Last news in Fakti

20 Юли, 2014 18:54 7 412 20

Кой търгува с паметта на пътниците от полет MH17?

  • боинг 777-
  • джон кери-
  • донецк

Барак Обама и Джон Кери ясно посочиха кой е натиснал спусъка на фаталната ракета. Mълчанието на Путин обаче поставя въпроса дали той наистина контролира руските спецслужби?

Кой търгува с паметта на пътниците от полет MH17? - 1
Снимки: АП/БТА

Ракетната система, използвана за свалянето на боинг 777 на Малайзия еърлайнс в Източна Украйна, е дошла от Русия. Това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Съвсем ясно е, че става въпрос за система, която е била прехвърлена от Русия и дадена в ръцете на проруските сепаратисти в Украйна, каза Кери в интервю, дадено за водещите в Америка телевизии.

Американският президент Барак Обама преди ден в нарочно изявление посочи, че самолетът MH17, пътуващ от Амстердам за Куала Лампур, е свален с ракета.

Държавният секретар не пропусна да отбележи, че

Белият дом знае мястото, откъдето е изстреляна фаталната ракета, така и нейната траектория.

Информацията е получена на базата на сателитни снимки. През последните месеци заради ескалацията на напрежението около руската анексия на Крим и възхода на сепаратистките движения в Донецк и Луганск, Пентагонът пренасочи разузнавателни сателите над тази част от Стария континент, припомниха за Факти.бг пожелали анонимност експерти по сигурността.

Знаем и точния час на изстрелването, отбеляза недвусмислено Кери. Той припомни, че вече са засечени в социалните мрежи и разговори между сепаратисти, които обсъждат свалянето на гражданския самолет, за което Факти. Бг писа. Американският президент Барак Обама е готов да предприеме допълнителни стъпки във връзка със ситуацията около Украйна, каза Кери.

Изводи на Съвета по национална сигурност на САЩ относно полет MH17

1. Нашата оценка е, че полет MH17 най-вероятно е свален от ракета земя-въздух SA-11 (система БУК), изстреляна от територията, контролирана от сепаратисти в Източна Украйна. Ние основаваме това заключение на няколко фактора.

2. През последния месец ние установихме нарастващ брой тежко въоръжение, преминаващо границата от Русия към Украйна в посока към сепаратистките бойци. Миналия уикенд Русия изпрати на сепаратистите конвой от военно оборудване от близо 150 машини, включително танкове, бронетранспортьори, артилерия и множество ракетни установки. Имаме също така информация, показваща, че Русия обучава сепаратистки бойци в база в Югозападна Русия. Това обучение включва и работа с противовъздушни системи.

3. Проруските сепаратисти са демонстрирали умения за работа с ракети земя-въздух и са свалили над една дузина самолети в последните няколко месеца, включително два големи транспортни самолета.

4. По времето, когато полет MH17 изгубва контакт, ние установихме, че ракета земя-въздух е била изстреляна от област, контролирана от сепаратистите, в Югоизточна Украйна. Ние вярваме, че тази ракета е била от типа SA-11.

5. Прихванати разговори на сепаратисти, качени в You Tube от украинското правителство, показват, че сепаратистите са притежавали системи SA-11 поне от понеделник, 14 юли. В прихванатите разговори сепаратистите споменават няколко пъти, че имат и предислоцират системите БУК (SA-11).

6. Публикации в социалните медии от четвъртък показват системи SA-11, придвижващи се през контролираните от сепаратисти градове Торез и Снижне, близо до мястото на катастрофата и предполагаемата точка на изстрелване на ракетата земя-въздух. От тази позиция SA-11 има обхват и височина с възможност да свали полет MH17.

7. Украинците също имат системи SA-11, но ние сме сигурни, че не е имало украински противовъздушни системи в обсега на катастрофата. Освен това украинските сили не са изстреляли нито една ракета земя-въздух по време на конфликта, въпреки че често са се оплаквали от нарушения на тяхното въздушно пространство от страна на руски военни самолети.

8. Малко след катастрофата сепаратисти, включително самопровъзгласилият се „министър на отбраната” на Донецката народна република Игор Стрелков поемат отговорност за свалянето на военен транспортен самолет, което е публикувано в социалните медии.

9. В прихванатия разговор, който беше широко разпространен в интернет, известен сепаратистки лидер казва на друг човек, че сепаратистка фракция е свалила самолет. След като стана ясно, че това е бил граждански самолет, сепаратистите свалят от социалните медии публикациите, с които се хвалят, че са свалили самолет и че притежават системата БУК (SA-11).

10. Аудиозапис, предоставен на медиите от украинските сили за сигурност, е бил анализиран от международни специалисти по разузнаване, които потвърдиха, че това са автентични разговори между известен сепаратистки лидер, сравнявайки предоставените в интернет от Украйна аудиозаписи със записи на известни сепаратисти.

11. Видеозаписи, публикувани вчера в социалните медии, показват ракетна система земя-въздух SA-11, придвижваща се на транспортна установка през Краснодон обратно в Русия. Видеозаписът показва, че на тази система липсва поне една ракета и се предполага, че тя е произвела изстрелване.

12. Събитията на мястото на катастрофата ясно показват, че сепаратистите имат пълен контрол над този район.

Материалът е предоставен от посолството на САЩ в София

ОССЕ заяви днес, че нейните наблюдатели са били информирани, че 200 тела, изнесени от мястото на падането на малайзийския самолет, са качени на влакова композиция от хладилни вагони в очакване на пристигането на международните експерти. Влакът щял да транспортира телата до Донецк, бастион на проруските сепаратисти. Официален Киев води разговори да получи телата, а

сепаратистите не са склонни да ги предадат за международна експертиза.

По последни данни са намерени телата на 223 загинали. В хладилните вагони се намират 192 трупа и 8 части от тела.

Украинските власти не могат да дадат гаранции за безопасността на международните експерти, които ще работят на мястото, където бе свален малайзийският самолет. Това призна пред медии украинският вицепремиер Володимир Гройсман.

Президентът Петро Порошенко е предоставил самолет, с който специалистите да бъдат закарани до най-близкото безопасно място в източната част на страната.

До мястото на катастрофата обаче експертите трябва да стигнат сами, предупреди Володимир Гройсман.

Досега само военни са успявали да поразят самолети на подобна височина -

като например корейския "Боинг 747" през 1983 година над съветското въздушно пространство, или иранския "Ербъс А 300", свален с ракета от американска фрегата в Персийския залив. С подобни оръжия разполагат професионалните армии, но не и бунтовнически групировки, посочва пред „Дойче веле“ германският експерт по въздухоплаването Хайнрих Гросбонгард.

Пилотите на пътнически самолет, който е бил атакуван с ракета, не са в състояние да регистрират нападението. Със системи за ранно предупреждение са оборудвани само военните самолети или тези на някои държавни глави. Пътническите и транспортните самолети не разполагат с такава техника на борда. Овен това дори и да установят, че към тях е изстреляна ракета, пилотите в гражданската авиация не могат да предотвратят удара, тъй като подобни самолети са относително бавни и тромави.

Конфликтът навлиза в съвсем нова фаза

Свалянето на малайзийската машина променя изцяло структурата на украинския конфликт: атаката срещу пътнически самолет на височина от 10 хиляди метра с помощта на ракетна установка показва ясно, че сепаратистите не са някакво безобидно формирование, което разполага само с леко оръжие.

Фактът, че използват такива комплексни оръжейни системи, подсказва, че могат да разчитат на солидна професионална помощ. Да се докаже, че тази помощ идва от армията или тайните служби на Русия, ще е много трудно, но тази версия е твърде вероятна, коментира „Дойче веле“.

Така става все по-ясно, че кризата в Донбас не е просто вътрешноукраински конфликт, а война между Украйна и подкрепяни от Русия сили.

И Кремъл е на кръстопът

Но не само Западът трябва да преосмисли стратегията си. Руската политика също е на кръстопът. Ако Москва не заяви ясно и категорично, че оттегля подкрепата си за сепаратистите, всички опити на Кремъл да отхвърля отговорността за кръвопролитията в съседна Украйна ще са оттук нататък напълно безполезни. Време е президентът Путин да заяви ясно дали наистина иска мир. В противен случай можем да останем с впечатлението, че най-могъщият човек в Русия е изгубил контрола над армията си и специалните си служби, тревожи се „Дойче веле“.

Общо жертвите са 298 души, като от тях 193-ма са холандски граждани, 43-ма са малайзийци (включително 15-членния екипаж), 27 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци, четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и по един гражданин на Канада и Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maurice

    2 15 Отговор
    Путин е по-болен мозък от Хитлер и убийството му е единствения сигурен начин да се сложи край на напрежението в световен мащаб. Той поддържа и севернокорейците и е човекът който винаги застава в контра на нормалния свят и демокрацията. Ш...н комунист!

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Монго

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Maurice":

    Никога не си забравяйте хапчетата. Ако сте си ги взели и въпреки това пишете такива неща, значи имате сериозен здравословен проблем...
  • 3 Emiliyn Kirilov

    0 3 Отговор
  • 4 Toko

    9 3 Отговор
    Г-н Кери,защо не кажете кой изби хилядите индианци,японци,виетнамци,араби,чернокожи,кой мъти водата на целия свят,кой бомбардира София през Втората световна,кой създаде Ал Кайда и Бен Ладен,кой подслушва всичко живо под предтекст,че това са терористи
  • 5 Alex Jermova

    4 0 Отговор
    Мноого се дразня когато започнете да се контрирате Запада срещу Русия.. за, против.. оня бил избивал затова хайде да не съдим строго този! ЩО ЗА ГЛУПОСТ.. Че САЩ и политиката им на по-високо ниво е била деструктивна за доста хора в някои случаи е доказано, в друи се предполага.. за Путин и Русия важи същото.. и двете държави са люлка на насилието над по-слабите, конфликти и интриги на световно ниво. Спрете да се делите на фоби и фили, а се обиденете срещу цялото понятие за насилие и световно господство. Утре ние може да сме на някой самолет и да станем изкупителна жертва на Студената война номер 2
  • 6 Десислава Димитрова

    1 10 Отговор
    и какво?пак се оказах прав.
    скоро ще пуснат и филм с траекторията на ракетата.
    немците безспорно заявяват че в украйна няма вътрешен конфликт ,а инвазия,но се лъжат че путин не контролира процеса или по скоро не искат да повярват в действията на доскорошния си партнъор.лоши времена идват за европа,но по-лоши идват за путин!

    Коментиран от #8

  • 7 Spas Nikolov

    6 0 Отговор
    Който и да разследва този случай, както и всички ние трябва да си зададем въпросителните думички: Кой? и Защо? 1. Защо Русия би свалила самолета- не мога да се сетя за нищо положително. Както и сега се надъхва света, че руснаците са го пушнали...2. Бунтовниците- и при тях някак си не мога да се сетя за девиденти от постъпката. 3. Украйна/Запада?СЩ - тука мисля, че не е нужно да говорим. В момента те са най-активните обвинители в ситуацията. С всички аргументи които са "изфабрикували" наистина излиза, че бунтовниците са го свалили с техника и обучение от русия. Добре звучи, но логичен отговор на въпроса ЗАЩО, няма. Освен ако предположим, че им са малко Укр., Еврпа и СЩ, та затова дай да гръмнем и един пътнически самолет, че да може и другата половина от планетата да ни скочи... Не ми се струва никак вероятно. А страната на обвинителите разполага с богат опит за подобни ситуации - вземета бомбите в хирошима и нагазаки(знаете ли как се стига до тази крайна мярка?, исторя); едни близнаци съборясаха наскоро и не им мигна окото, та за едно самолетче тука говорим...
  • 8 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Задаѝ си простият въпрос,кои даде курс на самолет от гражданска авиация 10 000м над главите на бунтовниците, това са авио-диспечерите на Украѝна , чудесно знаеѝки какво го очаква.Кои прати на смърт 300 невинни ,за да си прави политически капитал.Русия помага на бунтовниците , но руска инвазия ако имаше ,някои нямаше да сварят да се чудят накъде да бягат.Инвазия с танкове и самолети имаше в Афганистан,Либия , Ирак.За Европа я очакват трудни дни,само ако се поведе по зад-океанският сценарии,на разделяѝ и владеѝ , но те с изключение на Англия и Полша, за сега не го правят.

    Коментиран от #14

  • 9 Калоян Петров

    7 0 Отговор
    Ало "Факти", ще ставате все по-малко четени, ако продължавате да заемате профашистката позиция на световен терорист №1 САЩ.Наричате хората защитаващи родното си място "сепаратисти"?
    Фактите ли представяте или интерпретациите на някой малоумник.Ние сме българи и нямаме нужда от хора без морал, без свян, без род и родина, без пол, без ценности като Барак/какво име само/да ни казват от другия край на света, където са избили милиони хора преди да завладеят континента им, кой изтрелял и кого убил.Както Русия, така и Украйна са наши братя и сестри, войната е братоубийствена и ако някой има нужда от нея то той не е някой от участниците или съседите.
  • 10 преподобния расист

    5 0 Отговор
    Американските терористи знаели точно от къде е изстреляна ракетата, както и нейната траектория?!? Защо направо не си кажат цялата "истина" - че имат снимки, на които ясно се вижда как Путин лично изстрелва въпросната ракета?!?
    А дали пък американците нямат толкова подробна информация, защото те самите са отговорни за тази трагедия?! Все пак "великите демократори" имат дълга и много "успешна" история в свалянето на пътнически самолети:
    27.06.1980г. Италия, DC-9 с 81 души на борда, свален от американските военнопрестъпници, няма оцелели
    03.071988г. Ормузки пролив, А300 с 290 души на борда, свален от американските военнопрестъпници, няма оцелели
    17.071996г. северния Атлантик, Боинг 747 с 230 души на борда, свален от американските военнопрестъпници, няма оцелели
    Кой търгува с паметта на жертвите - ислямистката Обама и бандата шизофреници, незнайно защо наричани американски политици.
  • 11 Denis Metodiev

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Maurice":

    Пичага на теб май ти трябват не хапчета както се споменава в коментар #2 а направо доктори и психятри нз как си завършил средното си образование, но си разчовъркай малко мозъка и се сето кой има най-голяма изгода от тази трагедия.
    За мен са господата от по горната снимка които знаят всичко за всички а те за идеалните,перфектните и какво ли още не абе с една дума света вода ненапита.
    Колкото до разследването тъй наречените "сепаратисти" или "терористи" предложиха примирие на УА докато тече разследването,но в това време пак дадоха по телевизията че на Порошенко му е се тая и смята да хвърля снаряди и ракети докато не му свършат.

    Няма да пиша повече че ще се повторим с коментар #9,10

    Жалко за хората.....
  • 12 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    "Видеозаписи, публикувани вчера в социалните медии, показват ракетна система земя-въздух SA-11, придвижваща се на транспортна установка през Краснодон обратно в Русия."
    Скоро будет видео как этот дыявол кремлевский Путин расстреливает малайзиийский лайнер из парабеллума с дарственной надписью Дзержинского!
    Хохловсого рейху - только для геев! Перемога же!
  • 13 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    И никой не споменава за свален от УКРАЙНА пасажерски самолет през 2001-ва! И никой не споменава, че записа пуснат в ютюб с гласовете на "сепаратистите" е създаден ден ПРЕДИ катастрофата (всеки що годе разбиращ от ютюб може сам да провери това), никой не споменава, че кадри заснети с предвижване на руския комплекс Бук е заснет в контролирана от украински воени територия (гугл стрит вью ви е на помощ), никой не споменава за това, че край боинга преди свалянето летяха два украински изтребителя, никой не споменава, че малазийския боинг доста прилича на самолета на Путин, с който бяха се пресекли в един коридор над варшава! А иначе статия е правдива и съвсееееем не е пропоганда!
  • 14 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хрисофор Карамфилов":

    не мога да разбера логиката ти.виновни са диспечерите дето преместили курса на самолета ,а не тези дето го са свалили. до този момент през зоната на конфликта са си летяли самолети,никой не е очаквал че руснаците ще стрелят по граждански.те ползват руските радари и имат инфо.в случая е станала засечка ,в близост е имало украински изтребител и сепаратистите са пушнали грешния самолет.путин индиректно това казва в тези два дни ,а сега извади и данните на радарите си.местните хора също твърдят че в района е летял и военен самолет.
    инвазията на русия е дозирана.тя няма интерес да окупира украйна ,а само да я дестабилизира трайно,при което процесите на интеграция ще се отложат за украинците във времето.ти ако може да смяташ и ако си чел история знаеш за колко време и каква логистика изисква организирането на партизанско движение с тази масовост и боеспособност без външна намеса.няма как селяни и работници да се организират толкова бързо във военни команди деистващи организирано и използващи наи-съвременните военни системи.ако гледаш достатъчно руските канали ,много лесно може да отсееш набързо мобилизираните местни селяни и профибойците.първите носят автоматите си като гегите си и са оскъдно облечени и снаряжени,съвсем по друг начин изглеждат спецназовците.всичко това ще се разбере ,а и вече се знае.при военните загуби постоянно се намират тела на граждани на русия ,а и във времето на фейсбук скрито няма.

    Коментиран от #16

  • 15 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор
    Първо кои е свалил самолета ще каже международна комисия,а не ти или някои които е страна в конфликта.Украинската страна упорито отричаше да е имало неин самолет в зоната на поражение, изведнъж се появи су-25 в близост до падналият самолет,много съвпадения маи се натрупват.Ако беше ходил в казарма щеше да знаеш колко бързо ,граждани ,а не селяни както ти си ги нарекъл могат да се организират във военни формации,и да воюват когато се наложи,то за това е казармата.История я чети ти имаш нужда По време на В.С. воина Зад фронтовата линия ,в немския тил са се самоорганизирали от местното население и деѝствали партизански отряди с размерите на малки армии,Само отряда на Ковпак е наброявал около 50 000 ч. Има спомени на оцелели германци ,хич не им е било лесно,повече няма да ти отговарям,коѝ разбрал разбрал

    Коментиран от #17

  • 16 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    "...инвазията на русия е дозирана...", ахааа, демек дозирана инвазия. Някои хора ще подминат Збигнев Бжежински и Хенри Кисинджър по изразни средства и словесна еквилибристика на "политическия фронт" Браво, даже и похвално, само дето в главите на някои хора нещо не е дозирано, както трябва...

    Коментиран от #18

  • 17 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хрисофор Карамфилов":

    събраха ти се много грешни хипотези.
    първата е че не съм бил в казармата.там в онова време ни един нямаше представа за какво става въпрос от наборниците ,а от тези на свръхсрочна служба при 99%!до края на казармата се научавае на всички грешни навици.да бъдеш разсипник,да скатаваш,да пиеш .хващаш гъбички на краката, трипер от местните циганки и т.н.при това съм бил в бойно потделение,а в кадрираните майтапа бе доста по-голям.
    втората невярна хипотеза.за лесното организиране на военни от гражданското население.явно не си чел записките на захари стоянов или тези на революционерите на вмро,но си чел рекламните материали на съветските партизани.рекламни материали щото нямат нищо общо с истината дори и според днешните руски историци.партизаните в тила на немската армия до 1943 година включително са почти изцяло дошли от ссср кадрвови военни и което е по-интересното са изловени и неутрализирани от немците макар че немците са нямали достатъчно сили в украйна ,белорус и западна русия.ето днес научи нещо ново.освен това партизаните в тила на немците по нищо не са се различавали от сегашните в украйна.подкрепяни от ссср използващи структурата на армията му и ресурсите му.само че не са можели както днешните да взимат мирни граждани за заложници и поради тази причина са били унищожени.руските филми за войната го потвърждават индиректно със сюжетите си как немците постоянно ловят съветски партизани въпреки жестоката им съпротива.

    Коментиран от #19

  • 18 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "Монго":

    за теб може да не е доказана,но за правителствата на целия свят е!никой в европа няма илюзии какво става ,без соцносталгиците . дори путин лично да убиваше украинци ,вие пак щеше да търсите скрити добродетели в дейността му.като чета кви хипотези си правите и си вярвате в тях не ми е чудно от кой народ са произлезли македонците!
  • 19 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    "руски филми го доказват"!!!! а според други филми човечеството е пазено от трансформери, тор и железния човек

    Коментиран от #20

  • 20 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "nakata88bg .":

    нака,спама ти ми е ясен.демек няма какво да кажеш по същество!