Last news in Fakti

16 Юли, 2016 15:42 4 383 5

Преврат, инсценировка или гражданска война?

  • турция-
  • преврат-
  • инсценировка-
  • гражданска война

Част от коментарите пред Факти.бг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи в Турция? Неуспешен опит за преврат, инсценировка на Ердоган или епизод от вече започнала гражданска война. Политици и експерти коментираха тези въпроси пред Факти.бг от ранните часове на събота. Предлагаме ви кратко резюме на техните мнения:

"Пореден преврат в Турция. През последните няколко часа излизат информации, че това може и да е инсценировка. Поне така твърдят някои турски наблюдатели в самата страна. Може да е инсценировка на самия Ердоган. Участват прекалено малко военни, колкото за показна акция." Това заяви пред Факти.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него „проблемът е, че този преврат не се случва в Зимбабве, а на границата на България. Това неминуемо ще донесе неприятности за десетки хиляди българки туристи, които са в Турция. Армията в Турция все още светска, въпреки действията на Ердоган през последните 10 години. Страната се намира в състояние на гражданска война".

Има рискове за България. Това заяви пред Факти.бг Славчо Велков, експерт по антитероризъм, на фона на случващото се в Турция. Според него в южната ни съседка може да се стигне до гражданска война.

Ситуацията, която се развива към момента в Турция е много положителна, заяви за Факти.бг съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Според мен ерата на Ердоган вече е приключила", категоричен бе той. По думите му, Турция трябва да приеме своята проевропейска ориентация, а не проислямистка. Трябва да се прекрати процеса на ислямизация и на подмяна на принципите на Кемал Ататюрк, каза той.
"Смятам, че този преврат е за добро", заяви Симеонов. "Сигурен съм, че даже и да не успее, отзвукът, който ще има от този преврат, протестите и митингите, които ще предизвика, ще променят политиката на Турция", сподели той.

Превратът в Турция е следствие от политиката на президента Реджеп Ердоган, която постави страната в изолация. Това заяви пред Факти.бг журналистът Мохамед Бакари. Той припомни, че турското общество не е могло повече да търпи прекъснатите връзки с важни центрове в арабския свят като Египет за сметка на продължаващата подкрепа за ислямисти и джихадистки организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Всеки човек който е седнал и е разгледал фактите трезво ще разбере , че този преврат е евтин театър с режисьор Т.Ердоган. Какви са фактите.Първо малко на брой военни които от кадрите се виждаше , че са неорганизирани и хаотични дори уплашени. Второ защо тези тежко въоръжени военни така бързи и лесно се предадоха на невъоръжени хора и шепа полицаи , ако са били убедени в делото си са щели да стоят до край. От всичко това могат да се направят изводи , че тези войничета са хвърлени там на сила за изпълнение на сценария на Ердоган. Защо? Защото това му носи политическа стабилност и развързва ръцете за чистка на всички неудобни под предлог ВРАГ НА НАРОДА (ха-ха колко познато).
  • 2 onq s konq

    1 1 Отговор
    Прости превратаджии...МА ОБЕЩАЙ НА КЮРДИТЕ ПОЛОВИН АНКАРА И ГИ ПУСНИ НАПРЕД ВЕЕЕЕ...Пък като свършат работа им хвърли по 5лв да се почерпят и им кажи че ше трябва да почакат щото хубавите работи бавно стават!Ей ше отида да им направя едно показно...

    Коментиран от #3

  • 3 Коча

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Обаче си фани рейс,че с коня , ще стигнеш много бавно!

    Коментиран от #5

  • 4 Moni Shibesku

    1 1 Отговор
    Слд 10 години:
    "Турция отказва членство в Европейския Съюз, въпреки дългогодишните настоявания от Брюксел. ЕС все още не е изпълнил изискванията на Турция за въвеждане на турската лира, смъртното наказание и исляма като официална религия в страните от Съюза. Главния мюфтия на Ислямския институт в Брюксел отново порица администацията на ЕС за забавеното въвеждане на трите основни изисквания за присъединяването на Турция. Министър - председателя на автономна област Булгаристан енергично настоя пред ЕС за ускоряване на процеса на преговорите."

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коча":

    Копиткин, ходи да цвилиш на друга ливада...