Last news in Fakti

4 Септември, 2015 10:46 8 160 21

Източна Европа: Никой тук не е канил бежанци

  • източна европа-
  • бежанците-
  • не е канил-
  • кристина хебел-
  • северин вайланд-
  • сп. шпигел

Кристина Хебел и Северин Вайланд, сп. Шпигел

Източна Европа: Никой тук не е канил бежанци - 1
Снимки: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бежанската криза разделя Европа. Преди всичко източноевропейските страни на ЕС се бранят срещу квотите за разпределение. Те не искат да приемат повече бежанци. Доводите им отчасти са поразителни.
Унгария има един проблем: през тези дни идват с хиляди на гарата в Будапеща. Гара Келети е станала иглени уши за мигрантите, които оттук искат да тръгнат на север, към Австрия и Германия. Тук се разиграват бурни сцени.

Виктор Орбан обаче не намира, че Унгaрия има проблем. В четвъртък министър-председателят по време на посещение в Брюксел описа своята собствена гледна точка: „Проблемът не е европейски. Проблемът е германски“. В крайна сметка никой не иска да остане в Унгария. Всички искат да заминат за Германия.
Но Орбан не е сам в своето поведение. Както Унгария и другите източноевропейски страни на ЕС  искат да приемат малко бежанци. В петък (б.прев. днес) повечето източноевропейски министър-председатели ще се срещнат в Прага. Водещият тон: голямата маса трябва възможно най-бързо да напусне страната или въобще да не влиза в нея. Източноевропейците намират много основания за рестриктивната политика: слаба икономика в сравнение със Западна Европа, опасност от тероризъм или слаб опит с имигрантите.

Унгария се управлява от дясноконсервативно правителство, което води твърд курс в бежанската политика. Министър-председателят Орбан нареди да се построи 175 - километрова ограда със Сърбия, за да спре бежанците. „Европа трябва да разбере, че не може да приемаме, защото сме заляти с бежанци“, написа Орбан в една статия за в. Франкфуртер алгемайне цайтунг.
Орбан кртитикува „неуспешната политика“ на ЕС и слабата защита на външните й граници. „Затова оградата, която строи Унгария, е важна. Ние не правим това от удоволствие, а защото е необходимо. Зашитата на границата е първия и най-важен въпрос. Едва след това могат да се поставят въпроси за числото на хората, които искаме да приемем или за това дали трябва да има квоти“, казва Орбан.

Той поставя под въпрос преди всичко приема на мюсюлмани. Европа не е в състояние да защити собствения си християнски ред. Според унгарския премиер „ако изпуснем това от поглед, на собствения си континент европейската идея  ще изпадне в малцинство“.

Министър-председателят на Полша Ева Копач: „Без икономически мигранти“

Варшава е срещу по-големите квоти за бежанци в ЕС. Досега Полша обеща да приеме около 2000 бежанци в следващите две години. Междувременно правителството изрази готовност да увеличи числото, но „на доброволни начала“, както обяви министър-председателят Ева Ковач в четвъртък. „напълно контрапродуктивно“ е държавите да се притискат за повече бежанци, отколкото могат да поемат.  Копач подчерта, че Полша не иска „икономически мигранти“. Не може да се приеме „неконтролиран брой“ пришълци. Във връзка с бежанската криза Полша се позовава и на това, че страната вече е дала убежище на много хора от Украйна.

Чешкият президент Милош Земан: „Никой не е канил бежанците“

Чешкият президент Милош Земан , който принадлежи на социалдемократическата партия и нейното ляво крило, каза кратко: „Никой тук не е канил бежанци“. Той добавя, че неговата страна по-скоро ще приеме украински бежанци, защото „те се интегрират по-добре в обществото, отколкото мюсюлманите“.
Бежанците в по-голямата си част са икономически бежанци, които не са приети в приемните лагери, а веднага са били депортирани. Освен това има опасност между тях да има „спящи клетки“ на Ислямска държава и други терористи. Чехия държи в момента бежанците в приемни лагери. В сряда правителството обяви, че няма да връща повече сирийци в Унгария, а ще ги остави да пътуват към Германия.

Словашкият президент Роберт Фико: „Без изгледи за интеграция“

Словашкото правителство на Роберт Фико обърка ЕС като обяви, че ще приема само сирийци-християни, но след това се отметна. Според Роберт Фико „страховете на хората в Словакия и в Европа не се приемат на сериозно“.
Словакия не е предизвикала хуманитарната катастрофа в Либия, Ирак или Сирия и не носи отговорност за положението в тези страни. „Ние не можем да приемем, че някой ще ни принуди да поемем отговорност за тези хора. Техните изгледи за интеграция са минимални, защото на Словакия даже не й се е отдало да интегрира родните цигани“.

Президентът на Литва Далия Грибускайте: „Некоректно и безсмислено“

Президентът на Литва Далия Грибускайте се противопоставя на повече бежанци в Литва. Разпределението в ЕС тя нарича „некоректно и безсмислено“. Правителството отхвърля обвиненията за липса на солидарност.
Досега страната е обещала да приеме 325 бежанци от Африка и Близкия изток. „Това не е някакво  свещено число, което не може да се промени“, казва външния министър Линас Линкевичус. Той обаче подчертава, че „задължителните квоти няма да решат проблема. Ние искаме да помогнем на тези, които се страхуват за живота си и бягат от войната, но не и на тези, които искат да живеят по-добре“.

Естонският премиер Таави Ройвас: „Твърде сложна задача“

И в Естония има скептицизъм срещу наредените квоти за разпределение. Аргументът на балтийските страни е, че нямат опит с имигранти. Естония, която е с милион и триста хиляди население иска да приеме между 150 и 200 бежанци.
Естонският социалдемократически държавен глава Тоомас Илвес и либералният министър-председател Таави Ройвас прокламират в бежанския въпрос повече солидарност в Европа. Но Ройвас е цитиран да казва, че интеграцията на бежанци от Африка е „твърде сложна задача“. Социалният министър Маргус Цахкна, член на консервативната партия се обяви за прием на християнски мигранти. „В крайна сметка ние принадлежим към християнския културен кръг“, казва тя. „Ако мюсюлмански бежанци дойдат в балтийските страни, те трябва да не носят бурка от съображения за сигурността. Ние сме свикнали хората в публичните пространства да се разпознават“, казва тя.

Статията на Северин Вайланд и Кристина Хебел (на снимката долу)  е публикувана в сп. Шпигел

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕПОРЪЧВАМ

    1 0 Отговор
    Северин и Христина препоръчително е да си давате 2/3 от заплатите за мигрантите, а и да живеете скромно в стая или най- много две, кухня и баня, другото за мигрантите, ЯСНО?!
  • 2 Стратег

    1 0 Отговор
    Емигранти не би имало ако се нормализира живота им в собствените им страни.Което значи военна намеса за въвеждане на ред и спокойствие в страните им и унищожение на групировките като Боко харам и ислямска държава

    Коментиран от #8

  • 3 не ги искаме

    1 0 Отговор
    Призовавам Ви българи да протестираме целия народ срещу нахлуването на чуждоземци- ние сме бедни, с малки пенсии, много не могат да се лекуват, гладуваме, ходим като роби да работим в чужбина..не не не на мигрантите в България!!!!Вън!!!!!!
  • 4 Киро

    1 0 Отговор
    Добре бе, какво им пречи на Германия, Франция и тн. - като толкова искат да се грижат за сирийците, да им построят лагери в Турция и да им плащат седенето там, ами ще ги бутат и на нас?!

    В Турция няма война, никой не ги преследва, ако толкова ги е страх пък да пратят 1000 сини каски там да ги пази и готово!

    Защо трябва да ги пускаме тия примитиви (90% от тях) в ЕВропа?!

    Това е такъв автогол, че бъдещите поколения ще пикаят по гробовете на сегашните политици, ако продължат в същия дух!
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    Не ни трябват ДРУГОВЕРЦИ НА НАС БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ,ДА НЕ СЕ ПУСКАТ,ИНАЧЕ НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПИКАЕ ПО СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ!
  • 6 до стратег

    0 0 Отговор
    Ей стратег, а на нас кой ще ни осигури спокоен живот, нормално съществуване, европейски заплати и гръцки пенсии/13 и 14/ ,че сме тръгнали да спасяваме света не се ли виждаме какво ни е дереджето!!!!!!
  • 7 сссс

    0 0 Отговор
    хаха на американските мераци за помусулманчване на европа май му се упулчиха някой държави ...
    тцтцтц и путин играе сечено на янките ..ушатия негър бесен
  • 8 ссс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стратег":

    забравяш кой докара до тва дередже близкия изток ...американския башибъзук на ушатия негър

    какви бяха сирия либия ирак преди нашествието на американския башибузук .да сте чували тогава за терористи там и рязане на глави

    дано господ накаже америка за всички злодеяния

    Коментиран от #9, #11

  • 9 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ссс":

    Правилно разсъждение, точно така. Ще добавя, че в основата на всичко е НЕФТА.
  • 10 копеле

    0 0 Отговор
    НЕ ИСКАМ ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ГРАБВАМ КАЛАШНИКА
  • 11 опс

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ссс":

    Малка подробност , още 70те години братушките ни дадаха началото на тоз проблем
  • 12 Неграмотна

    0 0 Отговор
    Имам 3 по математика . Ако при 1,5 млн. население Естония ще приеме не-повече от 200 бежанци , как да смятам за България , която е под 7 млн? Най-много 1000 бежанци . А какво казва статистиката -до сега са одобрени 7000 !!! молби за статут. И от началото на годината до сега 16 000 ...

    Коментиран от #13

  • 13 манго сан

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Неграмотна":

    Ама ти вярваш ли им на ,,официалните данни " ?
  • 14 чичо

    0 0 Отговор
    Никакви мюсюлмани в християнския свят.
  • 15 Хараламби

    0 0 Отговор
    След като прогонихте младите българи от България сега прогонете и тези млади хора и това ще е края ви, защото няма вече кой да ви плаща пенсийте. Само със спомени по "доброто старо време" и с плюене по всичко ново няма да стане.
    Но това вас да не ви тревожи, вие ще си изберете ново правителство и него ще го плюете за състоянието си - просто.
    Всеки народ заслужава съдбата си.
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Снощи , по новините казаха че ще вдигат осигуровките, отново ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕС

    0 0 Отговор
    Бягат, ама искат в Германия, не искат в България?! Значи май не са бежанци, ами икономически имигранти!
    Дай цяла Африка да дойде да живее в ЕС, щото имат войни?!
    Това е тотално малоумие, но явно си е политика на Запада, която не мога да схвана.
  • 19 Velin

    0 0 Отговор
    Ами на нас от много време ни се налага да бягаме. Колко избягаха вече, а колко още има.
  • 20 Дарина

    0 0 Отговор
    "Вярвах, когато все още беше Европа, когато не беше станала Еврабия."- Ориана Фалачи 2006 год.Някой,които са били истински журналисти са видели отдавна това което е сега.Малко сме закъснели да погледнем реалността и да анлизираме сегашното и бъдещето си. Хаосът е привиден. Друг е въпроса, че никой не е предвидил, че тези хора, няма да искат да се интегрират и ще наложат своя ред и нрави. Вече я няма Европа, въпрос на разпадане. Унгария, Словакия, Гърция, Сърбия, и нищо , че Русия не е в ЕС, гледат на народа си като на хора. В БГ се гледа на хората като на публика или електорат. На новите им трябва територия и ние я освобождаваме.Тези ,които са коментирали, че тези нови пришълци - заселници, ще работят за наши пенсии, живеят или в илюзии, или са манипулатори.

  • 21 Никола

    0 0 Отговор
    Интересно ми е България как са е произнесла.Може би нещо от сорта: Ще приемаме имигранти за да си оправим демографската катастрофа или пък "Трябва да гледаме като на злато с тези имигранти" или пък "взимайте по едно афганистанско,сирииско или нигерииско семейство в къщата/апартамента си.Мога да продължа да изброявам цинизмите които нашите полицити сътвориха