Last news in Fakti

2 Май, 2012 17:54 20 120 17

Откриха кръв на 5300 години

  • йоци-
  • пещерен човек-
  • антропология-
  • нанотехнологии-
  • археолози

Италиански и немски учени успяха да стигнат до най-старата човешка кръв – извлякоха я от раните на известния алпийски пещерен човек Йоци. Счита се, че Йоци е замръзнал в алпийската пещера преди 5 300 години. Той е починал, след като е бил пронизан от стрели – това е най-древното убийство, известно днес, предаде Би Би Си.

Древното човешко същество, запазено от ледовете в отлично състояние, е открито през 1991 година. От тогава насетне изследванията върху мумията не спират. Даже през февруари учените от Института по праистория в италианския град Балцано обявиха, че са разчели генома на Йоци.

Последният пробив е, че експертите успяха да извлекат червени кръвни телца, които обикновено се разлагат много бързо. „Находката“ е намерена в раните на праисторическия човек, който е наръган в гърба преди смъртта си. За нея писа и Британското кралско научно дружество.

Това са най-старите червени кръвни телца на човешко същество, намирани някога благодарение на нанотехнологиите. Те имат перфектна форма на поничка, както изглеждат и при съвременните хора.

До момента се считаше, че подобно нещо не може да бъде направено. Учените не се отказали и проучили детайлно тъканта около рана на ръката на Йоци.  Именно това ги отвело до откритието, както и специална атомна технология, която може да разкрие и нови тайни около загадъчните египетски мумии.

Иначе, ясно е, че Йоци имал кестенява коса и кафяви очи. Пещернякът бил на около 45 години, когато е убит, но е страдал от сърце и е имал непоносимост към лактоза. 

Тялото е високо 165 см. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 км на север. Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа преди смъртта си) Йоци е обядвал с дива коза и благороден елен. И двете ястие са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дава данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намерения в стомашното му съдържание полен показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха му е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така, намерен е полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание - пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му. В червата на Йоци е намерен власоглав червей - вид паразит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    9 0 Отговор
    Интересна статия !
  • 2 GolfaForevar

    2 6 Отговор
    ni nameriha li i golfa na toa tarikatin
  • 3 ГОРАН ЦВЕТКОВ

    6 2 Отговор
    a malko predi da umre e namignal s dqsnoto oko na liubimata si 4ernokosa tumni o4i 23 godishna obqdvala div zaek s zelen4uci svaren v sos ot ananos i klunki obilno podpraven s mashterka divi qgodi i malko dafinov list
  • 4 нина илиева

    3 3 Отговор
    Колкото по-малко знаеш - толкова повече говориш, Горанко!
  • 5 ГОРАН ЦВЕТКОВ

    2 2 Отговор
    KAZVA SE goran4e mila
  • 6 Мишо

    9 0 Отговор
    Още интересно е,че мозъкът на йоци бил силно развит в пряко сравнение с индивида от днешни времена Golfarorever,както и от стотици други негови събратя от феномена Перник,която е най-голямата пещера в днешно време.Интересно е още и фактът
    ,че още преди 5 300 години йоци и роднини разбрали,че никога не трябва да купуват GOLF каруци и предпочитали да ходят пеш за разлика от сегашните пещерни перничани. Учените доказали,че след още 10 000години Glfaforever и неговите потомци ще еволюират до нивото на йоци,и ще започнат да се проявяват първите признаци за умствена дейност.
  • 7 Иракли Иракли

    4 1 Отговор
    Пропуснали са да кажат истината за убийството на ЙОЦИ!......А то е,
    че агент "КИРИЛ"го е предал/демек ТРЕНЧЕВ/,А краката му били
    обвити с кожи от неустановено диво животно,вероятно наследниците му в днешно време да са БУЛДОЗЕР!
  • 8 христо ботев

    4 1 Отговор
    Този човек е катострофирал с голф 3-ка през зимата счупил крак и е замръзнал вътре в колата.Гледах по дискавъри намерили са голфа му добре запазен в един ледник,но се предполага че са му откраднали газовата уредба хората на христофор колумб
  • 9 Йоци Госта

    2 2 Отговор
    Значи хората правят отриване на някаква 5000-на кръв,и ето ви простия акъл.БЪЛГАРИНО всичките сте толкова прости че просто няма на къде повече.
    Още поп фолк заведения ви желая,и по малко мислене че с тези тикви до никъде няма да стигнете ако понечите към книга..
    То голфове то простотии ми ходете си в перник бе по цял ден ще лафите за голфове.....ето заради такива прости същества ме е срам да се нарека Българин.
  • 10 ай ся де

    2 1 Отговор
    ами наречи са циганин като искаш!
  • 11 comment

    1 1 Отговор
    О, неразумний юроде /от пост №9/, ти що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН. Ти неразумний юроде навярно за ирония не си и чувал, вероятно поради вродената си Ентелегнтност, отличаваща те от нас, простите български юроди.
  • 12 ааааааха

    0 0 Отговор
    прост народ слаба държава
  • 13 Мартин

    0 0 Отговор
    Миши що не се завреш в гарсониерката ти в СФ и не умреш там като като добре образован модерен човек който всъщност е един бот който си мисли че е повече от другите и умствено и физически сигурно но фактически е един нищо неразбиращ инфантил за който да защитава определен вид научна статия обиждайки други човешки същества като по долни от него не за друго а заради географското им положение се чувства част от науката на света а всъщност е един средностатистически нищо не подозиращ за околната среда и откритията на човечеството софийски гражданин на който е пристигнал от село Грудово пристигнал в града поживял видял мол голям площад странно оцветени павета и разбира се КАФЕТА и различен начин да преживее с нищо не отличаващия си от другите живот поради неговата обикновеност и не достатъчно кураж и рационална мисъл в главата вместо да ходи козар например !
    ЧОВЕК СЕ ОТЛИЧАВА С ДЕЙСТВИЯТА СИ В ПОМОЩ НА ЧОВЕКА , С ОМРАЗАТА,АЛЧНОСТА И ПОКАЗНОСТА СЕ ОТЛИЧАВАТ ХОРАТА КОЙТО УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА ЧОВЕЧЕСТВОТО !
  • 14 бати батев

    0 0 Отговор
    Не разбрах само каква е ползата че са ОТКРИЛИ ТЕЗИ КРЪВНИ ТЕЛЦА,КАКВИ СА ИЗВОДИТЕ.пО ИНТЕРЕСНИ Е КАТО СЕ ВИДИ ДНКАТО ОТ КОЯ НАРОДНОСНА ГРУПА Е ТАЗИ МУМИЯ И ТН...
  • 15 Петър

    0 0 Отговор
    Бухаххахааххааааааааа.... "Bobi", кое му е интерсното ве братчелеее.....
    Еее така не бях се смял !!! ХОХООХОООХохооооооо...
    Е то бива да ни правят на маймуни, но това е вече ПРЕКАЛЕНО !
    Но чакай да се намеся в полемиката по-долу че е МНОГО ПО-ИНТЕРЕСНА от щурата статия.
    Първо: "Бати Батев" - бате, к'Фо речи ? Ъъъъ я си опрай празноговорието брЯ :D
    Второ: "Мартин" и "comment", братлета, що се косите да му обясняваш на оногова ? Он не знае и ЯВНО няма да проумее какво е това Сърказъм, ма то си е за него after all.
    Трето: "Иралки Иралки" ....хахахаа.... много точно !!! 6+ от мен :)

    И сега пак да се върна на "новината", и да внеса мааалко по-различен ъгъл и инфо.
    Виж какво мила Цвети, ако ти още вярваш на ония пиявици (говоря за които СМУЧАТ МИЛИАРДИ ЗА СВОИТЕ НЕНОРМАЛНИ ПРОЕКТИ и ИЗСЛЕДВАНИЯ, говоря за МАСАТА ИНФАНТИЛНИ ОТРОЧЕТА, НАРЕКЛИ СЕБЕ СИ - НАУЧНИ СВЕТИЛА), то ние отдааавна НЕ ИМ вярваме, не вярваме дори и на онези които не им вярват !

    С други думи, ако предположим че въпросната мумия НЕ Е ИЗФАБРИКУВАНА В НЯКОЕ КОЗМЕТИЧНО СТУДИО, С ЦЕЛ - ДА СЕ ИМИТИРА РАБОТА и ПАК ДА СЕ ОТКРАДНАТ МИЛОНИ СРЕДСТВА ОТ МОЯ, ТВОЯ и ВСИЧКИ НАШИ ДЖОБОВЕ, ако все пак това е наистина човешко създание починало преди 5300 г., КОИ СА ОНЕЗИ КОИТО СМЕЯТ ДА ТВЪРДЯТ БЕЗОЧЛИВАТА ПРОСТОТИЯ:
    "това е най-древното убийство, известно днес, предаде Би Би Си."

    ..., след като в Китай, преди САМО някакви си 20-тина години беше открит И ИЗСЛЕДВАН ---> НАПЪЛНО, най-древната момия позната НА КИТАЙЦИТЕ !!!

    Забелязваш ли какво пиша: "Позната НА КИТАЙЦИТЕ" !
    Хората имат Добродетелтта - Скромност (!), и не се облепят с грандомански лозунги, да претендират че са открили НАЙ-ДРЕВНАТА МУМИЯ !

    Та за въпросното "откритие" в Китай - това са няколко монаха преди около 4500 г ПРЕДИ ХРИСТА (направи си сметката колко хиляди години прави това), които са в поза "Лотус", и е предполага че САМИ са си спрели сърцата (или мозъчната дейност), защото така и не са открили НИКАКВИ СТРЕЛИ, НОЖОВЕ и прочее, които да навяват за "убийство".
    Разбира се, да се самоубиеш по този "Духовен" начин, също не е нормално (ако питаш мен), но тук говорим за друго. Затова че хората имат Морала и разбират КОЛКО УЖАСНИ ПОСЛЕДИЦИ БИХА СЛЕДВАЛИ, ако се бяха изтървали да кажат: "Ние открихме най-древния" ? Хората отдааавна не си мерят п...те, за разлика от йезуити и техните наследници - еврейченцата !!!

    Та по темата, кой какво ял. Абе тук има нещо много странно:
    "Също така, намерен е полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет."

    Тоя полен нещо не разбрах(ме) - на няколко часа ли е, или отпреди 5300 г. :D хаххахаааа....


    Апропо, преди 5300 г. е била т.нар. Bronze Age ! (всеки може да провери). А това значе, че говорим за ВЕЧЕ развити Индо-Арийски народи, ВЕЧЕ за развита писменост (Санскрит), за ВЕЧЕ обособени Индо-Аврикански племена, за населена Месопотамия.... и т.н. и т.н.

    За какви ни мислят тези "УЧЕНИ" бре ? За невменяеми грандоманчета КАТО ТЯХ ЛИ ???
    Оле Боже... СРАМОТА !!!
  • 16 Петър

    0 0 Отговор
    Да се извиня за правописната грешка (в бързината)
    "сАрказъм" и да уточня:

    Преди 5300 г. НАИСТИНА е било началото на Бронзовата Ера, защото 5300 г. НЕ СА 5300г. ПРЕДИ ХРИСТА ! Не бъркайте двата щата :)

    5300 г. са реално 3300 г. преди Христа, а това НЕ Е чак толкова отдавна, като се има в предвид, че Индийската Култура датира от 4000-4500 г. ПРЕДИ ХРИСТА, т.е. преди повече от 6000 години !

    Добро утро мили деца :)
  • 17 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Мартинчо,незнам дали мишо е ама ти със сигурност си гневен г.й който скоро не е к....н и явно имаш проблем! Хайде изчезвай ти от дупчицата от където изпълзя,или ходи някъде щото точно такива като теб са ми ясни и прочетени....