Last news in Fakti

6 Май, 2015 15:41 1 423 3

В Скопие основаха ново гражданско движение

  • владимир лазаревик-
  • македония-
  • ново-
  • движение

Диалогът с гражданите в основата на Има бъдеще

В Скопие основаха ново гражданско движение - 1
Снимки: Има бъдеще

В Скопие, Македония днес бе официално представено новото Гражданското движение „Има бъдеще“. Основателите му се обявиха като демократична организация на хора, мотивирани от необходимостта да се включат активно в социалните, обществените и културни процеси в Република Македония. Основните цели, които си поставя гражданската организация са членство на Република Македония в ЕС и НАТО; свобода и развнопоставеност за всички граждани на Република Македония; връщане на демократичните принципи в държавата;

„Има бъдеще“ се формира във време на най-дълбоката политическа и институционална криза. Ние сме отворени към всички хора, които споделят нашите ценности, обединени от идеята за диалог, независимо от своята религиозна, етническа или друга принадлежност и готови да генерират политики и практики, полезни за развитието и просперитета на Македония. Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евро-атлантическа ориентация.“ – каза Владимир Лазаревик, председател на сдружението.

Движението е отговор на очакванията на хората за алтернатива на статуквото в Македония, за да бъде тя съзнателният избор за тях и децата им - къде да живеят, учат, работят и допринасят за обществото. За „Има бъдеще“ гражданското общество трябва да бъде основен коректив на властта.

Бившият министър на образованието Сюлейман Рушити се обърна към присъстващите на албански език и заяви, че Македония е интересна и прекрасна, защото е многолика и това е и нейното най-голямо богатство. Той обясни, че е тук, на учредителното събрание, за да се бори с диктатурата за тържеството на демократичните ценности.

В обръщението си към присъстващите идеологът на движението и изтъкнат македонски учен проф. Йове Кекеновски подчерта изключителната важност на гражданското общество в политическата система на Македония и обърна внимание на следното: „За съжаление при сегашното положение, Македония няма шанс да еволюира в правова държава. Положението се влошава от ден на ден. Страхуваме се, че дори можем да загубим статута си на страна кандидат-член за ЕС.

Един от най-важните принципи, зад които застават от движението е свобода и толерантност във всяко едно отношение, стремеж към равни права, взаимно уважение, свобода на словото, защита на икономическата инициатива и частната собственост.

Владимир Лазаревик подчерта, че е оптимист за бъдещето на Македония, защото то се основава върху личното благополучие на всеки гражданин и свободата на неговата инициатива. Само така, ще повдигнем самочувствието си и ще бъдем припознати на международната сцена, допълни още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ееее

    0 0 Отговор
    украйнските бандеровци ... в македонски вариант

    и в бг мина пуча свалиха орешарски кацна пак боко слугата на америка и сляма

    ще ни хвърлят във война с русия май
  • 2 Б52

    0 0 Отговор
    пак почнаха русофилите ей,
    русия е разделила българия на части,
    америка ще я обедини.

    ще ги победим алкохолиците във всяка война и без помощта на америка.
  • 3 До Б52

    0 0 Отговор
    Плевньо, ти ли си бе? Само ти можеш да си позволиш подобно изпляскване. Ние не можем с една Албания да се справим, ако се наложи, той си мери ... с Русия???...
Новини по държави: