Last news in Fakti

14 Август, 2014 17:02 1 677 0

Украйна може да спре транзита на газ за Европа

  • газ-
  • украйна-
  • санкции-
  • русия

Останалите санкции срещу Русия включват блокиране на активи, ограничаване на търговски операции, както и забрана за навлизане на морски съдове и летателни апарати на украинска територия

Парламентът на Украйна даде зелена светлина на инициативата инфраструкктурата за пренос на газ да бъде отдадени под наем на съвместно предприятие с участието на фирми от ЕС или САЩ.

Украйна ще държи 51% от дружеството, което ще управлява както тръбопроводите, така и подземните съоръжения за съхранение на газ, съобщава РБК.

С 224 гласа „за“ украинският парламент – Върховната рада прие на второ четене икономическите санкции срещу Русия, заради анексирането на Крим. Законопроектът беше одобрен на първо четене, но преди да влезе за окончателно обсъждане се доработваше активно в парламентарните комисии.

Текстът съдържа 29 мерки, сред които и спиране на транзита на руски газ през територията на Украйна. Останалите санкции срещу Русия включват блокиране на активи, ограничаване на търговски операции, както и забрана за навлизане на морски съдове и летателни апарати на украинска територия.

От приетия закон отпаднаха предложенията за ограниченията за медиите и интернет.

Междувременно, остава неясна съдбата на блокираните на границата с Русия руски камиони, които превозват хуманитарна помощ. От Червения кръст обявиха, че продължават преговорите за съдбата на руския конвой.

Най-малко 22 цивилни са загинали през последните 24 часа при минометен обстрел на обкръжения от украинската армия сепаратистки град Луганск.

По-рано днес лидерът на проруските сепаратисти в Луганск Валерий Болотов обяви, че се оттегля. Неофициално се говори, че Болотов е бил ранен и е приет на лечение в болница.

Оставката му идва седмица след като лидерът на бунтовниците в Донецк, Александър Бородай се оттегли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: