Last news in Fakti

1 Април, 2015 19:01 1 648 9

Държавата няма възможност да финансира строежа на нови мощности

  • рамадан аталай-
  • държава-
  • аец козлудуй-
  • уестингхаус

Според него при големи енергийни проекти трябва да се търсят инвеститори

Държавата няма възможност да финансира строежа на нови мощности - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„България няма възможност да отделя средства за строежа на нови енергийни проекти“, това заяви пред Факти.бг заместник-председателят на парламентарната Комисия по енергетиката и депутат от групата на ДПС Рамадан Аталай.

Според него премиерът Бойко Борисов е прав да иска американската комапния „Уестингхаус“ да участва в проекта за седми блок на АЕЦ Козлудуй, само ако тя се съгласи да е основен инвеститор

Как ще коментирате новината, че „Уестингхаус“ се е оттеглила от проекта за седми блок на АЕЦ Козлудуй и изявлението на премиера Бойко Борисов, че държавата е готова да работи с компанията, само ако тя е основен инвеститор?

До колкото аз съм запознат, ако първоначалните условия по  преговорите се изменят, въз основа, на които „Уестингхаус“  дойдоха да станат част от проекта за седми блок, то премиерът Борисов е прав.

При всички условия и проекти, при които България иска да построи нови енергийни мощности, държавата няма възможността да бъде инвеститор или да отделя средства за строежа на подобни проекти. За това и според мен при строежа на подобни енергийни проекти България трябва да намира инвеститори.

Според вас трябва ли да има седми блок на АЕЦ Козлудуй?

"Ако искаме да имаме нови ядрени мощности, Седми блок е една от възможностите. Аз не съм запознат с техническия проект, но съм наясно, че на тази площадка е възможно да се направят нови блокове. Финансово – икономическите показатели с промените, които се случват в региона  през последните 4 години от гледна точка на изтичане на мощности, според мен България има нужда от нов блок от около 1000 мегавата. Виждате, че във Варна се закриват мощности, поради неизпълнение на екологичните изисквания. Виждате, че и във Бобовдол този процес продължава. Все още не са изпълнили изискванията от гледна точка на екологията и разбира се ефективното производство на електроенерегия. И ако все пак не направим всичко възможно, което е необходимо от гледна точка на енергийна ефективност в България и мощностите, които при един сценарий при повишаване на икономическия ръст на страната в рамките на  2 до 3% и при нулево изменение в използването на електроенергията, на държавата ще й е необходима нова мощност от около 1000 мегавата."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Б....ЦИ.
  • 2 киро на кярия

    0 0 Отговор
    Благодарение на този лобистки б....к сега плащаме скъпият зелен ток !
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Боко е тъпа тиква! Ако беше почнало строителството в Белене, сега вече щеше да се вижда края! Руснаците ако не удължат живота на 5 и 6 блок сме загинали!!!Ама тъпака гьол и даде 2 млд за основите на АЕЦ!!!
  • 4 глас народен

    0 0 Отговор
    Ако върнете откраднатото даже ще останат.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    не ни трябва никаква нова мощност.ако решат американците да строят със свои пари пак държавата трябва да има златна акция с основно право на глас и тока от новите мощности да се продава на пазарен принцип,а не чрез лобиски корупционни практики.в момента българската икономика няма нужда от нови мощности,а опцииите да продаваме ток без да сме държава с енергиини суровини не съществува.
  • 6 Монго

    0 0 Отговор
    "не ни трябва никаква нова мощност...", Стояне щом ти го казваш, значи е така. "американците да строят със свои пари пак държавата трябва да има златна акция с основно право на глас...", само за справка, с помоща на "братска" Русия /тогава СССР, нихната верица комунистическа/ е построена АЕЦ "Козлодуй", ама те там май нямат никаква собственост, демек наша си е, те са лоши пък що така са направили? "новите мощности да се продава на пазарен принцип", ммм, като американската "Марица-Изток", май най-скъпия ток, след фотоволтаничните инсталации /които са собственост преимуществено на КОЙ/. "а опцииите да продаваме ток без да сме държава с енергиини суровини не съществува.", ама май продаваме и то по еФтино от колкото на местния пазар. Що ли пък така? Аз съм прост, не разбирам, ама ти нали си убен, ще ни обясниш. Ох, к*во щяхме да правим без теб...

    Коментиран от #9

  • 7 кмц

    0 0 Отговор
    Ой,Райко,Райко,Райко-Кукурайко к.. ли ми тражиш
    та в парламент улазиш
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор
    А имат пари да купуват 40 годишни самолети на тройна цена.
  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    аец козлодуй е централа която е построена по съветска технология ,но с български пари,но тези пари никой не е правил сметка да ги връща.днес не е така.сега се строи и парите трябва да се връщат с лихвите и това съответно вдига цената на произведения ток.давам лек пример.правим нов блок на козлодуй за 10 млрд.евро .тва значи, че поне милиард евро трябва да се плаща годишно главница с лихви от потребителите.днес има изградени мощности много над нуждата дето имаме и при строежа на нови такива ще почнат да фалират централи.като сметнем и корупцията в страната ,познай кои ще фалират първи :)!за марица изток си прав ,но това е следствие корупционна практика,а за фотоволтайците не си.днес с тях държавата постъпи престъпно игнорираики договорите които бе сключила и вкарва инвеститорите им във фалит.за това да продава евтин ток българия е виновен аеца както казах неговата инвеситция и амортизации не се отчитат ,което на лаици като теб създава впечетление че е с ниска цена .всъщност гърци,турци и сърби са основните дето са на далавера от този евтин ток.щото ние така или иначе сме платили инвестицията и ще платим амортизациите,но от друг джоб.надявам се да ти е станало по-ясно!
    при опция да се инвестират 10 млрд е по-добре да се платят кредитите на веитата и да им се свали цената до нива 10-12 стотинки на киловат.така хем тока ще си го произвеждаме тук ,хем ще е чист ,хем евтин.само че тва няма как да стане с нашата администрация и политици.