Last news in Fakti

1 Юли, 2015 15:50 937 0

Прокуратурата не трябва да действа под натиск

  • прокуратурата-
  • действа-
  • под натиск

Х. Палдер: Останах с впечатление, че понякога прокуратурата действа политически ангажирано

Прокуратурата не трябва да действа под натиск - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последния ми разговор с главния прокурор Сотир Цацаров останах с впечатление, че той има желание принципът на подчинение в прокуратурата да бъде "малко по-хлабав". Компетентността от най-горно ниво трябва да бъде свалена една степен – на средно ниво, от средно – на оперативно.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Хелмут Палдер, бивш наказателен съдия, бивш прокурор и съветник на министъра на правосъдието в Бавария. Според него характерът на главния прокурор има огромно значение за стила на работа на прокуратурата и направи сравнение между управленията на Филчев, Велчев и Цацаров, когото нарече отговорен към властовия ресурс, който е съсредоточен в него:

Мисля, че започна доста позитивни реформи и доколкото мога да преценя, ще ги доведе до край.

Палдер потвърди, че е останал с впечатление, че понякога прокуратурата действа политически ангажирано спрямо тези, които не са на власт. В дългосрочен план позициите на институцията ще отслабнат много, ако тя действа под натиск, предупреди юристът. Според него не е необходимо създаването на специална разследваща структура, която да се занимава с политиците, какъвто дебат имаше у нас:

Именно учреждението, което по принцип е призвано да разследва, трябва да разследва и случаите на корупция във висшите етажи на властта. Това е прокуратурата. В рамките на прокуратурата могат да направят такъв отдел, който да е специализиран. Дори и в Румъния тази специализирана прокуратура е прокуратура.

Експертът оцени работата на специализираната прокуратура в Румъния като много професионална, но напомни, че и там службата с години е била възпрепятствана от политиците.

Румъния действително направи голям напредък именно чрез тези дела срещу политици с осъдителните присъди. Това може да бъде един пример за България, защото, ако България не върви по този път, ще изостане, ще бъде "откачена" от групата на Румъния.

Палдер отказа да коментира делото срещу Цветан Цветанов, защото още не е приключило.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА