Last news in Fakti

23 Октомври, 2015 13:41 3 099 0

Роналд Пофала: Това нарани руската душа

  • русия-
  • санкции-
  • роналд пофала-
  • владимир путин-
  • ангела меркел
Роналд Пофала: Това нарани руската душа - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много фирми страдат от въведените санкции към Русия. В свое интервю за водещия в Германия делови в. „Ханделсблат“ мениджърът на концерна „Дойче бан“ (националният железопътен превозвач на Германия) и бивш ръководител на канцеларията на канцлерството Роналд Пофала говори за успехите при разрешаването на украинската криза и за отслабване на санкциите.

Федералният канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин отправиха приветствия към форума „Петербургски диалог“, който протича в Потсдам. Бившият шеф на на канцеларията на канцлерството Роналд Пофала, който днес е мениджър на концерна „Дойче бан“, вижда в това „свидетелство на уважение“ към тази платформа за диалог на гражданското общество.

Той ръководи срещата на германски и руски представители от 2013 г. „Петербургският диалог“ беше реализиран през 2001 година с усилията на тогавашния руски президент Владимир Путин и германския канцлер Герхард Шрьодер. Форумът има за цел да установи дългосрочно сътрудничество между политиците, културните дейци и учените между двете страни.

През 2014 г. форумът действаше на ниво работни групи заради кризата в Украйна.

Г-н Пофала, какъв политически сигнал трябва да даде първият след кримската криза „Петербургски диалог“?

Времената са сложни, но Русия и Германия търсят възможност за диалог и продължават обмена в областта на гражданското общество. Ние искаме в рамките на „Петербургския диалог“ да продължим да говорим един с друг в най-сложния период на германско-руските отношения за последните 25 години.

Виждате ли напредък в разрешаването на украинската криза?

Руският президент Путин се погрижи след парижката конференция с участието на четиримата държавни и правителствени ръководители, състояла се на 2 октомври, да бъдат отменени планираните от сепаратистите избори в Източна Украйна.

Реализацията на Минските споразумения-2, в които става дума за възстановяване на мира в страната, постепенно придобива съответните форми.

Какво следва от това?

Ние сме още далеч от това да бъдат отменени санкциите, макари това да се иска някои немски фирми.

Действат ли санкциите?

Ръстът на руската икономика през 2015 г. значително падна. Това е много обусловено от ниските цени на петрола и природния газ. Но също така и от въведените санкции. Много сделки не се състояха.

И даже тези, които се запазиха, все повече не могат да бъдат финансирани от руска страна. За това ми говорят много мои събеседници от немска страна.

Какво казвате на представителите на немските фирми?

Германските фирми искат да печелят пари. Но имат и разбиране за санкциите, въведени след анексирането на Крим.

Но те се опасяват, че при запазване на санкциите през следващата година и по-нататък, ще бъдат изместени на руския пазар от китайските конкуренти. Ние трябва да си спомним за ценностите на Хелзинкските споразумения от 1975 г.

В тях е казано, че ние необходим „общ европейски дом“, между впрочем термин на Михаил Горбачов. А на нас ние необходими ето какво – териториална цялост и спазване на човешките права.

Говорихте ли за успех в реализирането на Минските споразумения-2...

Ако Минските споразумения-2 бъдат напълно реализирани, тогава ще видим, че санкциите ще бъдат смекчени.

Но засега аз наблюдавам бавна реализация на споразуменията. Поначало съм настроен умерено оптимистично в това отношение.

Беше ли умно от страна на президента на САЩ Барак Обама да нарича Русия „регионална държава“?

Това не беше умен ход, когато американският президент нарече Русия „регионална държава“ във връзка с Украйна. Това вероятно рани руската душа.

Очевидно е, че се нуждаем от Русия, за да се разрешат сложните конфликти в Украйна.

През ноември ще пътувате в Москва. Ще се срещнете ли там с хора, на които им е забранено влизането в ЕС и които са в черния списък.

Аз вече много години се познавам с ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов.

Защо да не беседвам с него? Там ще се срещна с представители на неправителствени организации, които изпитват значителен натиск от страна на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА