Last news in Fakti

1 Април, 2015 18:46 1 759 11

Правителството не даде възможност на "Уестингхаус"

  • драгомир стойнев-
  • уестингхаус

Договорът няма да се поднови, но в крайна сметка Уестигхаус не са оператор, смята бившият енергиен министър Драгомир Стойнев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз не смятам, че „Уестингхаус“ са се оттеглили. Просто правителството не им е дало възможност да реализират този проект. Това заяви за Факти.бг бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Той коментира появилата се информация, че „Уестингхаус“ се е оттеглила от проекта за строителството на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Важно е да преценим какви ще бъдат последиците за страната, заяви Стойнев и подчерта, че те ще са няколко:

„Първата последица е, че ние повече няма да можем да развиваме ядрена енергетика, тъй като правителството отказва да строи нови мощности. След 20 години АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да го нарежем на скрап както всички други предприятия, защото въпреки удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок, той не може да бъде удължен с повече от 20 години.“

По думите му следващото поколение няма да има възможността да се възползва от по-евтина електроенергия:

„Следващото поколение няма да има евтина електроенергия, защото проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ позволяваше за следващите 80 години да имаме именно това. Следващото поколение щеше да се възползва от евтината електроенергия и това щеше да е добре и за бизнеса.“

Друга последица за страната според Стойнев е това, че вече няма да можем да разчитаме на нови технологии и кадри, тъй като те няма да са ни необходими и затова няма да ги развиваме през годините.

„Това показва, че в България не може да се обединим около голям, дългосрочен, инвестиционен проект. Това е с упрек към всички партии. Явно ще се развиваме само сменяйки дограми и подменяйки канализации и водопроводи. Явно това ще бъде устойчивото развитие на България през следващите 50 – 60 години“, на мнение е бившият енергиен министър.

„Жалко е, че наистина една нова и модерна технология няма да бъде интегрирана на българският пазар, но в крайна сметка правителството на Бойко Борисов е преценило така“, каза още той и отново посочи, че от тук нататък българските граждани трябва да знаят, че ние не сме способни наистина да изградим голям дългосрочен проект.

Според Драгомир Стойнев договорът между „Уестингхаус“ и правителството, който е изтекъл на 31 март няма да бъде подновен.

„Според мен договора няма да се поднови, но в крайна сметка „Уестигхаус“ не са оператор. Те не могат да носят отговорност за функционирането на дадена централа. Те са компания, която продава технология. В крайна сметка преценката, искаме ли да развиваме наши кадри и да имаме развитие, е наша“, заяви Стойнев.

„Доколкото разбирам основната причина е, че не може да се тегли нов заем за този проект, но в същото време правителството изтегли 16 милиарда лева без да знаем за какво точно е този заем. Той по никакъв начин няма да доведе до устойчиво развитие на страната. Този дълг, който беше изтеглен, няма да бъде инвестиран в икономиката“, посочи още той.

Според него, един такъв проект,  какъвто е 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", носи своята възвръщаемост.

„Затова и в света са създадени инвестиционните банки. Именно за подпомагане на подобен род проекти. Никое правителство не реализира такъв проект само, когато дадената държава е спестила сама пари и е тръгнала да ги инвестира. Напротив. Затова са създадени тези огромни финансови институции, за да подпомагат подобни проекти. Каквато е американската „Ексимбанк““, обясни Стойнев.

По думите му правителството не възнамерява България да се развива с нови технологии.

„Жалко е и нищо добро не ни очаква. Страшното е, че след 20 години АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде поредното предприятие, което ще бъде нарязано на скрап“, подчерта още веднъж бившият енергиен министър.

Факти.бг припомня, че вчера е изтекъл срокът на споразумението между американската „Уестингхаус“ и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена. Днес премиерът Бойко Борисов съобщи от парламентарната трибуна, че ще работим с „Уестингхаус” само като инвеститор.

Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема, заяви премиерът. Ако „Уестингхаус“ обаче дойдат като търговец нямаме финансовите възможности, съобщи Борисов.

Какво ще стане, ако трябва да се изтеглят нови 10 млрд. дълг, попита той и подчерта още веднъж, че като инвеститори са добре дошли.

Специалисти по ядрена енергетика през изминалите месеци предупреждаваха, че корпоративната политика на „Уестингхаус“ не е да инвестира в ядрени проекти, а да продава технологии и да изпълнява строежа им.

По неофициална информация, от „Уестингхаус“ са отказали да приемат предложението да инвестират в проекта, но е възможно да се стигне до удължаване с шест месеца на споразумението и в този период преговорите да продължат и дори да променят своята форма. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Никой не обича предатели и марионетки.Политици от типът Деси унищожиха БЪЛГАРИЯ.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Комунягите преди имаха власт,а сега-собствено мнение.Което някакси не е същото...

    Коментиран от #3

  • 3 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Какви комунисти те гонят бе не виждаш ли,че и щъркелите не кацат вече в България, няма по продажна политика водена в родината ни последните 25 години.
  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор
    Какви комунисти ме "гонят"ли?!...Такива эа които гласувате 80% от тук пишещите!И эа русофилското мекере "Атака"!А откъде энам как гласувате ли?...Ами логиката е повече от проста-щом като непрекъснато плюете Боко Тиквата,3НАЧИ СТЕ ЭА "ДРУГИТЕ"!А тия "други" са точно червено-русофилите ПЛЮС ДПС с които се гушнаха и цяла година трябваше да протестират нормалните хора в студ и пек докато ги иэринат от властта!!!

    Коментиран от #9

  • 5 999

    1 0 Отговор
    Само не се слагай при нормалните хора щом подкрепяш този бандит. Помежду другото той също е бил партиен член а баща му е бил изгонен от пожарната за кражба на дървен материял.Крушата не пада по далеч от дървото.От сумати години е в властта и България е цъфнала та вързала и щом ти харесва си ми ясен.
  • 6 mitko prostashki

    1 0 Отговор
    до onq s konq
    Абе момче, ако ние сега не мислим какво ще се случи на следващите ни поколения(може би твоите внуци)това ни определя като национални предатели бе човек.
    Ако не започнем да строим нови енергийни мощности след 20 години затваряме Козлодуй и какво се случва тогава когато ще си пенсионер(една централа не се стой за една две години а за около 10 мой човек)
    И преди да започнеш да пишеш какъв комунист съм първо помисли и тогава пиши

    Коментиран от #8

  • 7 S Doichinov

    0 0 Отговор
    Докато има чез,evn и другите дружества и 50 централи да имаме пак няма да видим евтин ток.Честито ни ново увеличение с близо 10%.
  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "mitko prostashki":

    Уважаеми гусин Просташки,не ви ли идва на ум,че каквито и колкото ел. мощности да има в БГ,кат си нямате мъни ше стоите беэ ток?А случайно да сте эабеляэали ,че откак сме в ЕС в страната ни нямя "няма"?!Което на раэбираев эа Вас еэик би трябвало да эначи,че ЩОМ НЕ СТИГАТ МОЩНОСТИТЕ,НЯМА ПРОБЛЕМ ДА ВНЕСЕМ ЕЛ ЕНЕРГИЯ?!Искрено Ваш...аре стига глупости:)))
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Мулето, катъра и..."БМВ"-то, и на къра. Там вирее простотата.
  • 10 ИГРАЧ

    0 0 Отговор
    Мошеник си и даже мекере.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    браво на борисов!!!само не разбирам комунягите що са недоволни?нали обвинявахте борисов че е американски лакей ,а той спря двата основни американски проекта ,шистовия газ и аец а :)!за аец а адмирирам щото нямаме нужда ,но бившия министър плаче ,щото фирмичките на господин овчаров няма да реализират печалби :)!