Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 21:10 1 297 1

Швеция призна Палестинската автономия за държава

  • палестинската автономия-
  • палестина-
  • държава-
  • швеция-
  • маргот валстрьом-
  • израел-
  • статут

Израел отзова посланика си в Стокхолм в знак на протест

Правителството на Швеция призна Палестинската автономия за държава. Решението е било взето на днешното заседание на кабинета на министрите, съобщи в. Haaretz. Така Швеция става първата западноевропейска страна, признала държавен статут на палестинските територии. Новината бе потвърдена и в Туитър от главата на департамента по въпросите на Близкия Изток и Северна Африка към шведското външно министерство Робин Рутберг, а дипломат номер едно на страната Маргот Валстьом обяви решението пред „Ройтерс“.

Валстрьом заяви, че Палестинската автономия съответства на международните критерии за държава, въпреки че властите не контролират напълно територията, която няма признати граници. Тя се позова на по-ранни прецеденти, когато Швеция е признавала държавния статут в подобни условия – по отношение на Хърватска (1992) и Косово (2008).

Валстрьом припомни, че през 2009 г. страните членки на ЕС са потвърдили готовността да признаят палестинските територии за държава тогава, когато сметнат, че тази крачка е навременна. „Готови сме да бъдем първи - заяви тя, изразявайки надежда, че и други държави ще последват примера на Швеция. - Това е важна крачка, която ще утвърди правото на палестинците на самоопределение“. По думите й, това решение е насочено към подкрепа на умерените сили в Палестина и ще засили позициите им в преговорите с Израел.

Новият премиер на страната – социалдемократът Стефан Левен, още на 3 октомври обеща да признае „държавата Палестина“, представяйки външнополитическия курс на своето правителство, отбеляза NEWSru Israel. По думите му, това е единствената формула за решаване на палестино-израелския конфликт.
През пролетта на 2013 г. Швеция повиши статута на палестинската дипломатическа мисия в Стокхолм на посолство.

Вчера и финладският външен министър Ерки Туомиоя заяви в Стокхолм, че признаването на Палестина би помогнало да се ускори процесът на постигане на стабилен мир в Близкия Изток. Преди дни и Горната камара на ирландския парламент, а малко по-рано и британският символично признаха палестинската автономия за държава.

Полша, Унгария и Словакия също бяха признали палестинската държавност, но в момент, когато още не членуваха в ЕС. В състава на Евросъюза това направиха Малта и Кипър.

Държавата Палестина бе провъзгласена на 15 ноември 1988 г. в Алжир на извънредна сесия на Националния съвет на Палестина. За 26 години тя бе призната от 134 страни. Генералната асамблея на ООН дефакто одобри признаването на Палестина за държава през 2012 г.

В по-късните часове днес обаче реши да отзове посланика си от Швеция в знак на протест на признаването на Палестина за държава, съобщи РИА "Новости“. Външният министър на Израел Авигдор Либерман разкритикува решението на Стокхолм с думите, че „близкоизточната политика е много по-сложна от сглобяването на мебели от ИКЕА“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Правилно! и Палистина не е автономия , а израел е нова автономия . америка я създадоха и я признаха , сега израел е на територията на Палистина. американски Б....ЦИ вън от БЪЛГАРИЯ !!!
Новини по държави: