Last news in Fakti

12 Май, 2015 09:11 1 519 0

Лазаревик: Куманово е изолиран случай

  • лазаревик-
  • владимир лазаревик

Ние искаме Македония да бъде демократична, а не авторитарна страна, подчерта той

Вярвам, че това, което стана в Куманово е изолиран случай и няма основание да прерасне в етнически конфликт. 2015 г. не е 2001 г. - разликата е огромна. Хората - македонци и албанци, вече са сплотени, което не беше така през 2001 г. Това заяви пред TV7 Владимир Лазеревик, лидер на македонското гражданско движение "Има иднина".

Той, Мирослав Резински, Културен клуб "Скопие" и Стефан Иванов - историк и председател на Движение "Демократично действие" коментираха случилото се в Куманово, където загинаха 8 полицаи.

"Гостувал съм в Тирана и никой не говори за етнически конфликт. Пряка отговорност за това, което стана в Куманово носи премиерът Никола Груевски. Той трябва да понесе отговорност за невинните жертви - за полицаите, които загинаха", убеден е Лазеревик. Той е категоричен, че и дума не може да става за възраждане на идеята за Велика Албания.

В Македония вече 9 години се води политика на раздяла и това е политика на 1945г. Произходът на правителството на Никола Груевски е от титовия режим, подчерта  Владимир Лазаревик.

Ние искаме Македония да бъде демократична, а не авторитарна страна, подчерта той. Според него това противопоставяне го плащат всички граждани на Македония. Управляващите имат полза от дестабилизация, коментира Лазаревик.

Бъдещето на Македония е в ЕС. Ние гледаме на Македония в Европа без граница, заяви лидерът на движение "Има иднина".

"Сръбското правителство постоянно се опитва да създава конфликти между македонци и албанци, за да може Македония да е в сферата на влияние на Белград", добави Мирослав Резински. По думите му нито една съседна държава на Македония няма интерес от дестабилизиране на ситуацията, включително и Косово. "Всичко това се случва, защото 9 години Македония е изолирана от процесите по приобщаване към ЕС и НАТО", смята Резински.

"Лично аз считам, че е малко вероятно Македония да бъде разделена. Това е малко желано от всички, защото това ще доведе до прекрояване на граници", каза от своя страна Стефан Иванов. Според него ще е много опасно ако се стигне до разделение.

По телефона се включи бившият български посланик в Македония Александър Йорданов. От Скопие той каза, че обстановката остава тревожна, пояснявайки, че е в Скопие не по повод станалите събития в Куманово.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА