Last news in Fakti

21 Юли, 2014 10:50 1 009 0

Спешни мерки за конфликта в Газа

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • оон-
  • загинали-
  • конфликт

Съветът за сигурност на ООН проведе закрито заседание за ситуацията в Близкия Изток

Спешни мерки за конфликта в Газа - 1
Снимка АП/БТА

Кървавият конфликт в Ивицата Газа не стихва и за миг. Заради ситуацията Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание и призова за незабавно прекратяване на огъня, съобщава Би Би Си.

Спешните разговори дойдоха след като Бан Ки-мун описа обстрела на предградие в град Газа като "брутални действия".

Съветът за сигурност на ООН проведе закритото си заседание по искане на Йордания, която предложи строги мерки за прокарване на мир в региона.

Въпреки това, страните членки успяха да се договарят за по-слаби мерки и приеха резолюция, базирана на споразумението между Израел и Палестина от края на 2012 година.

Съветът за сигурност изрази сериозна загриженост относно нарастващия брой на жертвите и призова за "спазване на международното хуманитарно право, включително защита на цивилното население.

Неделя бе описана като най-смъртоносният ден и за двете страни на конфликта от началото на бойните действия преди 2 седмици. Вчера смъртта си намериха 13 израелски войници и над 100 палестинци. Президентът на Автономните територии Махмуд Абас заяви, че израелската армия е извършила „истинско клане“ в източното предградие Шеджаия, където загинаха над 60 души.

Той призова за спешни разговори, заявявайки, че "положението в Газа е нетърпимо" и описа израелските атаки като "престъпления срещу човечеството."

Вчера израелски танкове обстреляха обекти на ислямсткото движение „Хамас” в Газа, а една жена загина при въздушен удар.

Дипломатическите усилия за решаване на конфликта бяха засилени след като броят на палестинските жертви от 8-ми юли насам надхвърли 470, а Израел загуби общо18 войници и двама мирни граждани.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери замина днес за Кайро, за да обсъди кризата с египетските лидери.

Снощи военното крило на „Хамас“ обяви, че разполага с пленник. Новината предизвика масова демонстрация на радост в по улиците на Газа. Израел обаче отрече информацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА