Last news in Fakti

20 Януари, 2015 10:52, обновена 20 Януари, 2015 15:14 3 551 4

Ислямска държава иска откуп от $200 млн. за двама японци (Видео, обновена)

  • япония-
  • ислямска държава-
  • заложници-
  • харуна юкава-
  • кенджи гото дзого

От японското външно министерство потвърдиха, че отделът за борба с тероризма е видял видеото

Близо $200 млн. откуп поиска в нарочно видео „Ислямска държава“, съобщи АП.

Агенцията се позовава на видео, качено в ислямистки сайтове. „Ислямска държава“ дава срок от 72 часа да се плати откупът или в противен случай заложниците ще бъдат екзекутирани.

Заплахата е отправена от добре познат глас с британски акцент. Това кара АП да спекулира, че маскираният джихадист е същият, на чиято съвест вече тежат няколко обезглавявания на западни заложници.

От видеото става ясно, че „Ислямска държава“ държи заложници, които са идентифицирани от техния похитител като Харуна Юкава и Кенджи Гото Дзого.

Смята се, че 40-годишният Юкава, служител на частна военна компания, е бил отвлечен в Сирия. Там той е обучавал бойци на опозицията. На неговия профил във Фейсбук е качено видео, което е озаглавено „Сирия, войната в Алепо 2014 г.“. На него се вижда как той държи калашников.

Гото е уважаван журналист на свободна практика в Япония. Той заминал миналата година в Сирия, за да отразява гражданската война в страната. Гото се е познавал с Юкава.

В имейл до АП от миналия октомври той написа: „Аз съм в Сирия, за да пиша репортажи. Надявам се, че мога да предам атмосферата от мястото на събитието“.

Това е първото искане на откуп от "Ислямска държава", отбелязва телевизия Фокс нюз. Появата на видеото със заплахата не е случайна. Тя става по време на шестдневната визита на японския премиер Шиндзо Абе в Близкия изток.

„Вие гордо се дарили $100 млн., за да се убиват нашите жени и деца, да се разрушават нашите домове. Дори и на 8500 от Ислямска държава вие г-н премиер доброволно сте се присъединили към този кръстоносен поход“, казва маскираният джихадист във видео обръщението.

От японското външно министерство потвърдиха, че отделът за борба с тероризма е видял видеото.

На пресконференция в Токио шефът на премиерския кабинет Йошихиде Суга отказа да отговори дали Япония ще плати откупа, но обясни, че този вариант не е невъзможен. Той все пак не пропусна да обещае да се положат всички усилия, за да се освободят заложниците.

"Япония не изключва за двамата граждани на страната, заловени от бойци на групировката „Ислямска държава“, да бъде заплатен откуп в размер на $ 200 млн.", каза Йошихиде Суга.

"Заплахите на бойците на ИД да убият двама граждани на Япония са непростими. Ние ще вземем всички необходими мерки да запазим живота на тези хора. Не изключваме за тях да бъде изплатена исканата сума, в момента този вариант се разработва“, призна Суга, цитиран от ТАСС.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацифист

    2 0 Отговор
    Юкава, служител на частна военна компания, е бил отвлечен в Сирия. Там той е обучавал бойци на опозицията. На неговия профил във Фейсбук ....... държи калашников. Пълно е с уж "журналисти" които пишат с оръжие.
    Разбира се че и Япония неофициално участва в тази необявена война.
  • 2 експерт

    0 1 Отговор
    Ако си на тяхно място,да си се на.рал досега.Лесно ти е да коментираш.

    Коментиран от #4

  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Прозира ръката на вашингтон.С един удар два заека.Първо финансиране на терористите. И второ подобряване на връзките с японските фашисти.
  • 4 ярослав станчев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "експерт":

    А ти сигурно ще си железен с опрян в главата пистолет,нали.Лесно ти е да иронизираш зад клавиатурата.Правилно е коментирал човека в мнение 1.Военен какво дири във военна зона?И като е там да си бере гайлето.Айде за журналиста е лошо,само снима и предава новини,няма вина.
    Ако японците платят после ще е страшно.Ще започнат да отвличат безогледно.
    Къде са братята американци сега?Защо не се борят за свобода,демокрация и справедливост?Защото нефта,който купуват от ИД им идва без пари.
Новини по държави: