Last news in Fakti

27 Април, 2015 18:37 2 555 1

Краят на малкия диктатор Груевски е близо

  • владимир лазаревик-
  • никола груевски-
  • македония-
  • краят на малкия диктатор

Според бившия заместник - министър на здравеопазването в Македония Владимир Лазаревик, доверието към премиера продължава да пада

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Лазаревик е бивш заместник-министър на здравеопазването в Македония. Той заема поста между 2006 и 2008 г. като част от правителството на Никола Груевски. Днес Лазаревик е един от най-големите критици на македонския премиер. В balkaninsight.com той излезе със специален материал, в който обяснява процесите в разтърсваната от политически скандали Македония и възходът на опозицията срещу управлението на премиера.

31-ви януари 2015 г. беше датата, която беляза края на безсрамната политическа кариера на Никола Груевски, диктаторът, който управлява Македония в продължение на 9 години. Тази дата сложи началото на нова ера за Македония и целия регион.

На 31-ви януари Груевски даде пресконференция, на която  направи публични драматичните си обвинения, че лидерът на опозиционната Социалдемократична партия Зоран Заев си сътрудничи с чуждестранни тайни служби.  И до днес не стана ясно от коя страна произхождат тези тайни служби.  Най-вероятно Груевски, който по онова време сам беше притиснат от скандал, разкриващ негови скандални злоупотреби с власт, се е опитал да се защити, като отправи обвинения към някой друг.

Обвиненията на премиера нямаха рационална основа. Той дори не успя да предостави сериозни доказателства, с които да ги подкрепи. Те се основават на твърденията, че Груевски и неговите сподвижници са били шпионирани, след което материалът, който е бил записан под формата на телефонен разговор, е бил предоставян от страна на чуждестранни служби на опозиционните сили, с цел да се дестабилизира страната.

Ден след изявлението на премиера, Заев свиква серия от пресконференции, на които публично пуска записи на разговори между високопоставени служители, включително Груевски и неговите министри. На тях се разкриват големи избирателни фалшификации, записи на подслушвани телефонни разговори на повече от 20 000 души, мултимилионни корупционни скандали и други престъпения, неприемливи за всеки нормален човек. От тогава опозицията провежда 26 пресконференции, на които се правят още компрометиращи разкрития. Нито един от участващите в разговорите не отрича, че подобни са се състояли.

Докато опозицията продължава да оповестява скандалните материали, които разкриват позорния начин, по който  правителството на Груевски управлява страната, самият премиер продължава да поддържа строг контрол над почти всички медии в Македония. В същото време официалните лица притискат публичната администрация ежедневно, което разпространява допълнителен страх сред хората.

През последните два месеца македонските граждани бяха принудени да повярват на две противоположни истини. Едната е разпространявана от Груевски, който твърди, че се опитва да защити страната от чуждестранни тайни служби. Другата е на Заев, който твърди, че се опитва да защити Македония от Груевски и началникът на тайната полиция Сашо Миялков.

Развиващата се ситуация очертава жестоката и почти невероятна реалност в политическата сцена на Македония. С изминаването на времето аз се почувствах дълбоко засрамен, защото участвах в първото правителство на Груевски между 2006 и 2008 г.

Тези  лични неудобство, отговорност и съвест предизвикаха срещата ми в Амстердам с Никола Димитров и Перо Димшоски. На 7-ми март ние призовахме за революция на съвестта в Македония. И тримата сме заемали високи държавни постове, за които сме били номинирани от управляващата партия. Димитров е бивш посланик в САЩ и Холандия, както и бивш главен преговарящ по въпроса за името на страната с Гърция.

Димшоски е бивш заместник-министър на земеделието, който е отговорен за надзора по процесите в Македония за нейното приемане като член на Европейския съюз. Аз съм бивш заместник-министър на здравеопазването и изпълнителен председател на Световната здравна организация за нейния регионален комитет в Европа.

През последните няколко седмици ние успяхме да изградим силно сътрудничество с Йове Кекеновски като човек, тясно свързан с политическата основа на ВМРО ДПМНЕ и бившия полицейски генерал Стоянче Ангелов, който е лидер на политическата партия „Достойнство“. Заедно ние изградихме силна коалиция от поддръжници, много от които идват от управляващата ВМРО ДПМНЕ.

Ние разпространихме нашите идеи чрез серия от статии, публични съобщения и телевизионни предавания в малкото независими медии, останали в страната. Аз съм бил гост на Българската национална телевизия. Това беше исторически момент, като се имат в предвид продължаващата с десетилетия умишлена блокада в отношенията между България и Македония, поради исторически причини, чиито корени датират от комунистическия режим на Тито.

За мое лично нещастие не успях да говоря в Македонската национална телевизия, за която плащам такси от години, най-вече заради критичното ми отношение към Груевски.

Нашият манифест, наречен „Ново слънце на свободата“, привлече хиляди реакции на подкрепа в интернет и социалните мрежи, където все повече хора изразяваха открито своите разочарование и гняв от начина, по който една шепа държавни служители контролираха държавните институции.

В момента народът виждат надежда в новите и опитни служители, които могат да възстановят свободата и демокрацията в страната и заедно с останалите политически партии да доближим Македония до Европейския съюз.

Нашата  мисия едва сега започва. Ние ще продължим докато не постигнем пълната капитулация на Груевски от неговите позиции като премиер и председател на ВМРО ДПМНЕ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    господин лазаревиЧ какво ни интерасува нас вашите македонски каламбури?научихте се когато сте опзиция да идвате тук и да обяснявате кви хубави отношения ще имате с българия и като дойдете на власт се случва пак нормалното за вас обвинения към българите,крадене на история,нарушаване на националното ни достоинство и т.н.имате проблеми,господин лазаровиЧ ?оправяйте се !!!!