Last news in Fakti

23 Декември, 2014 21:12 5 513 5

Германец опозна "Ислямска държава" отвътре

  • "ислямска държава"-
  • юрген тоденхьофер-
  • германски-
  • журналист-
  • сирия-
  • ирак-
  • студената война-
  • джихадистите

Те са по-силни и по-опасни, отколкото Западът смята; това е най-голямата заплаха за света от времето на Студената война насам, смята журналистът Юрген Тоденхьофер

Германец опозна "Ислямска държава" отвътре - 1
Тоденхьофер (вдясно) с бойци на ИД. Снимка: Фейсбук

Германският журналист и публицист Юрген Тоденхьофер, който прекара 10 дни на територията на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, заяви след завръщането си, че тя представлява най-голямата заплаха за света от времената на Студената война насам, съобщи NEWSru Israel, цитирайки негови признания в социалните мрежи.
За 7 месеца 74-годишният журналист написал писма на 80 бойци от „Ислямска държава“. Кореспонденцията му с двама от тях се задълбочила и те получили гаранция за безопасното му пребиваване в пределите на „халифата“.

Според признанията на Тоденхьофер, той съзнавал, че техните изявления не могат да му гарантират, че няма да го сполети участта на Джеймс Фоли и другите обезглавени заложници, но все пак решил да рискува.
Той успял да проникне в няколко джихадистки лагера, да наблюдава условията за живот на бойците и да общува с тях. По думите му, подобен ентусиазъм той не бил срещал на нито една война.

Германецът виждал, че всеки ден редовете на ислямистите се попълват със стотици нови бойци от цял свят. Журналистът е убеден, че „Ислямска държава“ не може да бъде унищожена с въздушните атаки на западните съюзници, тъй като „с всяка бомба, която убива мирен жител, броят на терористите рязко се увеличава“.

Най-страшно впечатление у европееца оставила вярата на джихадистите, че „всички религии, които приемат демокрацията, трябва да бъдат унищожени“. Хората, с които той контактувал, казвали, че имат намерение да завладеят целия свят.

„По мое мнение, „Ислямска държава“ е най-голямата угроза за човечеството от времето на Студената война. Ще си платим за безпрецедентната глупост, която извърши Джордж Буш-младши, нападайки Ирак“, пише Тоденхьофер и подчертава, че според него „Ислямска държава“ може да бъде спряна само от умерените иракски сунити.

Организацията имала твърдото намерение да установи функционираща държава. Джихадистите разработвали система за социално подпомагане и образование, дори планирали да осигурят училищно образование и за момичетата.

Юрген Тоденхьофер е роден през 1940 г. Две десетилетия той е работил в Burda Media, а по-рано почти толкова бил член на Бундестага и говорител на Христиан-демократическия съюз (ХДС). Той е автор на бестселъри за войната в Афганистан и Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неутрален

    0 0 Отговор
    Звучи примамливо - Жени робини, "слава на велики бойци", само Аллах дава всичко това, а неверниците не го позволяват......
  • 2 111

    1 0 Отговор
    Османската армия не успяла да завладее Европа, сега подобните вярващи се пробват отново ...
  • 3 Valentin Waltschew

    1 1 Отговор
    за ислямизма е виновен Буш ?... типични леви дрънканици ... виновен за ислямизма е ислямската религия
  • 4 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Когато разбъркаш един кошер с пчели за да им вземеш медеца,няма как и да не бъдеш нажилен.
  • 5 вуяя

    0 0 Отговор
    Избийте всички ислямисти-по-вечето мюсюлмани,химическо ядрено оръжие,и държава ще изчезне....след това екстрадиране на всички мюсюлмани по държавите им...там да си опяват на алах им и да бият чела в земята...и ако още не слушат....затрийте ги от света и нещата ще си дойдат на мястото...