Last news in Fakti

16 Март, 2012 14:25 1 705 0

Свободата на двама министри

  • трайчо трайков-
  • стефан константинов-
  • оставки

След три години във властта, управляващите не разбраха, че не е достатъчно да натовариш една весела компания в държавния самолет и да кацнеш някъде, за да направиш смислено посещение

Свободата на двама министри - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо се уволняват министри? Обикновено, защото не си вършат работата, за която са назначени или извършват действия, които водят до обществено недоверие и нетърпимост към тях. Само че не и в този случай. Господата Трайков и Константинов си отидоха заради личното его на Борисов.

Двамата уволнени министри стигнаха дотук по различни причини.

При Константинов проблемите са хронични и се задълбочават. Не че здравеопазването е единственият сектор, в който нещата не вървят-има и други. Проблемът е, че вече е неизбежно догодина, преди изборите, Борисов да признае провал. Пълен провал, при който приказките за наследството и предишното управление няма да помогнат. Като смениш четирима министри за 3 години, вината вече носиш ти. Явно е, че Борисов няма идея какво трябва да се прави в здравеопазването, нито може да намери хора, които да му помогнат.

При Трайков нещата са още по-ясни. Той можеше да си отиде заради спрелите инвестиции към страната, заради влошената бизнес среда, заради слабата работа за повишаване на конкурентността на българската икономика, заради провалените и замотани енергийни проекти. Нито един от тези факти обаче не е нов.

Защо си отиде? Защото трябваше някой да си го отнесе за срама на Борисов в Катар.

Той помпозно заведе там половината кабинет и над 100 бизнесмена, за да си поговорят помежду си на катарска земя. Борисов се върна не само от едно безмислено посещение, но и със срама, че това се видя от всички. Той беше унизизен. Сигурно дълго време още ще му се привижда снимката, на която той , стегнат в костюмче, е приет от емира на Катар по джапанки. Може би ще му светне, че и той има проблем със задължителния за министър-председатели начин на обличане.

Но понеже Той никога не е виновен, някой трябваше да си го отнесе. Най-удобен се оказа министър Трайков, въпреки че точно за този гаф той не носи най-голямата вина.

След три години във властта, управляващите не разбраха, че не е достатъчно да натовариш една весела компания в държавния самолет и да кацнеш някъде, за да направиш смислено посещение.

Не че са много премиерските посещения навън, но прекарването на Нова година в Бразилия преди две години, от което последва единствено българска инвестиция в динамичната бразилска икономика и обзавеждането на България еър с няколко нови бразилски самолета, трябваше да му подскаже, че подобни посещения се подготвят внимателно.

Така можеше да не става за смях в безсмисленото катарско приключение.

Всъщност сме длъжни да допуснем и че двамата уволнени си отиват не заради смешния и безпомощен образ,който създадоха на премиера, а заради личната им чест. Заради отказа да пригласят на един ограничен човек, който успешно вдига шумотевица около себе си, но се проваля в това, с което се е заел.

Заради непрекъснатите унижения, на които подлага хората, които работят с него, включително като ги накара да връщат премии, каквито сам е раздавал. Заради демагогията и използването на държавата за лични цели – включително чрез подслушване,телефонен натиск и интриги, както стана ясно миналата година.

Заради бабаитлъка пред собствения си народ и неумението да се формулират цели и да се защитят позиции пред нашите външни партньори. Ами ако е така – да си го кажат бившите министри – вече са свободни хора.

Ивайло Калфин

http://kalfin.eu

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА