Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 10:27 1 997 6

Турция пази своя периметър на действие

  • турция-
  • периметър-
  • действие

Районът, в който е свален руският изтребител е контролиран от сирийските туркмени, които са в близки отношения с Анкара

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смятам, че свалянето на руския самолет е по-скоро една заявка на Турция, че тя е една велика военна сила и ще пази своя периметър на действие. Това заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Така както Русия гледа на бившите съветски републики като своя близка чужбина, така и Турция гледа на Сирия като на своя близка чужбина.

Фактът, че Русия нанася въздушни удари по всички опозиционни групировки в Сирия провокира турската страна. Районът, в който е свален руският изтребител е контролиран от сирийските туркмени, които са в близки отношения с Анкара, коментира още Димитров:

Практически Русия е във война с тези бунтовнически туркменски групировки, които живеят в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

Можем да си представим, че Сирия е турската Украйна. А районите населени с туркмени са турските Крим и Донбас, където Турция смята, че живеят сънародници и тя е длъжна да ги защитава. 

Според Димитров след този инцидент Русия ще покаже още по-голяма твърдост и решимост да продължи бомбардировките и няма намерение да се оттегли от Сирия.

Но също така смятам, че след  като НАТО единодушно застана зад Турция , става все по-малко вероятно да има някаква съвместна операция на Турция, западните сили и Русия в Сирия, тъй като те просто имат различни противници, които бомбардират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    И Кърджалийско и Исперихско се контролират от турците, при което положение Турция ще ни сваля ли самолетите над наша територия, ако нещо не са й на кеф ?
    Що за гаджалска наглост, що за нагли амбиции да превземат чужди територии и чужди държави?
  • 2 Трътко

    0 0 Отговор
    То и без това нямаме самолети, няма се занимават. И не само исперихско и кърджалиско контролират, а цялата държава. Доста сме зависими от тях и то в положителен аспект, но няма кой да провери защото още 1300 год. да минат все ще си мрънкаме и ревем и ще обвиняваме римляни, византийци, отомани и всички други, но никога няма да намерим вината в нас.
    ПС: А Русия като влезе в Донбас и Крим, бяха пак освободители, нали? Що за малоумие едните да могат да си трепят наред, а други при същите действия да са "гаджали" (без значение турци, американци или др.)
  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА НАТО НЯМАШЕ ДА ГО СВАЛЯТ
    АМЕРИКА Е ВРАГ НОМЕР 1 НА СВЕТА
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    Добре подготвен Американски заговор!!! Егати Туркмените дето чакали отдолу катапултиращите пилоти, гледат овцее ама имат и Айфони! Пък и добре въоражени и организирани!!! Щом спасяващите хеликоптери са прогонили с ожесточена стралба! Командата за стреба се давала от министър прецедател или по нагоре! Ами да от по нагоре е....... от Вашингтон!!!
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Само че това бе до вчера. Те м....лите сами си го направиха. Вече руснаците ще командват по тази граница и турците се наакаха. Глупостта граници няма. Те и затова терористите от вашингтон сега реват за диалог между Русия и циганската турция. Отиде им половината контактна граница на идил с нато. Сега остават само границата с Йордания и голандските възвишения. Но и там хамаз им е дигнал мерника.
  • 6 бой по фесовете

    0 0 Отговор
    Като им извадят 30 милиона кюрди заедно с територията няма да се мислят за толкова велика сила гаджалите.