Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 16:50 2 888 10

С орден и парад посрещат Путин в Белград (Видео)

  • путин-
  • сърбия-
  • белград
С орден и парад посрещат Путин в Белград (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

С държавни почести и военен парад беше посрещнат руският президент Владимир Путин в Белград, съобщава АП.

Той пристигна днес малко след обяд, за да участва в тържествата по случай 70-та годишнина от освобождаването на сръбската столица.

Сръбският президент Томислав Николич връчи на Путин най-високия сръбски държавен орден – Орден на република Сърбия – първа степен. Досега по-ниски степени от него са били раздадени на 18 държавни глави, уточнява РТС.

„Скъпи братко Владимир, сръбският народ е горд, че ти носиш този най-висш сръбски орден“, проговори на руски сръбският президент Томислав Николич. От своя страна Путин благодари за наградата, отбелязвайки че тя е знак на уважение към Русия и руския народ. „Не смятам, че съм направил нещо, за да я заслужа“, скромно коментира Путин.

Той не пропусна да отбележи, че Русия гледа на Сърбия като най-близкия съюзник и роднина.

В чест на високия гост за първи път за последните 30 години в Белград се организира парад със самолети, оръдия и танкове. Двамата президенти се отправиха към Паметника на освободителите в сръбската столица, за да поднесат венци. Военен оркестър изсвири химните на двете страни, след което лидерите се разписаха в книгата за почетни гости.

Осъществяването на проекта „Южен поток“ се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

„Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия“, изтъкна руският президент.

Русия застава зад принципната си позиция, а тя се основава не само на нашето приятелство и близост, но и на международно право и справедливост, заяви руският държавен глава, коментирайки казуса независимостта на Косово.

Сърбия вижда в Русия искрен и голям приятел и високо оценява помощта на Москва за запазване на териториалната цялост и суверенитет, особено що се отнася до Косово, каза президентът на Сърбия, цитиран от Танюг.

Путин на свой ред каза, че двете страни имат много общо в миналото и имат добро бъдеще. Той напомни, че преди 70 години са водени борби за освобождението на Белград.

По улиците на Белград са разлепени плакати с образа на руския лидер и пожелание „Добре дошъл” на сръбски и руски език, а на много места се продават тениски и сувенири с неговия портрет.

Сърбия се оказва разкъсвана от желанието за присъединяване към Европейския съюз и традиционната близост с Русия в момент, когато Студената война отново напомня за себе си. Затова и посещението предизвиква огромен интерес по света.

Въпреки че руският президент ще бъде в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието са акредитирани над 900 представители на медиите.

Путин кацна в Белград на път за Милано, където ще се проведе срещата Европа-Азия.

Белградският анализатор Игор Новакович споделя пред БНР, че посещението на Путин в Сърбия може и да не повлияе позитивно върху евроинтеграцията на страната.

„Не виждам посещението на Владимир Путин в Белград като позитивен сигнал, допринасящ за европейската перспектива на Сърбия и по-специално заради 31-ва глава от преговорния процес, според която Сърбия е задължена постепенно да води и да съгласува обща политика в сферата на външните работи и сигурността с ЕС“, коментира Игор Новакович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    4 0 Отговор
    Сърбия е за пример на България, която не се дистанцира от Русия. Нали САЩ ги бомбандираха. Това не беше толкова отдавна. Нашите управници са предатели.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Toko

    4 0 Отговор
    То САЩ и нас бомбардираха ма Роската и Боко продължават с м..тите с пълна пара!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    сърбите скоро показаха че нищо не са научили и скоро ще завалят нови шамари по вратовете им.като наш най-сериозен враг през 20 ти век аз не ги съжалявам и им пожелавам да станат още по-близки с другаря путин,западните покраинини все пак трябва един ден да си дойдат в бг.
  • 5 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    Сърбия е задължена постепенно да води и да съгласува обща политика в сферата на външните работи и сигурността с ЕС - именно затова време е и ние да се махаме от ЕС! под прикритие на една ИКОНОМИЧЕСКА общност ни пробутват ЧУЖДИ решения за НАШИ външни и вътрешни дела!

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "nakata88bg .":

    без ес нито една държава от източна европа няма шанс за адекватно икономическо и политическо развитие.това е причината и всички такива държави без русия да се стремят да изпълнят критериите и да влязат в евросъюза.без него сърбия ще продължи да пропада икономически и политически,което е в български интерес поне за момента.русия нито иска нито би могла да спаси сърбите ,но ги подлъгва с обещания,което показва незрялостта на сръбските политици,то кво да се чудим президента им николич е политически близнак на волен сидеров.
  • 7 историята казва:

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Сърбия винаги е имала мръсна политика към България, вкл. и по така наречения македонски въпрос. И винаги това е ставало в съюз с русия.
    На какво им се възхищаваш и кой е предателя?

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "историята казва:":

    Сърбите винаги са ни надцаквали, да и винаги в съюз с Русия, ама ние през ПСВ и ВСВ с кой бяхме в съюз и на кой бяхме врагове, и после що се чудим. А сърбите в съюз или не си правеха каквото си искат /т.е. отстояваха си своите интереси/, за справка-Тито, да не би да слушкаше СССР. Ама нашите политици винаги са били пут*овци..., и винаги другите им са виновни.

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    нашите политици не отценяваха коварството на сърбите и тяхната омраза към нас,която прикриваха в идеите за единно православие.за да идем на страната на германия през световните войни ,основна причина е ножа който ни забиха сърби,руснаци и гърци през балканските войни.така че аз не вярвам в този единен славянски фронт дето сега и путин се опитва да рекламира.сръбските политици последните 30 години биха всички рекорди по простотия и от голяма федерация със сръбски национални символи днес владеят опърпана държавица по-бедна и по-малка дори от нас дето загубихме всичките си войни през 20 ти век.ако трябва да перефразирам един наш интелектуалец ,милошевич зари с лопата за 10 години това което сръбските политици копаеха с игла два века.най-смешното е, че наследниците му не са научили нищо и сръбското пропадане ще продължи.
  • 10 theodor cole

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "историята казва:":

    Molya mrazete razumno. Sarbia dade 5000 zhertvi v nashata Osvoboditelna voina ot 1877-78 godina. V Belgrad e parvata Balgarska Legiya na Rakovski, i Levski. Molia, ne badete zlopametni. Osven tova, Balgaria na Ferdinand predade pravoslavieto, saiuzi se s nashite porobiteli turcite, i razbira se stana vrag na Rusia. Molia osaznaite strashnite greshki na Balgarskite tzare i politici. I stiga veche s taya makedonia. Zaedno, nie prevzemahme Istanbul. Samo predatelskata politika na Balgaria poprechi da izmetem isliama ot nashite zemi. Mnogo e losho da si predatel i neblagodarnik. Tochno tova e Balgaria.
Новини по държави: