Last news in Fakti

23 Май, 2015 14:32 1 523 4

Всяка промяна в Закона за референдумите ще е полезна

  • петър паунов-
  • промяна-
  • закон-
  • референдум-
  • полезна

Кметът на Кюстендил Петър Паунов е решил да се допита до хората чрез референдум, за да разбере дали да се кандидатира за трети мандат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка промяна в Закона за референдумите ще е полезна. Това заяви за Факти.бг кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е решил да се допита до хората чрез референдум, за да разбере дали да се кандидатаира за трети мандат.

Паунов е издигнат от дясната коалиция "Кюстендил". Право да участват в референдума имат около 32 хил. гласоподаватели. Те ще гласуват по адресна регистрация, като ще попълват собственоръчно предварително изготвена бланка с името си по лична карта, адреса, ЕГН и с отговор ДА или НЕ по три въпроса.

„Въпросите са три. Единият от тях е, дали подкрепят предложението да се кандидатирам за кмет на Кюстендил, тъй като има постъпило предложение в коалицията ни. Вторият е дали да продължи политиката на привличане на инвеститори и третия – какво трябва да се подобри в работата на общинската администрация“, обясни Паунов.

По думите му, целта на референдума е хората да кажат достатъчни ли са за един кмет два мандата.

„Хората ще се произнесат пряко и анонимно. Референдумът ще се проведе в 100 секции, както се действа в деня на изборите. Всеки ще се произнесе собственоръчно. Всички бюлетини ще се броят на куп. Няма да се делят по секции и да се знае кой как е гласувал, за да не се притеснява никой, че може да има натиск. Всичко ще е абсолютно реално. Това ще бъде първото произнасяне в България по темата - мандатност на кметове и изобщо на избираемите длъжности, макар и индиректно“, обясни още Паунов.

Той заяви още, че референдума ще бъде финансиран изцяло от коалицията. Той ще струва около 700 – 800 лв.

„Първоначално казахме 800 лв., но вероятно ще е по-малко. Това са бланки с празни места за имената и бюлетини. Листовете са по 1 ст. Ако го сметнем, 30 хил. листа са 300 лв. - за бланките плюс бюлетините, които ще са 100 лв. 200 доброволци ще поемат организационната и техническата работа“, каза още той.

Скъпото на един референдум са списъците в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО)", заяви още Паунов.

„Там се плаща по двайсет и няколко хиляди лева. Толкова платихме за общинският референдум през 2011 г., който беше провеждан във връзка с тегленето на заем. При този няма да има списъци. Всеки ще попълва сам името си. Единствения списък ще е на улиците. Ако адреса ви съвпада по лична карта, попълвате трите си имена и ЕГН, подписвате се, получавате бюлетината и попълвате ДА или НЕ по трите въпроса“, каза още кметът на Кюстендил.

"Под 5000 участвали ще се счита за провал. Тогава за нас ще е ясно, че трябва да има промяна в ръководството на институцията и обществения сектор. Дали ще се кандидатирам за трети мандат ще се реши след като излезе резултатът от референдума“, каза той.

На въпрос дали направеното предложение от ГЕРБ за „ремонт“ на Закона за референдумите, ще е стъпка към мажоритарен вот Паунов заяви:

„Трябва да се запозная детайлно с предложението, за да кажа. Със сигурност всеки „ремонт“ ще е полезен, особено ако сваля праговете за референдумите. Закона в момента е неприложим и статичен, така, че всяка промяна ще е полезна.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свидетел

    0 0 Отговор

    Пауноff трябва да бъде вкаран за поне 10 години ефективно в затвора на Бобов дол, а цялото му имущество - конфискувано! За назидание негово и на онези "които му вярват". Това е толкоз просто и логично. Това кметуване ни беше Божие наказание за нашите грехове и за лековерността не някой другари и другарки, които ПАК повярваха в светлото бъдеще и срамното минало на града от преди кметуването Пауново!
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Кметския потенциал на Паунов е очеваден, и няма смисъл от допитване.За 8 год - в града останаха пенсионери, цигани и малко граждани в активна възраст, които се готвят за заминаване.Няма
    нужда от анонимно мнение - няма Кюстендилец,изразил ясна позиция срещу пагубното управление на Общината - да не е попарен от кмета.Тази задача се изпълняваше от Наплювател и
    активните подлоги на възлови места в институциите и общината.
    Вместо кмета да пита гражданите на К-л, дали ще позволят да срива Общината с некадърността си и мъчещите го комплекси, още 4 години ,ние гражданите питаме кмета:
    Г-н Паунов, къде се намира обещания лично от Вас, балнеоложки
    център св.Иван Рилски?
    Г-н Паунов, къде са парите от незаконно изтегления облигационен заем?
    Г-н Паунов, къде открихте 2500 работни места?
    Г-н Паунов, кои са фирмите, чийто бизнес подкрепихте? - /риторичен въпрос/
    Г-н Паунов,Вие като създател на Триглавата ламя - какви функции определяте на същата, в трети мандат?
    Г-н Паунов, ние група граждани не одобряваме вашето управление на геноцид/напускане/ на Кюстендилци; изпразване на града;не се възхищаваме на няколко кубика боядисано дърво в
    детски площадки. Считаме , че за 8 год. не направихте нищо значително - излъгахте за всичко, което обещахте.Липсва и поведение на морал - важно за управление.Ето, защо, кредит на доверие 0.
  • 3 Яница

    0 0 Отговор
    Кмете, с какво си по-различен от другите кандидат кметове в 280 общини в България, които не си правят такива пиар акции, а направо се кандидатират за кметското място.
    Петре, да ни си по-специален от другите като например с два чифта топ.ки в гащите.
    Тази твоя супер наглост за вечен кмет, който отрови живота на много кюстендилци ще ти върне.
  • 4 тат

    0 0 Отговор
    платен спами във форума