Last news in Fakti

26 Юли, 2014 09:45 1 050 0

Най-добрите вратари за сезона

  • вратари-
  • класация-
  • мануел нойер-
  • тибо куртоа-
  • серхио ромеро-
  • гилермо очоа

Стражът на ЦСКА Райс Мболи се представи прекрасно на световното първенство

Най-добрите вратари за сезона - 1
Снимка: БТА/ AP

Седмици преди началото на новия сезон в големите европейски шампионати е редно да си зададем въпроса кой беше най-добрият вратар за изминалите 12 месеца. Несъмнено „старите кучета” и добре познатите имена се представиха на ниво, но на световното първенство в Бразилия изгряха и нови имена, които впечатлиха с представянето си.

Стражът на Байерн (Мюнхен) и немския национален отбор, триумфирал с титлата в южноамериканската страна, Мануел Нойер бе избран от феновете за най-добър вратар на мондиала. 28-годишният футболист игра великолепно на световното, а освен това се представи блестящо и в Бундеслигата, помагайки на баварците да грабнат златото с огромна преднина пред втория Борусия (Дортмунд).

Испанският Атлетико (Мадрид) направи истински фурор в Шампионската лига и бе на секунди от това да спечели трофея. Под рамката на вратата си „дюшекчиите” имаха футболист, който направи може би най-силния сезон в кариерата си – Тибо Куртоа. 22-годишният белгиец, собственост на Челси, за един сезон вдигна цената си с над 10 милиона. Той спечели титлата в Испания, а Атлетико бе отборът с най-малко допуснати голове.

На световното първенство в Бразилия погледите събра и Яспер Силесен. 25-годишният играч на Аякс спечели титлата в местното първенство, а на мондиала бе почти безгрешен.

Южноамериканците Серхио Ромеро и Гилермо Очоа бяха едни от най-неразпознаваемите имена преди световното, но без съмнение всеки футболен запалянко вече е запознат с качествата им.

Ромеро бе смятан за слабото звено в аржентинския отбор, но опроверга съмненията, а на полуфиналите срещу Холандия спаси две дузпи, с което класира тима си за финала. Очоа пък бе най-добрият играч на мексиканците. В момента е свободен агент и едва ли ще има проблем да си намери отбор. Бившият страж на Аячо е на 29 години, но за вратарите няма възрастови ограничения и може да пази поне още един мондиал.

Кейлор Навас от Коста Рика бе с основна заслуга за достигането на четвъртфиналите на отбора, който излезе от „групата на смъртта”, побеждавайки Уругвай и Италия. Алжирецът Райс М’Боли, който бе и единственият представител на родната „А” група в Бразилия, отчая немците на осминафиналите със серия от феноменални спасявания.

Звездата на Лил и нигерийския национален отбор Винсент Ениама бе на ниво през сезона, а на световното направи няколко запомнящи се спасявания.

Джанлуиджи Буфон и Петър Чех може да са стари, но са златни! Италианецът вдигна скудетото в Серия „А” и въпреки че Италия отпадна още в групите на световното, Буфон изпрати един силен сезон. Същото важи и за стража на Челси, докато вратарят на Реал (Мадрид) Диего Лопес затвори устите на критиците с един запомнящ се сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА