Last news in Fakti

16 Юли, 2016 11:04 3 751 1

Турция е в гражданска война

  • турция-
  • гражданска война-
  • красимир каракачанов

Според Красимир Каракачанов Фетула Гюлен не е човекът, който стои зад опита за атентат в Турция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Проблемът е, че този преврат не се случва в Зимбабве, а на границата на България. Това неминуемо ще донесе неприятности за десетки хиляди българки туристи, които са в Турция. Армията в Турция все още светска, въпреки действията на Ердоган през последните 10 години. Страната се намира в състояние на гражданска война. Вече има гласове в Турция и то на нормални хора, че тук може да става въпрос за инсценировка.“ Това пред Факти.бг заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който коментира опита за военен преврат в Турция.

Как ще коментирате опита за преврат в Турция?

Пореден преврат в Турция. През последните няколко часа излизат информации, че това може и да е инсценировка. Поне така твърдят някои турски наблюдатели в самата страна. Може да е инсценировка на самия Ердоган. Прекалено малко военни, колкото за показна акция.

Веднага се обвиняват дежурните заподозрени. Фетхуллах Гюлен, който е в Щатите и няма такова влияние върху армията. Армията винаги е била бастион на светските сили в Турция. Нито една опозиционна политическа фракция не е обвързана с този преврат. Тепърва ще разберем какви са причините.

Лошото е, че това дестабилизира Турция, а тя е наш съсед. Има жертви и ранени. Всички знаем, че има има десетки жертви, поне 750 арестувани военни. Ако наистина толкова военни са участвали в преврата, то това е нещо огромно. Вероятно силите на преврата са били по-ограничени. Този преврат вероятно ще бъде използван от Ердоган, за да си разчисти сметките с армията.

Той отдавна е критикуван от армията, че ислямизира Турция, а армията е факторът, който от времето на Ататюрк гарантира светския характер на турската република.

Как това засяга България? Границите с Турция вече бяха затворени.

При такава ситуация всяка държава си затваря границите. Проблемът е, че този преврат не се случва в Зимбабве, а на границата на България. Това неминуемо ще донесе неприятности за десетки хиляди българки туристи, които са в Турция. Едни няма да могат да стигнат до там, а други няма да могат да се върнат. Определено ситуацията там ще се изостри. Ако действително става въпрос за реален преврат, а не за инсценировка, то ще започне лов на вещици. Да не забравяме, че Турция се намира в състояние на гражданска война. Ердоган вече три години воюва с кюрдите. Там има близо 3 млн. бежанци от Сирия и други държави в Близкия Изток. Една дестабилизация може да отприщи тази вълна към Европа. А една от евентуалните посоки на тези хора е България. Ситуацията не е много приятна.

Ако Ердоган заподозре външно вмешателство в действията на военните, може ли да наблюдаваме драматична промяна във външната политика на Турция?

Няма как да има външно вмешателство. Лично аз смятат, че няма как Фетхуллах Гюлен, който е имигрант в САЩ, да участва в такова мероприятие. Той има влияние в университетските среди, контролира медии има влияние и в бизнеса. Няма такова обаче в армията. Гюлен е съратник на Ердоган по ислямистка линия. Той не е светски радикал, а религиозен радикал. Разликата между него и Ердоган е, че след като бяха приятели, единият иззе цялата власт, а другият трябваше да бяга от Турция. Нищо, че единият от САЩ говори за демокрация. Той също си представя ислямска държава, а не светска. За това и той беше основният спонсор на Ердоган, когато той взе властта преди 11 години.

Армията иначе е светска, все още, въпреки действията на Ердоган през последните 10 години. Имаше арести на висши военни, командващи родови войски и командващи на армии. Армията в Турция в продължение на 80 години е възпитавана в светски дух. Там ислямският фундаментализъм се преследваше.

Там армията винаги е била контра на ислямистките идеи на Ердоган. Не случайно преди 5 години той промени конституцията, с което ограничи ролята на генералния щаб на армията над политическия живот.

На този етап изглежда нереалистично зад това да стои Фетхуллах Гюлен. Той обаче първи ще бъде обвинен, защото финансира протести и медии в Турция. Като теория е вероятно група офицери, които не са доволни от поравителствената политика, да стоят зад опитите за преврат. При тази полицейска система, която Ердоган е създал, подобно нещо да остане незабелязано е малко несериозно. Може и да е било организирано много набързо. Факт е, че може и да не е било толкова масово, като присъствие на военни. Нещата тепърва ще се изясняват.

Вече има гласове в Турция и то на нормални хора, че тук може да става въпрос за инсценировка. Опит за издигане на ореоола на Ердоган и без много съпротива да се приеме идеята за президентска република, в която той ще е едноличен началник. Тепърва ще става ясно. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т-34

    0 0 Отговор
    каракачан-превод-черенбегач -чок гюзел балерин фурноджиска лопата