Last news in Fakti

2 Декември, 2011 15:07 4 840 2

Липсата на сняг проваля ски сезона в Швейцария - видео

  • швейцария-
  • сняг-
  • писти-
  • затопляне
Липсата на сняг проваля ски сезона в Швейцария - видео - 1
Снежните писти могат да останат само спомен за запалените по Алпите скиори.Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зимните курорти в Швейцария, които през последните години се оплакваха от силния франк, сега са изправени пред нова опасност - липсата на сняг.

Изключително „сухият“ ноември принуди мнозина собственици на хотели да отложат откриването на ски сезона за началото на декември, пишат местни медии.

 

Това е поредната пречка пред хотелиерите,

 

които се опитват по всеки възможен начин да привлекат чуждестранните туристи, които в разгара на дълговата криза в Еврозоната се въздържат да посещават Алпите.

Първите страници на местните вестници, сводката за времето и уебсайтовете за зимни спортове показват една и съща сива действителност – безснежни писти и твърде, твърде малко сняг.

А швейцарците се доказаха като майстори в рекламата за зимния си туризъм (виж видеото в края).

„Това е действителността“, примиренчески коментира Вероник Канел, говорител на Швейцарската организация за туризъм.

В известния курорт Давос бяха мобилизирани около 250 оръдия за сняг,

 

за да подготвят пистите за началото на зимния сезон. Усилията им бяха оценени от близо 3000 ентусиасти, които се качиха миналата събота, за да „открият сезона“ на изкуствена писта сред кафяво-зелен пейзаж.

Усилията на инженерите са обречени на провал заради твърде високите температури за сезона.

Световната метеорологична организация потвърди, че Швейцария страда от най-сухата зима за последните три години.

Хотелиери вече предупредиха, че

 

страната се нуждае от „люта зима“, за да бъде спасен туризма, който осигурява 5% от БВП

 

и да се избегне съкращаването на работни места.

Заетите в туризма продължават да критикуват решението на властите да поддържат „скъп франк“, който все повече ще пречи на развитието на икономиката. От началото на годината франкът поскъпна с 20% спрямо еврото.

„Загубите не са чак толкова значителни и те могат да бъдат компенсирани със съкращаване на разходите. Все пак добрият старт е предпоставка за силен сезон“, отбелязва Ив Бъгман, началник на жп. станцията в Давос.

Канел заяви, че някои хотелиери и собственици на влекове и лифтове вече предлагат специални промоции, докато се молят снегът да завали възможно най-бързо.

 

Снегът не е валял от 19 октомври, но местната метеорологична служба обеща сняг за уикенда,

 

слагайки край на 5 седмичната засуха.

Вероник Канел се тревожи, че ако не завали до средата на декември, то зимният сезон в Алпите ще бъде изправен пред нови проблеми.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 THE LAST

    0 0 Отговор
    КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ВСЕ ПО- ОСЕЗАТЕЛНО ЗАПОЧВАТ ДА СЕ УСЕЩАТ ! ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ ВСИЧКО ТОВА ? КАКТО СЕ ОЧЕРТАВА МАЙ НА КРАЯ ПРИРОДАТА НА ПЛАНЕТАТА САМА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ ОТ СЪСИПВАЩОТО ПРИСЪСТВИЕ НА ЧОВЕШКИЯ ВИД ! СЕДЕМ МИЛИАРДА ЧОВЕШКИ СЪЗДАНИЯ ЕЖЕДНЕВНО СЪСИПВАТ УНИЩОЖАВАТ ИЗСИЧАТ И ЗАМЪРСЯВАТ ! ВРАТАТА НА ,,АДА'' ЛЕКО СЕ ОТКРЕХВА ЗА ДА ЗАПОЧНЕ НАЧАЛОТО НА КРАЯ ! ТРЯБВА НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ КАКТО В МИСЛЕНЕТО ТАКА И В НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ ИНАЧЕ...НИЩО ДОБРО НЕ НИ ОЧАКВА !
  • 2 maikati

    0 0 Отговор
    az sam za globalnoto zatoplane ne obi4am stoda