко му трябва на някой дето му хлопа дъската, па да рече и у нас в България има:
    /Мадагаскарска нация/ щото има Мадарски конник,
    /Спартанска нация/ от Спартакус.
    /Полска/ - Шопенска от шопския софийски район или
    /Поляци/ - Коперник от град Перник.
    Колко му е на шайбиста, само да го удари шайбата в главата и те ти на Бълагрия с нови имена.
    Фактите говорят:
    Формър републик оф Югославия
    Говорят нашенски - Български език.
    Кръстят се и изповядват библията по Източното православие.
    Спазват славянските традиции и обичаи.
    Именуват се с Български славянски имена.
    Пишат и четат на Кирилица.
    Историята им е от историята на нашите ханове, царе и народ Български.
    И нер де Ямбол, нер де Стамбул - Македония, че това е географски район-територия бе главанак.
    Хайде холам, я се напраи, че някой те вика.
    Бегай, не ме занимавай с глупости бе.
    Провери си температурата.
    Ти си болен бе братко.
    Па и погледа ти е мъгляв.


    Коментиран от #10

  • 8 Я М Х

    0 0 Отговор
    До Владимир Лазаревик - ЛАЗАРОВ.
    Знаеш ли кой го е на писал това?
    "О неразумни юроде защо се срамиш да се наричаш Българин?"
    Ако не, то тогава приеми от все сърце моето: Я М Х, предполагам, че го схващаш. Ако не питай някой.
  • 9 Българин

    0 0 Отговор
    Като чета коментарите и ме хваща срам. Това ли искате да кажете на единствения човек, дръзнал да говори каквото мисли за безумията на властта в съседна Македония. Който е ходил там знае в каква тотална изолация - информационна, културна и всякаква са поставени хората. Единственият начин да се промени положението е да си говорим спокойно с нашите братя там. Е, на тях не им позволяват. Наши пробиви в тяхната информационна система също не са разрешени. На почти уникалния опит македонски политик да говори с нас, ние отговаряме с грубости и обиди. Невероятно. Жалко, много жалко...
  • 10 MI6

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я М Х":

    Ти не знаеш за какво говориш, мислиш че знаеш нещо но нямаш поим от живота. (Ами езика му полу - език, изкерлиферчен до безобразие, само и само да не до сущ Български : да вземем именуването ЛюПчо от българското ЛюБчо,
    как се пише правилно? На Български - Любо, Любомор, Любов, любовник, любовчия.
    А на формър републик оф Македончия: Люпо, Люпомир, люповник.) - Хахаха
    като първо научи от къде и в коя група на езици е българския език.. Македонския, Българския,Руския итн.. се словенски язици и затова АКО не знаеше се слични но не исти, защото имат същ произход. Хаха а Любчо - на македонски е Љупчо - а Љ- няма в бъргарския език. няма Люпо и Люпомир.. а за
    любовник- љубовник.
    Цитирам- "Именуват се с Български славянски имена."- хахах братле извини не занех че православните християнски имена се само Български и че българите я създадоха православната религия. Па и македонците се православни какви имена искаш да исползват? муслимански?
    Македонците, Русите и Сърбите са по същ календар, а Българите са по друг календар т.е католички.
    И на край мили българчина приемите реалността че Македония не е ваша!

    Коментиран от #12

  • 11 Българин

    0 0 Отговор
    Приятелю, защо е тази злоба? Не е добре да си говорим така, най-малкото защото трудно се разбираме. Доста объркани са разсъжденията ти за македонския език. Но все пак е добре че имаме ВЪЗМОЖНОСТ да си говорим. Това е невъзможно в коментарите на което и да е македонско издание. Там се допускат коментари само на македонски език. Точка. Тук си пиши на македонски - по-добре. Най-малко ще ни затруднят меките съгласни като Љ (заимствани от сръбския език). Щом ти е по-добре да пишеш на македонски няма проблем. Не си губи времето да доказваш колко е автентичен македонския литературен език, който се ползва в момента - няма смисъл. По-добре използвай това време да научиш литературен български. Тогава пред теб ще се отвори съкровищницата на българската литература - силата на Ботев, нежната лирика на Дебелянов, Лилиев и още много... Вярвай ми, това няма да постави под въпрос да ли Македония е наша, ваша или на някой друг. Тук в България вече е казано на кого е Република Македония - преди всички останли в света.

    Коментиран от #13

  • 12 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "MI6":

    Луно луно земьо македонска . Вие сте изворот на цивилизацията, нали))))))
  • 13 MI6

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Пишев на бугарски за да ме разберете. Мојот коментар не со никаква злоба, само враќам на коментарот на Я М Х, зашто дава аргументи за кои и самиот тој не е свесен дека се грешни. Колку пати имам читано статии полни со омраза од ваша страна кон Македонија,и тоа на многу низок степен од вашите новинари, залудно кажувате дека Македонија не постои, кога вашите политичари веќе одамна ја признаа Република Македонија, како и останатите земји во светот. Гледајте ја сегашноста. Во историјата ако сте имале власт над Македонија неколку години не значи дека е ваша, и Македонија и Бугарија беа под османлиска власт 5 ВЕКА па никогаш турците не рекле дека Бугарија и Македонија се турски.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Kiki ot OHRIT

    0 0 Отговор
    Ohritsko more, more makidonsko....
  • 15 Георги

    0 0 Отговор
    Абе хора, разделяй и владей :) Аз съм женен за македонка и ще ви кажа, че никой не е на никой. Има едни политици дето са сложили една граница между нас, и са вкарали малко филми (история) за да ни владеят! Някога сме били заедно с идея, днес нито в Македония има идея нито в България. Но защо сте толкова сляпи и се плюете и се обвинявате? Целия този цирк. Не се поддавайте на провукации. Гледайте по от високо. Да речем, че Македония е в България, нали пак трябва да си купиш земя ако искаш да идеш там, Няма да ти я подарят щото е твоя. Политиката е г..но. Гледайте си приятелите и бъдете отговорни граждани!
  • 16 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "MI6":

    За това, че четеш статии от България пълни с омраза аз съжалявам не по-малко от теб. Това зависи от интелекта на пишещите и не можем да го променим. По-важно е да направим така, че да могат да си говорят обикновените хора. В Македония е наложена тотална забрана на всякаква информация от България, възможностите за дитектен диалог по форумите са ограничени почти до нула. Така няма да стане. Ако не си говорите с нас, с кого ще си говорите? Почти половината Македония е населена с албанци, но вие не разбирате албански. Сръбски (колкото и да изглежда лесен) също не владеят хората под 45 годишна възраст. Различията в разбиранията за история, култура и всичко друго могат да се изяснят, но само в диалог. Тогава и двете страни ще видят колко много ги заблуждават политиците.
  • 17 рос

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "MI6":

    За целия свят е ясно ,че Македония е само географско понятие, а народа е от българи, албанци и др. Никога не е имало и няма македонска нация. Намерете и вижте паспортите на дядовците си. Вижте какво пише в църквите в област Македония. Само за България се пише и в гръцките и световни исторически извори. Да се отворят границите и всичко ще си дойде на мястото. Македония е измислена за да ни разделят. Вашите управници затова не искат да влезете в ЕС.
  • 18 MI6

    0 0 Отговор
    Во Македонија нема бугари, има албанци да.. ама бугари не.. можи да има мал број на бугари во местата кои се блиски до бугарската граница, како што има македонци во Благоевград, Петрич, Ќустендил.. Македонија е составена најголем број се разбира македонци и друг поголем број малцинство се албанците. Како кај вас што се турците.
    Јас студирам во Бугарија и знам каква е состојбата тука. Си ги имам видено од прадедо ми и прабаба ми документите и нигде не пиши дека се бугари. Иначе мојот заклучок од мојот престој тука е дека не сте ништо поразлични од Македонија, само разликата е дека сте во Европскиот Сојуз.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "MI6":

    Ако документите на прадядо ти и прабаба ти са издадени след 1912 година там сигурно пише, че са сърби. Тогава територията на днешна Република Македония е била присъединена към кралство Сърбия като Южна Сърбия (по-късно Вардарска бановина). Ако са преди 1912 година- те са били поданици на падишаха - православни. Ако са били например към Охридската патрияршия - те са се водили българи. Но това сега няма особено значение. Щом хората в Република Македония се чувстват македонци - значи са македонци. Хубаво е да си имат държава. Но грешиш много като сравняваш нашето турско малцинство с албанците в Македония. Положението е много много различно и ако не го разберете скоро в Македония ...
  • 20 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "MI6":

    македонец, днес в македония няма българи ,но има български ренегати,дето станахте македонци като си продадохте българското име.няма ни един македонски революционер дето ясно да не е декларирал своя български корен и съзнание.вие предадохте тяхната борба и днес нямате право да ползвате символи вмро,гоце делчев ,даме груев ,никола карев...щом ти се чете история и си чел документите на дядо ти в югославия ,вземи прочети тези на македонските революционери .сериозно ще се изненадаш!
  • 21 ЯМХ ДТиБ ВГЗ

    0 0 Отговор
    Обърнете внимание на факта, че всички Българи се отзовават на коментара ми със съжалението и дълбокото убеждение, че следва да се отнасяме с уважение и почтенност към сънародниците ни, според нашето чувство и разбиране.
    Забележете и факта, че всички от България използват в обръщението си към сеседа ни "братко".
    Забележете, че винаги сме се стремяли да се отзовем с каквото можем и да приемем съседите си като равни, свои и роднини, склонни винаги да простим, да забравим, да не обръщаме внимание на негативното отношение на официалните им власти и да приемем охотно правото им сами да определят своето самосъзнание и етническа принадлежност и да гледаме с надежда на дружба в утрешния ден.
    Не ще се спирам, на подробностите в помоща оказвана им от нас като братя.
    Но с болка приемам злостният им стремеж да докажат, че се срамуват и гнусят от своя род и родина, като всячески се гънат като тинести черви, давайки безпочвени доказателства и примери за различията в говора, граматиката и фонетиката на сформиралото се македонско наречие. Наречие логически получилосе в следствие от годините на тяхното съприкосновение с езици и наречия на етническите групи живеещи заедно в бившата Югославия.
    Просташки са твърденията за Македонци-славяни по таези земи ако се придържате към вековете и годините на пребиваване на отделните народи населявали Балканите.
    Пак ще напиша фактите, които са исторически а не сътворени от болни съседи-фанатици.

    1. Славяните/за какавито сами се признават, жителите на бившта република Югославия-живеещи в района на областта македония/ са пристигнали от Монголия, през Урал, Русия, поволжието, през Украина, Румъния, Дунав и се установяват на Балканският полуостров под водачеството на сина на Кубрат-Аспирих/Аспарух/ през 681-ва година от НОВАТА ЕРА.
    А Александър Велики е роден 356-те год. ПРЕДИ НОВАТА ЕРА.
    Тоест, Славяните заедно със "братята" македонци са пристигнали 1,037 години след като е бил роден Александър.

    2.Нека напомним, че след Македонската империя, идва на власт Римската Империя от 27-ма год. от СТАРАТА ЕРА до 330 год от НОВАТА ЕРА и от Македонската империя НЯМА И ПОМЕН.

    3.След Римската империя идват Гърците до 681-ва год. от НОВАТА ЕРА, където за Македонска империя не може и дума да става, когато идват бащата КУБРАТ и сина му АСПАРУХ/ където в топките на новодошлите славяни са се гушели и сперматозоитите на днешната криво разбрана, славяно - "македонска нация", която се срамува да признае, че са произлезли не от Кубратско и Аспаруховско коляно а от Александър Македонски-Персийски-Египетски-Индийски. Както виждате имаме тежък патологичен случай с който и Шерлок Холмс и госпожата от МI 6 не биха се справили, кой точно ще изберат за свой баща.

    Как е възможно да се твърди, че си славянин, пристигнал през 681-ва година от НОВАТА ЕРА а да се представяш, че си потомък на племе населявало района от преди 1,037 години?

    Е па требе ба да си по- налудничав герой от героите на Сервантес: Санчо Панса, Долцинея Тобоска или шайбиста ДОН КЕ ХОТЕ.
    Абе требе да си много зле у главата, па и у мозъка на костите, та да се зовеш потомък на конникът с паметник у центъро на Скопие.
    Срам ме даже да говорим с такива.
    Всички знаем, че с глупав се не спори, оставиго нека сам да си говори.
    Слепока нема да прогледне или да му се изясне!
    Не се гаси туй що не гасне!
    Със хиляди зорове се мъчат историята ни Българска на Македонска да препишат и имената на Царете ни по своемо да изпишат -ОВСКИ, -ОВИЧ, с -ЛЬ. Както искате и каквото искате правете, ще си останете срам за ЦАРЕТЕ НА РОДА НИ БЪЛГАРСКИ.
    Не скам да ви чувам и да ви вижад, и без това сте на изживяване и изчезване. Такова племе бъдеще няма!

    НЯМА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ!

    НЯМА МАКЕДОНСКИ НАРОД!

    ИМА НАРОДИ НАСЕЛЯВАЩИ ГЕОГРАВСКАТА ТЕРИТОРИЯ МАКЕДОНИЯ!

    И на основание името на геогравския район, който се населява, име на нация не се предписва!

    ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО ПРОУМЕЯТ!
  • 22 Ди Ен Ей

    0 0 Отговор
    Кой си ТИ ?
    За тази цел се прави DNA.
    А нека видим DNA-то на "бугарското лудо макето".
    Говори - бугарски.
    Пише - бугарски.
    Зове се - бугарски.
    Изповядва - православие.
    Етническо самосъзнание - славяни.
    Славянине едва на Балкани-те 681-ва год. НОВАТА ЕРА.
    От 681 година насам следва да се търси кой е ГУШКАЛ ПРАБАБАТИ И МАЙКАТИ - най вероятно от СЛАВЯНИТЕ.
    А Александър Македонски роден 356 год. ПРВДИ НОВАТА ЕРА и е живял само 33 год..
    Или ще рече 1,037 год. преди да е дошла ПРАБАБА ти.
    Нема,
    ама РАЗБИРАТЕ ЛИ БЕ, че нема как даже и подковат на на коне на Александър да е оцелела от 1,000 години назад, А КАМО ЛИ ДА СЕ ЗАПЛОДИ ПРА-БАБА ТИ ОТ АЛЕКСАНДЪР. Отец Паисий пише:
    " О НЕРАЗУМНИЙ, ЮРОДЕ ЗАЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРИШ БЪЛГАРИН?"

    Професори, историци, доценти, самозвани авторитети, политици и асистенти от съседна Охридска територия Македония и ГА.Ъ да си садерат та ако ще и КРЪВ да .ерате, доказвайки ОБРАТНОТО е БОШ - ЛАФ.
    Патурите ви са нафъкани с наш БЪЛГАРСКИ ОСИЛ а от него нема оттърване НЕМА, "господа", -ОВИЧ и УМОПОМРАКОВИЧ!

    ЯСНО ДА ВИ Е, ЧЕ СТЕ БУГАРИ ВО ВЕКИ !
    Айде, сега да ви нема, че работа ме чака.