Last news in Fakti

11 Септември, 2014 10:25 2 200 12

Обама: Ще ударим Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • барак обама-
  • джихадисти

За тази цел се изпращат 475 военни в Ирак, които ще имат ролята на военни инструктори за иракската армия и няма да участват във военни действия

Обама: Ще ударим Ислямска държава - 1
Снимка: АП/БТА

Няма да се поколебая и ще ударим Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това обяви в телевизионно обръщение президентът на САЩ Барак Обама. В навечерието на 13-та годишнина от атентатите от 11 септември той обяви стратегия за ограничаване на влиянието на радикалната ислямистка групировка, която през последните месеци завладя обширни райони от Сирия и Ирак и обяви халифат.

В телевизионното си обръщение към нацията Барак Обама ясно обяви, че всяка групировка, която заплаши Америка, няма да намери сигурно място.

За тази цел се изпращат 475 военни в Ирак, които ще имат ролята на военни инструктори за иракската армия и няма да участват в военни действия. Военни анализатори припомнят, че в Ирак вече са разположени около 2000 американски военни, отбелязват от Си Би Ес.

АП припомня, че джихадистите от Ислямска държава се прочуха със своята бруталност, обезглавяване на вражески войници и западни журналисти. В социалните мрежи редовно се появяват видеа с обезглавяване на пленници.

Нашата цел е ясна: Ние ще отслабим и в крайна сметка ще

унищожим Ислямска държава чрез обхватна и последователна антитерористична стратегия, закани се американският президентът. Инициативата съдържа систематична кампания от въздушни удари, сътрудничество с иракското правителство и хуманитарна подкрепа на населението.

Освен това Барак Обама възнамерява да разшири списъка с целите на въздушните удари срещу позиции на ислямистите в Ирак. Той даде разрешение за нанасяне на въздушни удари в края на август. В момента са извършени над 150 военни мисии по цели на терористичната организация, броят от „Дифънс уикли“.

Белият дом не може да разчитат на режима в Сирия за борба срещу ислямситите, защото той тероризира собствения си народ, уточни Обама. По тази причина той отново отправи искане към Конгреса за допълнителни правомощия и финансови ресурси за тренировка и екипиране на бойците от сирийската опозиция. Освен това САЩ са готови да оглавят широка коалиция срещу Ислямска държава. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че от дни в региона на Близкия изток е американският държавен секретар Джон Кери. Той е натоварен с мисията да получи подкрепа от силите в региона за единен фронт срещу джихадистите.

Барак Обама припомни и бруталността на организацията, споменавайки показната екзекуция на дваматаамерикански журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.

Освен това Обама обеща и мерки за прекъсване на финансирането на организацията и за преследването на бойците от Ислямска държава в Близкия изток. Освен това САЩ ще предоставят и хуманитарна помощ на засегнатите от напредването на Ислямска държава местни жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР2

    5 0 Отговор
    поправка иска да каже че ще продължават да ги снабдяват и подкрепят с каквото могат все пак им вършат мръсната работа в региона нали така както в сирия украйна тунис либия алжир египет ирак и т.н. но в карйна сметка за всичката тази пролята кръв ще трябва да се заплаща а с какво и как сами ще видите
  • 2 Змей Горянин

    6 0 Отговор
    В крайна сметка всички вече знаем, че ИД е създадена от САЩ и финансирана от Саудитска Арабия и Катар и колкото и да се пъне Банана, сценарият е ясен и добре отработен - първо създаваме терористична група, храним я, обличаме я, въоръжаваме я и като дойде време, почваме да се борим с нея и пак да трошим държавна пара и, което и по-важно, цял свят ни счита за миротворци и носители на демокрация.
  • 3 Монго

    4 0 Отговор
    Който си е дробил попарата, да си я сърба...
  • 4 Valentin Waltschew

    3 0 Отговор
    съмнително че може да се победи ИСИЛ само с въздушни удари... колкото и свирепи да бъдат... без маринците няма как да стане.. видяхме колко струват Иракските войни, като се покажат Исламистите, хвърлят оръжието и бягат. Разбирасе ако бяха послушали Буш да оставят поне 10,000 след изтеглянето ИСИЛ нямаше да съществува днес, но Обама миротвореца комунист се издъни и там. Наи интересно за мен беше че президента не смята Ислямслката Държава за ислямска, понеже истински ислямци не убивали и колели невинни жени и деца... явно в Оксидентал и Колумбия не преподават световна История, или "най умния" президент в историята на САЩ, е спал по време на лекциите за исляма в историята...

    Коментиран от #5

  • 5 Johny

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Valentin Waltschew":

    ЕВАЛА
  • 6 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    че ще я победи военно никой не се съмнява,но в обществото там няма алтернатива и след ид ще се появи ид 2 ,а после и и 3...арабите в региона трябва да си изживеят средновековието ,но хуманитарните стандарти на сащ и европа не могат да го понесат,като сложим и икономическите интереси,а и израел картинката се заформя с много цветове ,но червеното е преобладаващо.

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Мдааа, като великите победи във Виетнам и Афганистан...
  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    точно така.във виетнам победи след войната ,а в афганистан в момента.

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Аха, като сега в Ирак...

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    както и в ирак.ти за кого съжаляваш?за бин ладен ,садам или комунистическия режим в източна европа и далечния изток?дори при сегашните незавършили конфликти ,жертвите са много по- малко от тези ,при кроткото управление на свалените от сащ диктатори.това че в арабския свят народите нямат капацитет да живеят цивилизовано ,не е проблем дошъл от сащ.

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Оценката ми за една или друга "американска" победа няма нищо общо с жалеенето за даден арабски диктатор, терорист или провалил се обществен строй. това,че в Иран пишат на арабски не значи,че са араби /езика им фарси, за домашно ти е тяхната националност/. Показваш огромна дупка в общата си култура...
  • 12 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    арабския свят е образно казано,афганистан не са араби, в ирак живеят болшинство неараби,в иран също.прав си, но района като част от халифата е популярен с това име от мароко и тунис до пакистан.