Last news in Fakti

17 Януари, 2016 08:00 3 175 17

България има нужда от поне 24 изтребителя

  • българия-
  • изтребителя-
  • съби събев

Професионалната армия трябва да бъде увеличена, заяви генерал Съби Събев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Решението за съвместна отбрана на въздушното пространство с други страни-членки на НАТО е съвсем нормално. Мисля, че България даже доста закъсня с неговото приемане, тъй като от доста години страната вече е член на НАТО. Това е съвсем нормална процедура и всички апокалиптични описания, че това ще ликвидира българската авиация за съжаление са политически инсинуации. България има нужда от поне 24 съвременни изтребителя, за да може да решава задачите не само за охрана на въздушното пространство, а и за поддръжка действията на сухопътни войски, на военноморски сили, за въздушно разузнаване.“ Това заяви в интервю за Факти.бг о.р. генерал майор Съби Събев, който е председател на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик".

Одобрявате ли приетите от НС на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното пространство с други членки на НАТО?

Това е съвсем нормално решение. Мисля, че България даже доста закъсня с неговото приемане, тъй като от доста години страната вече е член на НАТО. В НАТО има редица процедури, по които се осъществява фактическо усилване на противовъздушната отбрана на страните членки, особено при кризисни ситуации. Нека да си припомним, че в резултат на украинската криза самолети на НАТО бяха разгърнати на територията на Полша, Румъния и включително на територията на Турция. Турция дори бе подпомогната със зенитно-ракетни комплекси „Патриот“от страни членки на НАТО. Това е съвсем нормална процедура и всички апокалиптични описания, че това ще ликвидира българската авиация за съжаление са политически инсинуации.

Има ли нужда България от спешно въоръжаване?

Определено България има нужда от превъоръжаване и то доста отдавана. Тя доста закъсня със своята програма за по-широка модернизация на въоръжените сили, тъй като нашето въоръжение и оборудване трябва да бъде напълно съвместимо със стандартите на НАТО, което за съжаление към настоящия момент не може да се потвърди за всички основни сетивни въоръжения. Визирам бойни самолети, кораби, наземни средства и т.н. С плана за развитието на въоръжените сили до 2020 г. аз мисля, че това е първата стъпка в правилната посока и тя трябва да продължи в средносрочен и дългосрочен план. Най-належащото, което трябва да се направи е България да подмени своите изтребители, за да бъде напълно съвместима в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Тоест българските самолети да могат да действат съвместно с всички самолети на останалите страни-членки на НАТО. Затова е необходим западен тип изтребител, със съответните системи за опознаване, които могат да работят по натовски стандарти. Да се надяваме, че до 2016 г. това решение ще бъде взето.

От какъв брой изтребители има нужда България?

По мое мнение и отчитайки възможностите на страната, България има нужда от поне 24 съвременни изтребителя, за да може да решава задачите, не само за охрана на въздушното пространство, а и за поддръжка действията на сухопътни войски, на военноморски сили, за въздушно разузнаване. Така, че минимум 24 изтребителя са нужни на малка страна като България. Към тази бройка се ориентират, макар и в момента да са малко повече, въздушните сили на страни като Дания, Белгия и т.н. В Холандия са малко повече. Сигурно Унгария и Чехия ще се ориентират към по-голям брой, макар те да имат 14 или 16. 24 е минималния брой. Казвам ви го като човек, който дълги години е работил във военновъздушните сили и познава спецификите на задачите на авиацията.

В Швеция обсъждат връщането на военната повинност, заради бежанската вълна. Трябва ли този въпрос да бъде повдигнат и в България на фона на бежанската криза?

Действително някои страни обръщат тенденцията от непрекъснато съкращаване на военните сили, към тяхното увеличение. Като пример може да се даде Полша която от 80 000 въоръжени мирновременно сили, обмисля да ги качи на 100 000. За връщане на наборна служба би трябвало да се говори в условията при много кризисна ситуация. Бих казал предстояща война, при която за въоръжените сили ще е необходимо да се завърнат в пълния си мащаб, за да защитят страната. Не считам, че към този момент има нужда България да върви към това. Това е така, защото наборната военна служба не създава нужните военни способности, които могат да бъдат изпълнени. Дали тя ще бъде 6 или 12 месеца, това е една непрекъсната рутация на обучение на млади хора. Те след 6 или 12 месеца излизат от въоръжените сили и след това държавата не може да ги използва. Истината е, че много по-добрият вариант е професионалната армия да бъде увеличена, тъй като професионалният войник е подготвен по-мащабно и по-комплексно, като може да борави със съвременните технологии, които непрекъснато навлизат във въоръжените сили. Бих казал, че към наборна армия може да се премине при широкомащабен военен конфликт, когато са необходими по-голям брой въоръжени сили. Но в мирновременна ситуация или кризисна ситуация, която не стига до война мисля, че това е по-скоро грешен подход.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    0 0 Отговор
    ЗА 25 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ. НЕ ПРИЕМАМ ТЪПИТЕ ТВЪРДЕНИЯ НА ЕДНА КАМАРА КУХИ ХРАЛУПИ, "ЧЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ НУЖДА ОТ ТАКАВА ГОЛЯМА АРМИЯ КАТО ТАЗИ ОТ ПРЕДИ 1989 г.", "ЧЕ НАТО ЩЕ НИ ПАЗИ", "ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПОДДЪРЖА ГОЛЯМА АРМИЯ". ТОВА СА ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ. НАТО ОТ КОГО ЩЕ НИ ПАЗИ? ОТ АГРЕСИВНА турция ЛИ? ЧЕ НАЛИ И ТЕ СА НАТОВЦИ. А, КОГАТО ПРЕДИ ГОДИНИ турция И ГЪРЦИЯ СЕ СКАРАХА, ЕДВА СЕ РАЗМИНА БЕЗ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ МЕЖДУ ТЯХ НЕЗАВИСИМО, ЧЕ И ДВЕТЕ СТРАНИ ЧЛЕНУВАТ В НАТО. ТОГАВА КОЕ НИ ГАРАНТИРА НА НАС, ЧЕ турция НЯМА ДА НИ НАПАДНЕ? КАК МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 1989 г. ДА МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ПОДДЪРЖА ГОЛЯМА АРМИЯ, А СЕГА ДА НЕ МОЖЕ? ТОВА СА ЛЪЖИ. ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА "КОЙТО НЕ ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА АРМИЯ". ТАКА, ЧЕ АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ДА ХРАНЯ СВОЯ АРМИЯ, КОЯТО ДА Е СУПЕР МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНА, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ФАКТОРА ЗА ЧИСЛЕНОСТТА И. АРМИЯТА МОЖЕ И ДА НЕ Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА, КОЛКОТО НА турция, НО ДА Е ТОЛКОВА МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНА, ЧЕ ДА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧИСЛЕНОСТТА И. ПРИ НАС НЕ СТИГА, ЧЕ НЯМАМЕ АРМИЯ АМИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И НЕ Е ВЪОРЪЖЕНА. Е ТОГАВА, ЗА КАКВО НИ Е ТАКАВА АРМИЯ, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО СИ, А ИМЕННО ДА ЗАЩИТИ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА И ЖИВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ И? САМО, ЗА ДА ХОДИ ТУК ТАМ ПО МИСИИ ЛИ? Е ТАКАВА НАИСТИНА НЕ НИ Е НУЖНА.

    Коментиран от #2

  • 2 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    реалисте,кои ще плати за да имаме армия която може да победи турската?

    Коментиран от #5

  • 3 Веско

    0 0 Отговор
    Тези явно искат страна пълна с м...ли, неграмотници и идиоти да плаща милиарди за армия ... математиката не излиза :)
  • 4 999

    0 0 Отговор
    България има нужда от поне 240 честни,умни и достойни политици и тогава ще имаме всичко не само самолети.
  • 5 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    В никакъв случай някои с памперс като теб или мързелив като оня с коня.
  • 6 Бай село

    1 0 Отговор
    Ако има държава ,да трябва да има армия, но тъй като липсва такава ние си имаме модерна мафия. нищо не и липсва ,пари в изобилие, движат се с бронирани коли ,стрелят внаселени места с гранатомети и правят каквото си искат подкрепяни от политиците. А кажете ми сега драги ,коя модерна армия може да ни избави от този националин ВРАГ.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    да,основния аргумент на г...ка- те онези в парламента са виновни щото крадат и затова няма да си чистя двора,няма да имам деца,няма да правя нищо,а само ще реваааа.сега трябвало да имаме армия дето да спряла турската и виновен съм аз щото питам от къде ще излязат средствата за нея :)))).добре,трябва да имаме армия като тази на сащ, ураааааааа!!!!!
    някои от путинофилите да провери ,кога българската армия е имала военна мощ сама да се справи с турската :)!след като обяви резултата ще го пишем туркофил,фес или чалма!
    за по-умните,24 самолета е все едно да нямаме ни един ,така че е по-добре да даваме някви дребни пари и да ни пазят небето други,включително и гадните турци,а парите за самолети да идат за младите семеиства и за неродените ни деца,което е основния проблем днес на българите,а не някви тъпи самолети и военни!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Даигослага Надупова

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Трол, не ги разбираш тия военните неща,говориш глупасти!
  • 9 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Fire_(cruise_missile)#sthash.JebNB9uv.dpuf
    Шуши, само това беше достатъчно за да не посмеят турците да нападнат. Разбрах вече, че си лаичка по военните въпроси, затова ще ти го обясня просто. Одрин и Истанбул поразени, проливите затворени, турската армия в Тракия блокирана. Сега се моли Ердоган да не реши, че от Козяк бавно издават визи, дори и на такива, като тебе. А стигне ли те аскера :):):)

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Той":

    турците да не ни нападнат щото сме имали точка у ???!!!!блокирана била турската армия в проливите??!!!тва сигурно е някаква шега :)))!!!!при ситуацията на противопоставяне през 80 те години,твоя сценарии въобще не е стоял пред военното ръководство на вaршавския договор.там за българската армия бе отредена ролята на жертвеното агне и тва ни го повтаряха ежедневно в потделенията дето служихме.трябваше да удържим първоначалния натиск на нато авиацията и да измрем по график.имаше даже точно време за смъртта на всеки кашик :)!та никви точки ута нямаше да се ползват в един глобален конфликт.иначе точа у се ползваше сега в украина и макар да предизвика разрушения не бе чак такъв проблем ,както бе в рекламата и за разнебитване на компактните маси войски .що се отнася до един локален българо-турски конфликт ,без намеса на съюзници ,българия няма никакъв шанс предвид липсата на ресурс с които да покрива евентуалните загуби и никви ракети със среден или малък обсег не биха могли да променят ситуацията.единственото което може да ни помогне в един такъв конфликт е правилното подбиране на съюзниците .
    така че няма за какво да се моля.българия към момента е в много добра ситуация ,гарантирана ни е сигурността от нато при минимални ражоди за въоръжение.

    Коментиран от #12

  • 11 Той

    1 0 Отговор
    "българия към момента е в много добра ситуация ,гарантирана ни е сигурността от нато при минимални ражоди за въоръжение."
    Ей, да вземеш да се скриеш..... Каква казарма те гони тебе? Стоенето от външния край на оградата в мини жуп тип шотландско каре, скъсан чорпогашник и на бабати налъмите не се брои за казарма, разбра ли?

    Коментиран от #13

  • 12 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Яааа, Деске още ли се подвизаваш тука пиле? Как ти търпят простотитите, какво няма места в психиатриите ли?

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Той":

    казарма ????къде видя казарма и кви са тези минижупи?

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Монго":

    търпят ,кво да правиш и ти ще търпиш нямаш друг избор!
  • 15 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    "къде видя казарма", в твоя пост видях казарма-"в потделенията дето служихме.", това е цитат от твой пост нали? И понеже си Десислава, а не си служила в израелската армия или си се правила на пешмерга от Кюрдистан предположих, че смяташ за прослужено време висенето от външния край на оградата на N-ското потделение с надеждата някой загорял да те ощастливи за военна служба :):):)
  • 16 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Мило, нали ме питаше знам ли къде е "зора" :), Деир ез-Зор
    https://pbs.twimg.com/media/CZo51yoWAAAQOZA.jpg
    ето ти актуална карта от вчера, 2000 души на ИД падкрепление за атакуващите. Сучи мило от знанията на по-умните и можещите.
  • 17 Той

    1 0 Отговор
    http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.329516&lon=40.138936&z=15&m=b
    Айде и сателитна снимка, от мен да мине :):):), ееех Десоу, няма да ти дойде акъла в главата.