Last news in Fakti

17 Октомври, 2014 21:52 2 009 10

Путин даде неясни обещания за газа и примирието

  • путин-
  • порошенко-
  • газ-
  • донбас-
  • сметки

Нищо няма да даваме на вересия. Нужно е потребителят да има дисциплина, заяви Путин

Верен на стила си руският президент Владимир Путин поиска Европа да помогне на Украйна да се разплати газовите си задължения към „Газпром”, предаде АП.

Това стана ясно след срещата в Милано на държавните глави на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. Двамата политици се видяха при закрити врати след края на срещата Азия – Европа (АСЕМ) в Милано. Това беше втората среща на двамата политици, които се видяха на работна закуска в петък сутрин.

Смятаме, че нашите европейски партньори, Европейската комисия също могат да подадат ръка на Украйна, за да разреши този проблем, каза Путин.

Путин ясно показа, че Кремъл е готов да използва газовата карта срещу Киев. Общият дълг на Киев за доставки на руско синьо гориво възлизал на $10 млрд., но реално трябва да се намери решение за $5,5 млрд. от тях, отбеляза руският президент. Той посочи, че Москва е готова да намали цената със задна дата със $100 като по-този начин най-належащите за плащане ще са само $4,5 млрд.

Той заяви, че Старият континент има опция да отпусне на правителството в Киев заем или гаранции от "първокласна" европейска банка, която да изплати газовия дълг в размер на $4,5 млрд. Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Киев се е съгласил да предплаща доставките, а дългът възлиза на около $3,5 млрд.

Енергийни експерти посочват, че такива разминавания в трактовката на дълга говорят по-скоро, че Кремъл не търси споразумение, а протакане на преговорите и извиване на ръце.

Президентът на Русия добави, че е отбелязан напредък след като с Порошенко са се споразумели за "условията", съгласно които доставките на газ до Украйна могат да бъдат възобновени през зимата. "С нашите украински партньори се договорихме за условията за подновяване на газовите доставки за Украйна, обсъдихме всички моменти от споразумението", каза той. Русия вече няма да доставя нищо на Украйна на вересия, недвусмислено предупреди Путин, цитиран от официозната руска агенция ТАСС.

Нищо няма да даваме на вересия. Нужно е потребителят да има дисциплина, заяви Путин. Той не пропусна да отбележи, че на Киев е предложена достатъчно ниска цена.

 Междувременно Порошенко каза, че с Путин не са постигнали практически резултати по въпроса с газа, но се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, за когато е насрочен нов кръг от преговори в Брюксел между Русия, Украйна и ЕС.  

Владимир Путин заяви след срещата си в Милано с украинския президент Петро Порошенко, че и двете страни в украинския конфликт не изпълняват напълно споразуменията от Минск, съобщи ТАСС. Руският президент йезутски не пропусна да отбележи, че Кремъл не е страна в кризата в Донбас, но полага всички усилия за намиране на мирен изход.

Това са ключови документи, които трябва да се осъществят, поиска Петро Порошенко да се спазват договореностите от Минск за спиране на насилието в Донбас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 usa ссср все тая

    2 0 Отговор
    ами да си озаптят фашистите.
    на някой от вас да му дават даже и баничка, без да е платил?

    Коментиран от #2

  • 2 Ветеран

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "usa ссср все тая":

    Фашисти са българските комунисти!

    Коментиран от #4

  • 3 хорошоото

    1 0 Отговор
    Браво мистър Путин, много ми хареса това изказване: Трябва да има дисциплина:)))) Кеф, само колко готино звучи. Сега намерете едни 5 млд. и да пускаме газа. Бой по каските и да се слягат по-ниско. Порошана, той хайвана каво да каже, нито има парите, нито зависи нещо от него.Сега ще кляка на есето да му платят сметката, но просто не ми е ясно какво ще си вземат те от Украйна. Все пак и те на вересия не помагат.
  • 4 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеран":

    Стига сте ме плашели с тези български комунисти! Няма да мога да спя, а между другото, останаха ли вече такива? А да, пълно е с тях...,във филма "На всеки километър"
  • 5 зомботрон

    0 2 Отговор
    Снимката направо кърти - Погледа на казака към джуджето е красноречив:,,Ако ти зашия една баница,коленете ще ти се обърнат наопаки , ще се напикаваш и лигата ще ти капе докато си жив!"

    Коментиран от #6

  • 6 V16

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "зомботрон":

    само че шамарите в света Путин ги раздава и можеш само да мечтаеш украинския да направи нещо хахахахахаха
  • 7 бг

    3 0 Отговор
    манипулативно отразяване на нещата, склонен съм да приема информацията от руски вести за по-правдоподобна.
  • 8 Герман

    1 0 Отговор
    За независимост се плаща с абсолютна загуба на независимост... или има СВОЯ държавна политика или братята от Европа " обещават" изключително "безвъзмездна" помощ...
  • 9 nakata88bg .

    2 0 Отговор
    от 10 млрд дълг руснаци искат да им се плати 3,5млрд - и това е било "протакване и извиване на ръце"!!! .ааааси изводите!!! като са толкова щедри, да дадат на украйна тези 10млрд! или пък полша да започне да доставя полските въглеща на версия, както поискаха украинци!
  • 10 Монго

    2 0 Отговор
    "Путин даде неясни обещания за газа и...", тенденция или русофобство? Всъщност няма значение, всеки има право на мнение. А Порошенко да не би да е дал ясни обещания за плащане на дължимото...,отново реципрочен въпрос. Сключил си договор, консумираш, не плащаш-милиарди, и после използват това за да ти извият ръцете. Забележете-ръцете, не главата, защото проблема ако е поставен на междуличностна плоскост, ще ти се стъжне живота. Някой спопня ли си, че в началото на Олимпийските игри, с оглед на информацията, че ислямисти ще правят атентати, САЩ изпрати два кораба в близост до териториалните води на Русия /справка в "чичко" Гугъл-винаги/. Ама разбира се, логично. А някой терористе взривил хокейната шайба на американския отбор по хокей, а корабите ще го попилеят с..."Томахок". Да, ама не /израза е цитат/ а някой задал ли си е въпроса за целта на САЩ. Аз мога да предоставя предположение /за, което не твърдя, че е меродавно, но може да се помисли по него/, та в Крим /Русия има договор за ползването на военните бази там с Украйна/, и какво имат те там? Да предположа-радиолокационни бази, както и такива за електронно разузнаване, включително и за...космическо разузнаване. А такааа, и какво ще стане ако Украйна разтрогне договора с Русия? Само предположение-САЩ ще се наместят там. И т.н. и т.н. Ама друго си е-демокрация, евроГейинтеграция, Путин-автократ, Цецка Цачева мисис свят /опа, това е за друга тема/, та така...
Новини по държави: