Last news in Fakti

19 Септември, 2014 14:07 1 288 1

Обама: Сирийската опозиция се бори не само с "Ислямска държава", но и с режима на Башар Асад

  • сащ-
  • опозицията-
  • сирия-
  • барак обама-
  • помощ-
  • въоръжаване

И Сенатът на САЩ гласува плана за въоръжаване и подготовка на Свободната сирийска армия

Обама: Сирийската опозиция се бори не само с "Ислямска държава", но и с режима на Башар Асад - 1
Снимка: АП/БТА

И двете палати на Конгреса на САЩ одобриха плана за оказване на помощ на сирийската опозиция в борбата срещу „Ислямска държава“, обяви президентът Барак Обама след гласуването в Сената. По думите му, мощната подкрепа за плана, предвиждащ въоръжаване и тренинг за умерената сирийска опозиция, доказва, че гражданите на САЩ са единни в противостоянието си срещу ИД, предаде „Ройтерс“.

Според сенатора от Аризона, републиканеца Джон Маккейн, „Ислямска държава“ представлява заплаха и за САЩ. Сега текстът на документа трябва да бъде подписан от държавния глава. Обама благодари на всички парламентаристи за сътрудничеството по темата, включително и на републиканското мнозинство в палатата на представителите.

Над 40 държави, включително от арабския свят, са предложили своята помощ в рамките на антитерористичната коалиция, добави Обама. На 11 септември той представи нова стратегия за борба с „Ислямска държава“, заявявайки, че САЩ няма да изпращат войски в Ирак, а вместо това ВВС ще засилят интензивността на въздушните удари, като Вашингтон предлага да създаде и оглави широка международна коалиция за борба с радикалните ислямски бойци в Сирия и Ирак.

Коментирайки приетата от Сената резолюция, президентът Обама отбеляза, че подкрепата за сирийската опозиция и Свободната сирийска армия е ключов елемент в стратегията на Вашингтон, тъй като бунтовниците се сражават не само с терористите на „Ислямска държава“, но и с „тиранията на режима на президента Башар Асад“.

По план първоначално сирийската опозиция ще бъде снабдявана само със стрелково оръжие, а по-късно – и с по-сложи видове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виктор

    1 0 Отговор
    Фашисти Американски