Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 12:46 1 402 1

Кризата в Украйна е заплаха за Европа

  • украйна-
  • атлантически клуб-
  • русия-
  • донбас

Главните въпроси за дискусия включваха практически стъпки за прекратяване на конфликта в Украйна, както и идеи и процеси, които биха спомогнали постигането на решение

Кризата в Украйна е заплаха не само за региона, но за цялата евро-атлантическа структура на сигурност. Около този извод се обединиха участниците в организирания от Атлантическия клуб на България форум в София.

Участниците от Русия, Украйна, САЩ, Обединеното кралство, Латвия, Турция, Франция, Германия, Полша и ЕС размениха идеи. Те дискутираха и предложиха различни мерки относно политическите и дипломатически предизвикателства, сред които конституционни и правителствени реформи, национална сигурност и управление на кризи, икономика, търговия и енергийна сигурност, лингвистични, културни и религиозни въпроси.

Имайки предвид динамиката на кризата в Украйна е важно да се състоят периодични срещи с цел да бъдат поставени всички проблеми на обсъждане и да се започне конструктивен диалог. Това заяви пред Факти.бг Николъс Гвоздев от американския Браун юнивърсити. Той посочи, че тези срещи нямат за цел да се изработи конкретен документ, а да се започне диалог.

Европейският съюз само ще загуби, ако не намери изход от кризата в Украйна, коментира пред Факти.бг директорът на Латвийския институт за международни отношения Андрис Спрюдс.

Русия вече посочи как вижда ситуацията. Всички се запознахме с позициите на президента Владимир Путин, обявени на форума в Сочи Валдай, посочи пред Факти.бг Александър Габуев от в. „Коммерсант“. Според него е важно да се води диалог.

Главните въпроси за дискусия включваха практически стъпки за прекратяване на конфликта в Украйна, както и идеи и процеси, които биха спомогнали постигането на решение.

Обезпокоени от продължаващата криза в Украйна, Атлантическият клуб на България, в сътрудничество Ян Кернс от Европейската мрежа за лидерство (European Leadership Network), Джим Колинс от Фондация Карнеги за международен мир (Carnegie Endowment for International Peace), Волфганг Ишингер от Мюнхенската конференция за сигурност (Munich Security Conference) и Игор Иванов от Руският съвет за международни отношения (Russian International Affairs Council) започват инициатива за изграждане на диалог между млади представители от Украйна, Русия, Европа и Съединените щати по щирок спектър от въпроси относно бъдещето на Украйна в средносрочен план и бъдещето на Евро-атлантическата сигурност, като дългосрочна цел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    че кризата е заплаха за европа е ясно, путин иска ес да се разпадне и русия отново да бъде важен политически и икономически фактор за региона,който той като диктатор да осребрява.