Last news in Fakti

28 Май, 2015 10:30 721 0

УЕФА: Корупцията е вкоренена в културата на ФИФА

  • уефа-
  • коурпция-
  • фифа

От Европейската футболна централа призовават промяна на ръководството на световния футбол

След извънредно заседание на върха на УЕФА снощи, Европейската футболна централа призова за спешно пренасрочване на изборите за президент на ФИФА, съобщи Би Би Си.

Срещата във Варшава се състоя по повод арестите на висши чиновници на ФИФА по обвинения в корупция през вчерашния ден. Президентът на УЕФА Мишел Платини е един от най-яростните критици на Сеп Блатер през последните месеци, след като действащият президент на ФИФА реши да се кандидатира за нов мандат, въпреки съпротивата на много футболни федерации, най-вече от Европа. В специално изявление от УЕФА се казва:

„Тези арести за пореден път показват, че корупцията е дълбоко вкоренена в културата на ФИФА. Членовете на УЕФА ще се срещнат отново преди конгреса на ФИФА в Цюрих. Европейската асоциация ще реши какви действия трябва да бъдат предприети, за да се защити играта.

Междувременно членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА са убедени, че има силна нужда от промяна на лидерството във ФИФА и вярват, че изборите за нов президент трябва да бъдат отложени и организирани отново в рамките на следващите 6 месеца.“

Очакванията са, че членовете на УЕФА най-вероятно ще застанат зад кандидатурата на основния опонент на Блатер – принц Али бин ал Хюсеин от Йордания. Самият принц заяви в  обръщение по повод скандала:

„Не можем да продължим с тази  криза във ФИФА.“

Бившият президент на УЕФА Ленард Йохансон вече призова да бъдат преразгледани решенията за домакинство на Световните първенства през 2018 и 2022 г., които трябва да бъдат приети от Русия и Катар.

„Смятам, че това решение трябва да се преразгледа. Сигурен съм, че ще бъдат взети мерки, за да може това да стане. Смятам, че Великобритания трябва да получи Мондиал. Там такъв не е имало от 1966 г., а британците са напълно подготвени да посрещнат такъв.“, заяви Йохансон.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА